Μπορεί να επαναληφθούν φαινόμενα νέου κύκλου ενίσχυσης του πληθωρισμού όπως συνέβη στην δεκαετία του '70; Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν φαίνονται έτοιμες να αντιμετωπίσουν το ερώτημα αυτό και επιμένουν να αυξάνουν τον «πήχη» για το πού θα φτάσουν τα επιτόκια.
Για την Fed οι προβλέψεις δείχνουν πλέον ολοένα και πιο καθαρά το 4,75% - 5% σαν ταβάνι στην αύξηση των επιτοκίων ενώ για την Ευρωζώνη οι προβλέψεις «βλέπουν» πλέον το 4% να είναι το πιο πιθανό επίπεδο ανακοπής της αυξητικής τάσης των επιτοκίων.
Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, με την Γαλλία και την Ισπανία να σημειώνουν νέα αύξηση τον Φεβρουάριο και την Γερμανία να διατηρεί τις πιέσεις τον Φεβρουάριο στα επίπεδα του Ιανουαρίου, φαίνεται να στηρίζουν τις εκτιμήσεις για το 4% σαν το τέλος του διαδρόμου επιδείνωσης του «κόστους» του χρήματος.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνικά ομόλογα: Γιατί οι αποδόσεις αυξάνονται (αργά), ενώ τα spreads μειώνονται (αργά)
Ο Γάλλος Κεντρικός Τραπεζίτης Βιλερουά Ντε Γκαλό σχολίασε την νέα κατάσταση λέγοντας ότι: «Τα πρώτα στοιχεία για τον Φεβρουάριο που δημοσιεύθηκαν για την Ισπανία και τη Γαλλία μας καλούν να επαγρυπνούμε και να επιμείνουμε στη νομισματική μας δράση».
Όπως υποστήριξε «σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, ο πληθωρισμός θα πρέπει να φτάσει στο αποκορύφωμά του σε αυτό το πρώτο εξάμηνο και θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό μέχρι το τέλος του έτους» και «κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να αντιδρά».
Στην γερμανική οικονομία την ίδια ημέρα που η ΕΚΤ δρομολογεί (1/3/2023) το πρόγραμμα περιορισμού της διαθέσιμης ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί μέσω του APP, o πληθωρισμός διέκοψε την πτωτική του τάση των προηγούμενων μηνών και σταθεροποιήθηκε στο 8,7%.
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ, υποστήριξε πως ελπίζει σε μια «ταχύτερη πορεία» στην ποσοτική σύσφιξη (QT) της ΕΚΤ, τη μείωση του αποθέματος ομολόγων της ΕΚΤ, προκειμένου να αντισταθμιστεί μια «πίεση» του δομικού πληθωρισμού που «παραμένει πολύ υψηλή», όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του πληθωρισμού στην χώρα του.
Με αυτά τα δεδομένα σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bundesbank η αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο στο 3% «δεν θα είναι επίσης η τελευταία». Μπορεί όπως είπε «να χρειαστούν περαιτέρω σημαντικά βήματα επιτοκίων ακόμη και μετά από αυτό».
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα «μπερδεμένα» μηνύματα από την ΕΚΤ για την αιτία του πληθωρισμού
Με τι επιτόκια θα «δουλέψει» η ευρωζώνη το 2023 – 2024;
Το μεγάλο ερωτηματικό όμως, πέραν του πότε και σε ποιο σημείο θα σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ – και την Fed – είναι το κατά πόσο στις συγκεκριμένες συνθήκες οι οικονομίες της Ευρωζώνης μπορούν να «δουλέψουν» με επιτόκια που ξεκινάνε από την Φρανκφούρτη με 4%;
Η πλειονότητα των αναλυτών συγκλίνει στην εκτίμηση ότι με την «άφιξη» των επιτοκίων στο επίπεδο του 4% οι συνέπειες στον πληθωρισμό θα είναι καταλυτικές και έτσι η ΕΚΤ θα μπορέσει να αρχίσει άμεσα την μείωσή τους.
Ακόμα όμως και αν τα γεγονότα ακολουθήσουν αυτό τον οδικό άξονα όσο αφορά την επίδραση των επιτοκίων στον πληθωρισμό, η εμπειρία της δεκαετίας του 70’ δείχνει ότι μπορεί αυτή να αποδειχθεί μία λάθος πρόβλεψη. Η «επιστροφή» των πληθωριστικών πιέσεων σαν σοβαρό ενδεχόμενο μετά την μεγάλη αύξηση και στην συνέχεια εκτόνωση των επιτοκίων είναι ένα ενδεχόμενο που έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται σαν ένα σενάριο αναβίωσης των φαινομένων της δεκαετίας του 70’.
Σε κάθε περίπτωση η «συζήτηση» πάνω σ’ αυτό μόλις αρχίζει και συνδέεται άμεσα με το αν ο «νομισματικός πληθωρισμός» είναι πράγματι η βασική αιτία του πληθωρισμού ή όχι... Ένα είναι βέβαιο, ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες αποφεύγουν να πάρουν θέση σ’ αυτό και προτιμούν να κινούνται με βάση τα «δεδομένα».