Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της διευκόλυνσης της επέκτασης του ιδιωτικού τομέα, η υποστήριξη βιώσιμης ενέργειας και υποδομών και η περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, θα είναι οι τρεις στρατηγικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την Ελλάδα το 2023.
Όπως αναφέρει στο insider.gr η επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο, κ. Andreea Moraru, η Τράπεζα θα συνεχίσει επίσης να συνεργάζεται στενά με την ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας και την επακόλουθη διάθεση χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία. «Οι τρεις συμφωνίες που υπογράψαμε το 2022 ήταν μόνο η αρχή μίας, όπως διακρίνεται, πολύ επιτυχημένης πορείας υποστήριξης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χώρας», λέει η κ. Moraru, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την αναμόρφωση της οικονομίας της και την μετατροπή της σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Η EBRD ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει επενδύσει περισσότερα από 6,4 δισ. ευρώ σε 100 έργα στον ιδιωτικό τομέα, σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα και στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών, μεταξύ άλλων.
- Διαβάστε επίσης: EBRD: Επενδύσεις 687 εκατ. ευρώ σε 16 έργα στην Ελλάδα το 2022
Σημειώνεται ότι η EBRD πραγματοποίησε επενδύσεις ρεκόρ, ύψους 13,1 δισ. ευρώ, στις περιφέρειές της το 2022, σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο, στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της στην υποστήριξη πελατών και των χωρών όπου δραστηριοποιείται.
Τα αποτελέσματα του 2022 ήταν πολύ υψηλότερα από το σύνολο των ετήσιων τραπεζικών επενδύσεων του περασμένου έτους, ύψους 10,4 δισ. ευρώ, καθώς και από το προηγούμενο ρεκόρ των 11 δις ευρώ το 2020 που ήρθαν ως απάντηση στο οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από την πανδημία του Covid-19.
- Κυρία Moraru ποιος είναι ο απολογισμός των επενδύσεων της EBRD το 2022 στην Ελλάδα;
To 2022 ήταν ακόμα μία καλή χρονιά για την EBRD στην Ελλάδα, με τις επενδύσεις μας να φτάνουν περίπου τα 687 εκατ. ευρώ σε 16 έργα σε όλη τη χώρα.
Εστιάσαμε την προσοχή μας στην υποστήριξη της πράσινης μετάβασης της χώρας, αφιερώνοντας περισσότερες από τις μισές δραστηριότητές μας σε «πράσινα» έργα. Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 55% των επενδύσεών μας στην Ελλάδα το 2022 αφορούσε έργα με περιβαλλοντικά οφέλη. Αυτό είναι και το υψηλότερο ποσοστό της Τράπεζας στη χώρα, από τότε που ξεκινήσαμε να δραστηριοποιούμαστε εδώ πριν από 8 χρόνια.
Ένα από τα highlights της χρονιάς ήταν το έργο μας στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η EBRD έχει πολύ ενεργό ρόλο στο οικοσύστημα δανείων στα πλαίσια του Ταμείου και είμαστε υπερήφανοι που από την έναρξη του προγράμματος υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Ήμασταν ο πρώτος εταίρος υλοποίησης που υπέγραψε επιχειρησιακή συμφωνία για τη διαχείριση και την ανάπτυξη δανείων στα πλαίσια του Ταμείου. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, καταφέραμε να υπογράψουμε με επιτυχία τρεις επενδύσεις, αξιοποιώντας πάνω από το 20% του συνολικού ποσού των 500 εκατ. ευρώ που διαχειριζόμαστε.
Η πρώτη μας συναλλαγή ήταν μια επένδυση 150 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ για την υποστήριξη της ανάπτυξης της ευρυζωνικής υποδομής «fibre to the home» (FTTH), φέρνοντας την οπτική ίνα σε περίπου 371.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 12 περιοχές εκτός των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας. Το έργο αυτό θα βοηθήσει την πρόσβαση στη συνδεσιμότητα και την υψηλή ταχύτητα internet, καθώς και την προώθηση της ένταξης της περιφέρειας.
Επίσης, χορηγήσαμε 10 εκατ. ευρώ στην εταιρεία παραγωγής συσκευασιών Α. Χατζόπουλος Α.Ε., για να υποστηρίξουμε τη μετάβασή της στην παραγωγή πιο βιώσιμων προϊόντων και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Η πιο πρόσφατη επένδυσή μας ήταν ένα δάνειο 12 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Παπουτσάνης Α.Ε. για τη συνεχή αναβάθμιση των συστημάτων παραγωγής της και τη μείωση των ενεργειακών αναγκών της. Αυτό ήταν επίσης το πρώτο έργο σε μικρομεσαία επιχείρηση, υπό το Ελληνικό Πλαίσιο Συγχρηματοδότησης της EBRD.
