Πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέτωπο της φοροδιαφυγής προανήγγειλε για την μετεκλογική περίοδο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Όπως τόνισε ο υπουργός η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήμα προόδου σε ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη διεθνώς, έχοντας καταφέρει να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο στόχος, όπως εξήγησε, δεν είναι να μηδενιστεί η φοροδιαφυγή, καθώς αυτό είναι αδύνατο, αλλά να περιοριστεί ακόμη και κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.
Στην συνέντευξη του επίσης ο Χρήστος Σταϊκούρας, τοποθετούμενος για το ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού, του οποίου τις βελτιώσεις παρουσίασε προχθές στη Βουλή, επανέλαβε την παρότρυνση προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, να συμβάλουν από την πλευρά τους στην επιτάχυνση των ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του «βραχνά» του ιδιωτικού χρέους.
Ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία αντιμέτωπες με πρωτόγνωρες κρίσεις
Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπες με πρωτόγνωρες κρίσεις μετά την υγειονομική κρίσης της πανδημίας, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε σοβαρές επιπτώσεις κυρίως στο σκέλος της ενέργειας, φαινόμενο που έχει μετακυλιστεί και στα τρόφιμα.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το τελευταίο 6μηνο παραμένει σταθερός στη χώρα μας, ωστόσο δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε με πληθωριστικά επίπεδα της τάξης 6-7%, εκτιμώντας παράλληλα πως ότι το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα παραμείνει υψηλό και το 2023.
Απαριθμώντας τις κινήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο υπουργός τόνισε ότι έχουν δημιουργηθεί πολλά εργαλεία για να βοηθήσουν κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η χρηματοδότηση από τις τράπεζες του 50% της αύξησης στις μηνιαίες δόσεις των δανείων ευάλωτων δανειοληπτών, αλλά και η ρύθμιση 36-72 δόσεων που θα κατατεθεί.
Σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα μέτρα που έχει λάβει για τους ευάλωτους δανειολήπτες και τη σύγκριση με το νόμο Κατσέλη, τόνισε ότι ουσιαστικά έμειναν εγκλωβισμένοι, δε γλίτωσαν κανένα χρέος, αλλά μετατέθηκε στο μέλλον και διογκώθηκε.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας παρατήρησε ότι η κυβέρνηση παράλληλα στηρίζει και τους συνεπείς πολίτες τόσο με το πρόγραμμα Γέφυρα, όσο και με την επιστρεπτέα προκαταβολή, και για αυτούς δημιουργείται η ρύθμιση των 36-72 δόσεων, η οποία αφορά τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον 2021 δηλαδή τους πολίτες που ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους ωστόσο δυσκολεύονται εξαιτίας της τρέχουσας κρίσης ακρίβειας.