Πετρέλαιο: Από τα 85 δολάρια στα 65 ή στα… 140 – Γιατί επικρατεί σύγχυση στην αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Από τα 85 δολάρια στα 65 ή στα… 140 – Γιατί επικρατεί σύγχυση στην αγορά
Σύγχυση επικρατεί στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου με κάποιους διεθνείς οργανισμούς να προβλέπουν πτώση για το Brent από τα περίπου 80 δολάρια στα οποία διαπραγματεύεται το τελευταίο διάστημα στα 65 δολάρια ενώ άλλοι δεν αποκλείουν μια άνοδο ακόμη και στα 140 το 2023.

Σύγχυση επικρατεί στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου με κάποιους διεθνείς οργανισμούς να προβλέπουν πτώση για το Brent από τα περίπου 80 δολάρια στα οποία διαπραγματεύεται το τελευταίο διάστημα στα 65 δολάρια ενώ άλλοι δεν αποκλείουν μια άνοδο ακόμη και στα 140 το 2023. Οι αντιφατικές προβλέψεις αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων 12 μηνών ενώ το παράδοξο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν ενδείξεις οι οποίες συνηγορούν επάξια είτε υπέρ της μίας προοπτικής είτε υπέρ της άλλης.

Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν το νέο έτος με μεγάλες απώλειες καθώς οι ανησυχίες για την ταχεία επέκταση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα - μετά τη χαλάρωση των αυστηρών πολιτικών μηδενικού COVID - συνέχισαν να επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές του πετρελαίου.

Οι αναλυτές εμπορευμάτων της Standard Chartered εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι το παρατεταμένο selloff θα μπορούσε να έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής και υποστήριξαν ότι η πτωτική τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί. Όπως εκτιμούν το ράλι στις τιμές του πετρελαίου έχει παγώσει και έχει αντικατασταθεί από υπερβολική απαισιοδοξία που οδηγεί σε πτώση των τιμών του πετρελαίου από τον στόχο του 2023.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Credit Suisse τάραξε τα νερά δηλώνοντας ότι το Brent θα μπορούσε να δει περαιτέρω πτώση κατά 61,8% στα 63,02 δολάρια το βαρέλι. Πριν από μια εβδομάδα, η PVM Oil επεσήμανε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επικρατούσα τάση είναι πτωτική, είναι μια πτωτική αγορά», και προς επίρρωση τούτου αναφέρθηκε στο ζεστό καιρό στην Ευρώπη καθώς και στην πολιτική της Κίνας για την υγειονομική κρίση. Ένα άλλο δυσοίωνο σημάδι είναι ότι πριν από μια εβδομάδα, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν, υποδηλώνοντας ότι οι έμποροι πιστεύουν ότι οι μελλοντικές τιμές του πετρελαίου θα είναι χαμηλότερες από τις τρέχουσες τιμές.

Ωστόσο, παρά τις πτωτικές προβλέψεις, το άνοιγμα των συνόρων της Κίνας στις 8 Φεβρουαρίου 2023 ενίσχυσε και τα σενάρια ανοδικών τάσεων.

Ο Pierre Andurand, διευθυντής σε hedge fund, προβλέπει ότι το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 140 δολάρια το βαρέλι φέτος εάν οι ασιατικές οικονομίες ανοίξουν πλήρως μετά τα lockdown που σχετίζονται με τον COVID. Σύμφωνα με τον Andurand, η αγορά υποτιμά το ρυθμό της αύξησης της ζήτησης που θα φέρει ένα πλήρες άνοιγμα, ενώ μιλώντας στο Bloomberg σημείωσε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περισσότερο από 4 εκατομμύρια βαρέλια ημέρα, ή περίπου 4%, φέτος. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Eric Nuttall, συνεργάτης και ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου της Ninepoint Partners, δήλωσε στη Financial Post ότι οι τιμές του πετρελαίου θα επιστρέψουν στα 100 δολάρια το βαρέλι το 2023, ενώ η Bank of America έχει προβλέψει ότι το Brent θα μπορούσε γρήγορα να ξεπεράσει τα 90 δολάρια ανά βαρέλι.

