Fitch: Οι προκλήσεις των τραπεζών για το 2023 - Στο 5% ο δείκτης των NPEs

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Οι προκλήσεις των τραπεζών για το 2023 - Στο 5% ο δείκτης των NPEs
Την «ουσιαστική» βελτίωση των πιστωτικών θεμελιωδών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία δύο έτη, παρά τις συνέπειες τις πανδημίας που έχουν απομείνει στον κλάδο, διαπιστώνει ο οίκος Fitch.

Τελευταία ενημέρωση: 14:20

Την «ουσιαστική» βελτίωση των πιστωτικών θεμελιωδών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία δύο έτη, παρά τις συνέπειες τις πανδημίας που έχουν απομείνει στον κλάδο, διαπιστώνει ο οίκος Fitch. Ο οίκος επισημαίνει πως διατηρεί ουδέτερο outlook για τον κλάδο ενόψει των διαδικασιών ελέγχου της ποιότητας των παγίων.

Στην έκθεση της με τίτλο «Western European Banks Outlook 2023», η Fitch εκτιμά πως μετά τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα του 2022, το σωρευτικό λειτουργικό κέρδος θα διατηρηθεί κοντά στο 2% των προς κίνδυνο σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων τους (RWA) παρά τα χαμηλότερα κέρδη από συναλλαγές, καθώς οι ζημιές από τις τιτλοποιήσεις των «κόκκινων» δανείων «θα είναι μικρές», μόλις οι τράπεζες ολοκληρώσουν το βασικό όγκο των ελέγχων στην ποιότητα των παγίων τους. Ο δείκτης καθυστερούμενων δανείων θα συνεχίσει να μειώνεται σε επίπεδο περί του 5% έως το τέλος του 2023 (εκτιμάται στο 7% για το τέλος του 2022), καθώς οι τράπεζες ολοκληρώνουν τις μη οργανικές δράσεις τους σε εκρεμμότητα.

Ο οίκος συνεχίζει αναφέροντας πως το θετικό outlook σε δύο τράπεζες «αντανακλά τις προσδοκίες μας για επιπρόσθετες “εκκαθαρίσεις” στην ποιότητα των παγίων και για βελτιωμένη κερδοφορία». Τέλος, ο οίκος επισήμανε πως ο σχηματισμός νέων καθυστερούμενων δανείων θα είναι διαχειρίσιμος δεδομένης της υποστήριξης της κυβέρνησης και της ανθεκτικότητας των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων τουρισμού και ακινήτων».

Συνεχίζοντας, οι αναλυτές του οίκου αναφέρουν πως «τα ρίσκα για τα λειτουργικά κέρδη προκύπτουν από τις πληθωριστικές πιέσεις στα κόστη και από τις -υψηλότερες του αναμενομένου- χρεώσεις απομείωσης δανείων (LICs). Η δημιουργία νέων επισφαλών δανείων μπορεί να είναι διαχειρίσιμη, δεδομένης της κυβερνητικής στήριξης και την μακροοικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας» με την Fitch να κάνει ειδική αναφορά στους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων.

Ωστόσο, σημειώνει η έκθεση, ενδεχόμενο νέων σοκ που θα μπορούσε να απειλήσει την ελληνική οικονομία και εν τέλει τις τράπεζες έχει καθοδικό ρίσκο.

Η πορεία των ελληνικών τραπεζών το 2023

Για την πορεία των τραπεζών εντός του 2023, η Fitch σημειώνει πως «τα υψηλότερα επιτόκια, η ανθεκτική ανάπτυξη του δανεισμού, το μεγαλύτερο μερίδιο από το χαρτοφυλάκιο δανεισμού και η πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους μπορούν να συμβάλουν θετικά στη δημιουργία κερδών για τις τράπεζες το 2023. Ο νέος δανεισμός θα πρέπει να είναι κυρίως εστιασμένος στις επιχειρήσεις, υποστηριζόμενος από τα προγράμματα της ΕΕ και τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες. Η αύξηση στα καθαρά κέρδη μπορεί να επηρεαστεί από τη -χαμηλότερη του αναμενόμενου- ανάπτυξη του δανεισμού, από πιο επίμονες ανταγωνιστικές πιέσεις στον νέο δανεισμός των επιχειρήσεων ή από αυξημένα επιτόκια στις εμπορικές καταθέσεις».

Οι αναλυτές του οίκου προσθέτουν πως τα «μαξιλάρια» κεφαλαίων είναι πιθανό να ενισχύσουν τη δημιουργία κερδών, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις από την επαναξιολόγηση των αγορών στο χαρτοφυλάκιο χρέους μπορεί να μείνει περιορισμένη.

Επιπλέον, η Fitch υποστηρίζει πς «η αύξηση στις καταθέσεις των τραπεζών και η πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, παρά το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις επαρκείς θέσεις ρευστότητας των τραπεζών. Το πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ παραμένει ωστόσο φθηνή πηγή χρηματοδότησης για τον κλάδο, παρά την πρόσφατη αλλαγή των συνθηκών, συμπληρώνεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Κύριος ιδιώτης μέτοχος η Reggeborgh - Αλλαγές στο μετοχικό σχήμα

Attica Bank: Στο 69,5% το ποσοστό του ΤΧΣ, με 12,03% το ΤΜΕΔΕ, με 8,08% η Rinoa και με 8,4% ο e-ΕΦΚΑ

Alpha Bank: Στο 7,75% το τελικό επιτόκιο για το ομόλογο - Αντλεί 450 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider