Στην Ασία σχεδόν το 90% του ρωσικού αργού μετά το δυτικό πλαφόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Ασία σχεδόν το 90% του ρωσικού αργού μετά το δυτικό πλαφόν
Στην «αγκαλιά» των χωρών της Ασίας βρίσκεται «στέγη» το αργό πετρέλαιο της Μόσχας μετά το πλαφόν της Δύσης.

Η Ρωσία έχει σταματήσει να προμηθεύει δια θαλάσσης με αργό πετρέλαιο την Ευρώπη όταν τέθηκε σε ισχύ το δυτικό πλαφόν με αποτέλεσμα ο κύριος αγοραστής για τη Μόσχα να βρίσκεται στο πρόσωπο της Ασίας.

Το αργό που αποφεύγει η Ευρώπη έχει πάρει τον δρόμο του προς την Ασία, με δεξαμενόπλοια μέσω της διώρυγας του Σουέζ να παραδίδουν φορτία στην Ινδία και την Κίνα. Οι ρωσικές ροές αυξήθηκαν σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για την εβδομάδα έως τις 9 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεύοντας το 89% του συνόλου του αργού που αποστέλλεται από ρωσικά λιμάνια, σύμφωνα με στοιχεία που παρακολουθεί το Bloomberg.

Περισσότερο από το ήμισυ του αργού που φορτώνεται από λιμάνια της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Αρκτικής κατευθύνεται προς τη Διώρυγα του Σουέζ χωρίς να είναι σαφές εάν όλο αυτό το πετρέλαιο έχει πουληθεί ή αν τα φορτία κατευθύνονται και σε άλλους προορισμούς.

Ο όγκος του αργού πετρελαίου στα πλοία που κατευθύνονται προς την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, τις τρεις χώρες που έχουν αναδειχθεί ως οι μεγαλύτεροι αγοραστές των ρωσικών προμηθειών, εκτινάχθηκε τις τέσσερις εβδομάδες έως την 9η Δεκεμβρίου, με μέσο όρο 2,73 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτό είναι 4 φορές πάνω από τον όγκο που αποστέλλονταν τις τέσσερις εβδομάδες αμέσως πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο όγκος του αργού στα πλοία που φεύγουν από τη Βαλτική με προορισμό τους ως το Πορτ Σάιντ ή τη Διώρυγα του Σουέζ εκτινάχθηκε στα 890.000 βαρέλια την ημέρα ενώ και οι αποστολές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γιγαντώνονται.

Η Τουρκία ήταν ο μόνος προορισμός για το ρωσικό θαλάσσιο αργό στη Μεσόγειο, αλλά οι ροές εκεί μειώθηκαν επίσης, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο σε μέση βάση τεσσάρων εβδομάδων. Οι αποστολές στη χώρα τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 9 Δεκεμβρίου ήταν οι μισές από τις αρχές Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Μειώνονται οι τιμές - Οι παράγοντες που δίνουν ελπίδες στην Ευρώπη

«Φλερτάρει» με την επιβολή φόρου στον άνθρακα η ΕΕ: Κοντά στη συμφωνία - ορόσημο

Helleniq Energy: Αναθερμαίνονται οι διαπραγματεύσεις για τον πετρελαιαγωγό Θεσσαλονίκης – Σκοπίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider