Ανθεκτικότητα στον ρυθμό ανάπτυξης -δεδομένων των συνθηκών που ισχύουν σε επίπεδο ΕΕ- αναμένει η Κομισιόν για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις χειμερινές εκτιμήσεις της που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα αποδίδονται εύσημα για την πολύ καλή πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και για την κάλυψη που παρείχαν τα μέτρα στήριξης.
Αναφέρει όμως και δύο πιθανούς παράγοντες κινδύνου. Αυτοί συνδέονται με πιθανές επιπτώσεις ενός δυσμενούς γεωπολιτικού σκηνικού στις τουριστικές ροές, αλλά και με πιθανές παρενέργειες στον πληθωρισμό λόγω των αυξήσεων στον κατώτατο.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η άνοδος του ΑΕΠ αναμένεται να είναι φέτος 1,2% και 2,2% το 2024, μια επίδοση που είναι από τις ισχυρότερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο (έναντι μέσης ανόδου του ΑΕΠ κατά 0,8% φέτος και κατά 1,6% το 2024 σε επίπεδο ΕΕ, η οποία επίσης αναθεωρήθηκε προς τα πάνω).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζεντιλόνι: Ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και κίνδυνοι που επιμένουν
Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες (φθινοπωρινές) προβλέψεις, έκαναν λόγο για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1% φέτος και κατά 2% το 2024. Αντιθέτως για το 2022, ενώ προηγουμένως υπολογίζονταν ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα φτάσει στο 6%, τώρα αναμένεται επίσης ισχυρή αλλά στο 5,5%.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού αναμένεται φέτος ότι θα αυξηθεί κατά 4,5% και κατά 2,4% το 2024, έναντι μέσης ανόδου κατά 6,4% και κατά 2,8% αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σε αυτό το πεδίο υπάρχει μια αναθεώρηση προς τα «κάτω» και μάλιστα σημαντική καθώς το φθινόπωρο η πρόβλεψη ήταν για άνοδο του πληθωρισμού κατά 6% το 2023 και κατά 2,4% το 2024 στην Ελλάδα.
Το κεφάλαιο για την Ελλάδα
Στο αναλυτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, αναφέρεται πως η ελληνική οικονομία κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά η αύξηση του πληθωρισμού επηρέασε την πορεία του δευτέρου εξαμήνου. Παρόλα αυτά το Ταμείο Ανάκαμψης «παρείχε σημαντική στήριξη στην οικονομία και τα κυβερνητικά μέτρα περιόρισαν την επίπτωση των υψηλών τιμών ενέργειας στο κόστος των επιχειρήσεων και στο καθαρό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών». Συνολικά η καθαρή άνοδος του ΑΕΠ το 2022 αναμένεται να φτάσει στο 5,5%
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού αναμένεται ότι σταδιακά θα μειώσει το βάρος στο καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών και θα στηρίξει την ιδιωτική κατανάλωση, επισημαίνεται.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντόναχιου (Eurogroup): Η Ευρωζώνη έχει διατηρήσει την ανθεκτικότητά της παρά τα τεράστια οικονομικά σοκ
Αναφέρεται πως «η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) προβλέπεται να παραμείνει ο κύριος μοχλός της αύξησης των επενδύσεων, αντισταθμίζοντας εν μέρει την αποδυνάμωση των εταιρικών επενδύσεων λόγω των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης». Με το εξωτερικό περιβάλλον να βελτιώνεται αργά από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές αναμένεται να επιταχυνθούν το 2024, εκτιμάται. Οι εισπράξεις από τον διεθνή τουρισμό προβλέπεται να αυξηθούν το 2023 και το 2024. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2023 και να αυξηθεί στο 2,2% το 2024.
Οι πιέσεις στο πεδίο των τιμών της ενέργειας υποχώρησαν μετά την κορύφωσή που είχαν τον Σεπτέμβριο του 2022 και ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη αναμένεται να μετριαστεί περαιτέρω στον προβλεπόμενο ορίζοντα, λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας και της επίπτωσης βάσης, επισημαίνεται.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός στο πεδίο των τιμών των τροφίμων αναμένεται να αποδειχθεί πιο επίμονος, δεδομένης της καθυστερημένης μετακύλισης του υψηλού ενεργειακού κόστους στην παραγωγή τροφίμων. Ο γενικός δείκτης εκτιμάται στο 9,3% το 2022 και σε 4,5% το 2023 και 2,4% το 2024. Αναφέρεται ωστόσο πως «η ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2023, δεν έχει ληφθεί υπόψη σε αυτήν την πρόβλεψη αφού οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη καθορίσει το ύψος του».
H εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει καθοδικούς κινδύνους, λέει η Επιτροπή, οι οποίοι συνδέονται με την πιθανή επίπτωση των γεωπολιτικών εντάσεων στις τουριστικές ροές. Όσον αφορά τους κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού, σχετίζονται με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αναφέρει.