Μειωμένη τιμή κατά 15% θα κληθούν να καταβάλουν τον Φεβρουάριο τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα καταναλώσουν, καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο Insider.gr, η αποκλιμάκωση του χονδρεμπορικού κόστους οδηγεί σε μικρότερες επιβαρύνσεις, παρά το γεγονός ότι τον μήνα που διανύουμε δεν θα υπάρξει έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, τον Φεβρουάριο η μέση λιανική τιμή διαμορφώνεται στα επίπεδα των 10 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στον αντίποδα τον Ιανουάριο, συνυπολογίζοντας και την έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η μέση επιβάρυνση για τους Έλληνες καταναλωτές κινήθηκε στα 12 λεπτά ανά KWh. Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν, με τα 10 λεπτά ανά KWh του Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι το αέριο είναι πάνω από 20% από το πετρέλαιο θέρμανσης.
Η αποκλίμακωση των χρεώσεων, χωρίς μάλιστα τη συνδρομή αυτό τον μήνα της έκπτωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, οφείλεται στη σημαντική πτώση που έχει σημειωθεί στη χονδρεμπορική τιμή. Δείκτης για τα επίπεδα των εγχώριων χονδρεμπορικών τιμών αποτελεί το συμβόλαιο παράδοσης επόμενου μήνα στον ολλανδικό κόμβο (TTF), το οποίο για τον Φεβρουάριο «κλείδωσε» στα επίπεδα των 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Το συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου είχε διαμορφωθεί σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα, περί τα 122 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
«Βουτιά» 7% στο ρεύμα τον Ιανουάριο
Την ίδια στιγμή, αισθητά μειωμένη ήταν η λιανική τιμή ρεύματος για το ελληνικά νοικοκυριά τον Ιανουάριο, όπως προκύπτει από το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI), που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.
Σύμφωνα με το δελτίο, η μέση λιανική για τους οικιακούς καταναλωτές διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στα 28,58 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον προηγούμενο μήνα. Ως συνέπεια, κατέγραψε μείωση κατά 7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν είχε αγγίξει τα 30,61 λεπτά ανά KWh.
Όπως αναφέρεται, αιτία για την πτώση ήταν η σημαντική αύξηση των επιδοτήσεων, συγκριτικά με τον τελευταίο μήνα του 2022, με συνέπεια να αναχαιτιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό η μετακύλιση στους τελικούς καταναλωτές των αυξημένων χονδρεμπορικών τιμών.
«Στην Αθήνα, η μείωση κατά 7% μπορεί να αποδοθεί στο νέο, αυξημένο "πακέτο" ελάφρυνσης, που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση. Το "πακέτο" είναι διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου (840 εκατομμύρια) και συνεπάγεται στήριξη 330 €/MWh για νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 500 kWh το μήνα, καλύπτοντας το 87% της αύξησης του κόστους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
4η φθηνότερη στα κυμαινόμενα τιμολόγια
Καθώς η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών, οι αυξημένες ενισχύσεις του Ιανουαρίου είχαν ως συνέπεια το μέσο ελληνικό οικιακό τιμολόγιο στην Αθήνα να κινείται για έναν ακόμη μήνα αισθητά κάτω από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών, ο οποίος για τον περασμένο μήνα ήταν 30,72 λεπτά του ευρώ ανά KWh. Επίσης, η Αθήνα ήταν η 14η ακριβότερη ανάμεσα στις 27 πρωτεύουσες.
Ανάλογη εικόνα προκύπτει και στην περίπτωση που ληφθούν υπόψη μόνο τα κυμαινόμενα τιμολόγια, για τον προσδιορισμό της μέσης λιανικής ρεύματος για τα νοικοκυριά. Έτσι, το μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα (Αθήνα) με κυμαινόμενη χρέωση κατέβαλε τον Ιανουάριο 24,16 λεπτά για κάθε κιλοβατώρα που κατανάλωσε, από 25 λεπτά ένα μήνα νωρίτερα.
Ως συνέπεια, η Αθήνα ήταν η τέταρτη φθηνότερη ανάμεσα στις πρωτεύουσες των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. έως το 2004 (εκτός από την Αυστρία, όπου δεν προσφέρονταν τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης). Επίσης, η επιβάρυνση των ελληνικών νοικοκυριών ήταν αισθητά μικρότερη από τον μέσο όρο για τις 15 πρωτεύουσες, ο οποίος τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 36,45 λεπτά ανά κιλοβατώρα.