Άλλα παραδείγματα εκτός του πλαισίου του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνουν νέα κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ στην κοινή μας συνεργασία με την Dimand, αυξάνοντας το συνολικό ποσό της συνεργασίας μας στα 71,5 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία μας με την Dimand επικεντρώνεται σε έργα ανάπλασης, ανακαίνισης και αξιοποίησης βιομηχανικών εκτάσεων στην Ελλάδα, όπως είναι ο Πύργος του Πειραιά, ένα έργο ορόσημο. Συμμετείχαμε επίσης στο πράσινο ομόλογο που εξέδωσε η Lamda Development, επενδύοντας 20 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του εμβληματικού έργου του Ελληνικού.
- Με ποιο τρόπο η EBRD στήριξε τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Τι διαπιστώνετε πως έχουν ανάγκη;
Για ακόμα μία χρονιά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν στο πυρήνα των δραστηριοτήτων μας, μέσω του προγράμματος μας «Advice for Small Businesses», όπου παρέχουμε υποστήριξη μέσω συμβουλευτικής, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και ημερίδων, επιχειρηματικών αποστολών κ.ά.
Συγκεκριμένα, φέτος υποστηρίξαμε και επιδοτήσαμε πάνω από 50 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να λάβουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πεδία όπως το μάρκετινγκ εξαγωγών, η στρατηγική, η ψηφιοποίηση, η λειτουργία και η διαχείριση ποιότητας, ενώ διοργανώσαμε σεμινάρια εξαγωγών, χρηματοδότησης και βιωσιμότητας, που αφορούν το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG), την ανάλυση αγορών του εξωτερικού και την άντληση κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο, από τα οποία επωφελήθηκαν πάνω από 350 εκπρόσωποι ΜμΕ.
Οι πελάτες μας προέρχονται από διάφορους κλάδους. Ορισμένα παραδείγματα αποτελούν το Βιολογικό Χωριό, η Αριστοτέλεια Παιδεία Ανώνυμη Εκπαιδευτική Εταιρία, η Spectrumlabs Α.Ε., η Κουφετοποιία Χατζηγιαννάκης, η Argo travel κ.ά.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων επηρεάστηκε εκτενώς από τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, με αποτέλεσμα ένα υψηλό κόστος παραγωγής και διαχείρισης. Αυτό ώθησε τους επιχειρηματίες να αναζητήσουν εναλλακτικές είτε με σκοπό να μειώσουν τα κόστη τους, όπως εναλλακτικές μορφές ενέργειας, εξορθολογισμός προϊοντικού χαρτοφυλακίου, ψηφιοποίηση λειτουργιών και διαδικασιών, είτε για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους μέσω καινούριων καναλιών διανομής, εξαγωγών, επαναπροσδιορισμού στρατηγικής, ανανέωσης εταιρικής ταυτότητας και επικοινωνίας κ.ά.
- Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι εφεξής προοπτικές για την Ελλάδα; Ποιους τομείς έχετε στο στόχαστρό σας επενδυτικά το 2023;
Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα από τότε που ξεκινήσαμε να επενδύουμε στη χώρα πριν από οκτώ χρόνια. Η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την αναμόρφωση της οικονομίας της και τη μετατροπή της σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, είμαστε πολύ πρόθυμοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε έργα πράσινης ενέργειας και υποδομών και το 2023. Οι πράσινες επενδύσεις βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας και, όπως και πέρυσι, σχεδιάζουμε να αφιερώσουμε περισσότερο από το 50% των επενδύσεών μας σε αυτού του είδους τα έργα (συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε πράσινα ομόλογα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινα κτίρια, μεταξύ άλλων).
Σύμφωνα με τα σχέδια που έχουμε για την ελληνική οικονομία, οι επιχειρησιακές και στρατηγικές μας προτεραιότητες βασίζονται στους ακόλουθους τρεις πυλώνες: ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της διευκόλυνσης της επέκτασης του ιδιωτικού τομέα, υποστήριξη βιώσιμης ενέργειας και υποδομών και περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον τραπεζικό τομέα, καθώς και να προωθούμε τη χρηματοδότηση του εμπορίου. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ των κορυφαίων χωρών της EBRD στο πλαίσιο του Προγράμματος Διευκόλυνσης Εμπορίου (TFP).
Θα συνεχίσουμε επίσης να συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική κυβέρνηση για να υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας και την επακόλουθη διάθεση χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία. Οι τρεις συμφωνίες που υπογράψαμε το 2022 ήταν μόνο η αρχή μίας, όπως διακρίνεται, πολύ επιτυχημένης πορείας υποστήριξης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χώρας.