Ακολουθώντας την ίδια λογική, η Godlman Sachs προβλέπει ότι η σταθερή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου αναμένεται να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια φέτος και το Brent θα μπορούσε να διαπραγματεύεται στα 105 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέταρτο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές στρατηγικής της ING βλέπουν ένα αδύναμο πρώτο τρίμηνο αλλά ισχυρότερες τιμές από το δεύτερο τρίμηνο στο μέλλον. «Η αγορά πετρελαίου φαίνεται καλύτερα εφοδιασμένη στο εγγύς μέλλον και οι κίνδυνοι είναι πιθανό να ακολουθούν πτωτική πορεία. Ωστόσο, το ισοζύγιο πετρελαίου αρχίζει να παρουσιάζει σύσφιξη στην αγορά από το δεύτερο τρίμηνο έως το τέλος του έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα πρέπει να δούμε ισχυρότερες τιμές από το 2ο τρίμηνο του 23 και μετά».

EIA: Πτώση στις τιμές το β’ μισό του 2023

Στις βραχυπρόθεσμες ενεργειακές προοπτικές του Ιανουαρίου 2023, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) προβλέπει ότι η τιμή του Brent θα αυξηθεί από τα 81 δολάρια το βαρέλι το Δεκέμβριο του 2022 στα 83 δολάρια το βαρέλι το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η προοπτική αυτή βασίζεται στην επικείμενη απαγόρευση της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαιοειδών από τη Ρωσία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου. «Προβλέπουμε ότι η τιμή του Brent θα παραμείνει σχετικά σταθερή έως το 2ο τρίμηνο του 23, με μέσο όρο 85 δολάρια το βαρέλι και στη συνέχεια θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2024. Αναμένουμε ότι η τιμή του Brent θα είναι κατά μέσο όρο στα 83 δολάρια το βαρέλι το 2023», επισημαίνει. Η τιμή του West Texas Intermediate προβλέπεται να ακολουθήσει γενικά παρόμοια πορεία, στα 77 δολάρια το βαρέλι το 2023 και στα 72 δολάρια το 2024.

Οι σιωπηρές αυξήσεις στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αποτελούν τη βασική αιτία για τις μειώσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου. «Προβλέπουμε ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα αυξηθούν κατά μέσο όρο πάνω από 0,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023–24», σημειώνει η ΕΙΑ.

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αναμένεται σύμφωνα με τον οργανισμό αυξηθεί κατά 1% (1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) από το 2022 έως το 2023. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ΟΠΕΚ φαίνεται ότι ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής, αντισταθμίζοντας τη μείωση της παραγωγής στη Ρωσία. «Προβλέπουμε ότι η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας θα μειωθεί από 10,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022 σε 9,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023 ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η παραγωγή των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 5% (1,0 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) το 2023 και η παραγωγή υγρών καυσίμων του ΟΠΕΚ (που περιλαμβάνει το αργό πετρέλαιο) θα αυξηθεί κατά 0,5% (160.000 βαρέλια την ημέρα) το 2023.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή πετρελαίου το 2024 αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% (1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα), λόγω της αύξησης της παραγωγής των ΗΠΑ και του ΟΠΕΚ. Το 2024, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% (650.000 βαρέλια την ημέρα) και η παραγωγή του ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 2% (680.000 βαρέλια την ημέρα). Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αναμένεται να είναι σχεδόν σταθερή το 2024.

«Η παγκόσμια κατανάλωση υγρών καυσίμων θα αυξηθεί κατά 1% το 2023 (1,0 εκατομμύρια b/d), ακολουθούμενη από αύξηση 2% (1,7 εκατομμύρια b/d) το 2024. Η πρόβλεψή μας για την κατανάλωση πετρελαίου το 2024 ξεπερνά την κατανάλωση το 2019. Η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα και την Ινδία και τα δύο χρόνια», υπογραμμίζει ο ΕΙΑ.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2023 και η αγορά θα επιστρέψει σε έλλειμμα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφερε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σε σημείωμα που μεταδίδει το The National.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πηγές αγοράς: Ο αντίκτυπος της ύφεσης θα είναι περιορισμένος στο πετρέλαιο - «Αγκάθι» η προσφορά

ΕΙΑ για πετρέλαιο: Αναμένει παγκόσμια κατανάλωση-ρεκόρ το επόμενο έτος

Καύσιμα: Την ανιούσα παίρνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και η βενζίνη – Πόσο ακριβή είναι τελικά η Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider