Μείωση έως και 10% θα σημειώσουν οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία φέτος, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και η κρίση του κόστους ζωής περιορίζουν την αγορά κατοικιών, σύμφωνα με τον Charlie Nunn, CEO της Lloyds Bank και δηλώσεις του στο CNBC.
Η βρετανική αγορά κατοικίας βρίσκεται υπό πίεση μετά τον καταστροφικό μίνι προϋπολογισμό της πρώην πρωθυπουργού Liz Truss τον Σεπτέμβριο, ο οποίος ώθησε τους δανειστές να αποσύρουν περίπου το 40% όλων των στεγαστικών προϊόντων από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, εν μέσω ανησυχιών για τα αυξημένα επιτόκια.
Ο κλάδος ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε υποτονικός τους τελευταίους μήνες, καθώς η BoE συνέχισε να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια προκειμένου να κινηθεί προς διψήφιο πληθωρισμό ενώ προέβλεπε ότι η χώρα εισέρχεται στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί.
Ο πληθωρισμός έφτασε στο 10,7% τον Νοέμβριο και η Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια σε εννέα διαδοχικές συνεδριάσεις για να ανεβάσει το βασικό της επιτόκιο από 0,1% σε 3,5%. Περαιτέρω αυξήσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες.
Μια δημοσίευση από τη βρετανική ιστοσελίδα ακινήτων Rightmove τη Δευτέρα έδειξε ότι οι τιμές ζήτησης για σπίτια αυξήθηκαν ελαφρά τον Ιανουάριο για πρώτη φορά σε δύο μήνες.
«Η βασική μας περίπτωση για το 2023 είναι ότι θα έχουμε ύφεση — ήπια ύφεση — στο ΑΕΠ περίπου -0,1% φέτος, η ανεργία θα παραμείνει ισχυρή και αυτό οφείλεται περισσότερο στους περιορισμούς στην πλευρά της προσφοράς, στα επιτόκια περίπου στο 4% και στην επερχόμενη ανάκαμψη μέχρι το 2023», είπε o Nunn στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
«Η άλλη πρόκληση στην οποία επικεντρώνονται πολλοί πελάτες μας είναι οι τιμές των κατοικιών και βλέπουμε ότι οι τιμές των κατοικιών μειώνονται κατά περίπου 8-10% φέτος».
Προβλέπεται ότι τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου που έχει καταγραφεί.
«Καταρχάς, υπάρχει μια σχετικά μικρή αλλά πραγματικά σημαντική ομάδα πελατών με στεγαστικά δάνεια αλλά και χωρίς που θα δυσκολευτούν να τα βγάλουν πέρα με το κόστος ζωής. Αυτό είναι περίπου το 1% των πελατών που βλέπουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρέπει πραγματικά να επικεντρωθούμε στην υποστήριξή τους», είπε.
«Βλέπουμε ένα πολύ μεγαλύτερο σύνολο πελατών που πρέπει να προσαρμόσουν τις δαπάνες τους και να προσαρμοστούν τόσο στο υψηλότερο κόστος διαβίωσης όσο και στις υψηλότερες δαπάνες για στεγαστικά δάνεια, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πραγματική ανθεκτικότητα στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά και στα άτομα με υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος στο Η.Β., καθώς και ισχυρές δαπάνες που βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα».