Το 2023 φαίνεται να κάνει καλό ποδαρικό – αλλά παράδοξο - στα ελληνικά ομόλογα. Τα spreads αντί να αυξάνονται, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, πέφτουν σε σημείο που να έχουν περάσει τα τελευταία 24ωρα ακόμα και κάτω από τα 200 bp.
Τι συμβαίνει; Δεν γίνεται να αυξάνεται το κόστος του χρήματος από την Κεντρική Τράπεζα και να πέφτουν τα spreads όπως και - κάπως λιγότερο - οι αποδόσεις.
Κάποιοι αναλυτές βιάζονται να συνδέσουν την κίνηση αυτή με το ενδεχόμενο μίας επικείμενης αναβάθμισης, προσδοκία την οποία συμμερίζονται κάποιες τράπεζες αλλά απορρίπτουν κάποιες άλλες...
Η αλήθεια φαίνεται να βρίσκεται αλλού. Και μπορεί να το καταλάβει αυτό κανείς βλέποντας ότι το ελληνικό παράδοξο δεν είναι μόνο ελληνικό... είναι και ιταλικό.
Και αν για την Ελλάδα η νηνεμία στα spreads θα ήταν κάτι φυσιολογικό για τα ιταλικά δεν είναι.
Το ιταλικό χρέος έχει ήδη μπει σε περίοδο μεγάλης αναταραχής για πολλούς λόγους. Τους παρουσίασε αυτούς τους λόγους πρόσφατα έρευνα των FT που συγκέντρωσε τις γνώμες οικονομολόγων οι οποίοι όλοι μαζί αξιολόγησαν το ιταλικό χρέος σαν το πλέον ευάλωτο στοιχείο για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. Κανονικά θα έπρεπε τα spreads και οι αποδόσεις τους να είχαν τιναχτεί στα ύψη. Αλλά το αντίθετο συμβαίνει αυτές τις ημέρες.
Τα spreads και οι αποδόσεις τους έχουν διολισθήσει σε χαμηλότερα επίπεδα – κάτω από τα ελληνικά – και ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι ο ισχυρός «παίκτης» της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων η Γερμανία, φαίνεται πως ετοιμάζεται για μία στροφή σημαντική.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να αντιμετωπίσει «ευρωπαϊκά» τις αμερικανικές πιέσεις, αυτές που έχουν προκύψει από τον νόμο Μπάιντεν για την στήριξη της ενεργειακής μετάβασης σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας με αρκετές εκατοντάδες δισ. δολ.
Και ειδικά στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με σημείο αναφοράς το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αυτό για το οποίο ήδη η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη αρχίσει να επιδοτεί τις αγορές του με πάνω από 7000 δολάρια από 1/1/2023...
Το Βερολίνο επιχειρεί να δρομολογήσει μία ευρωπαϊκών διαστάσεων απάντηση με «ευρωπαϊκή» χρηματοδότηση. Και αυτό ισοδυναμεί με μια μετατόπιση της Γερμανίας όσο αφορά τον τρόπο, δηλαδή τον ενιαίο ευρωπαϊκό «τρόπο» χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας για την πράσινη μετάβαση ή για την ακρίβεια την ESG χρηματοδότηση ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί «τρόπος» η ΕΚΤ να διευκολύνει την κρατική και ιδιωτική χρηματοδότηση όσο αφορά τις συγκεκριμένες δράσεις στήριξης παράλληλα και μέσα στο πλαίσιο της νομισματικής σύσφιξης
Κάπου εκεί οι αγορές άρχισαν να «μυρίζονται» δυνατότητες οι οποίες ξαφνικά αρχίζουν να «ρίχνουν» τα spreads σε ένα περιβάλλον που κανονικά θα έπρεπε να αυξάνονται...
Η αναβάθμιση
Όσο για το ενδεχόμενο αναβάθμισης των ελληνικών ομολόγων, αυτό σαφώς και υπάρχει μέσα στο 2023, σχεδόν ως βεβαιότητα.
Η διαδικασία όμως προσέγγισής του θα είναι κάπως διαφορετική από εκείνη μιας άμεσης αναβάθμισης από τους Οίκους που ήδη έχουν την πιστοληπτική βαθμίδα του ελληνικού χρέους ένα μόνο σκαλοπάτι μακριά από το investment grade...
Στις 27 Ιανουαρίου ο Οίκος Fitch θεωρείται πιθανό να μειώσει και αυτός την απόσταση της πιστοληπτικής βαθμίδας σε ένα μόνο σκαλοπάτι, αλλά το πολύ μέχρι εκεί. Αφορά άλλους η αναβάθμιση της Ελλάδας σε investment grade βαθμίδα.
Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει ο ΟΔΔΗΧ οι αναβαθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δείχνουν την Standard & Poor’s να έχει δώσει βαθμίδα ΒΒ+, τον Οίκο DBRS να έχει την Ελλάδα στο ΒB high, τον γερμανικό (και υπό αναβάθμιση από την ΕΚΤ) Οίκο SCOPE να έχει την Ελλάδα στο ΒΒ+ και την Moody’s να κρατάει την Ελλάδα τρεις θέσεις κάτω από το investment grade στo Ba3.