Γιατί η ΕΚΤ έχει σταματήσει να αγοράζει... ελληνικά ομόλογα

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί η ΕΚΤ έχει σταματήσει να αγοράζει... ελληνικά ομόλογα
Μειώνει την παρουσία ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο του PEPP η ΕΚΤ, αλλά οι αγορές το δέχονται και δεν αντιδρούν άσχημα.

Τα τελευταία στοιχεία του ισολογισμού της ΕΚΤ έδειξαν κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά: το χαρτοφυλάκιό της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα έχει μειωθεί το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου κατά 1,847 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, οι καθαρές εισροές των προηγούμενων μηνών έχουν γίνει καθαρές «εκροές» το τελευταίο δίμηνο, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιό της σε ελληνικά ομόλογα να έχει «πέσει» σε τρέχουσα ονομαστική αξία στα 37,76 δισ. ευρώ.

Το παράδοξο – και ενθαρρυντικό ταυτόχρονα - είναι οτι παρά την σιωπηρή «απόσυρση» της ΕΚΤ τελευταία από την ενεργή στήριξη των τιμών των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, οι αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών κρατικών (non investment grade) τίτλων, έχουν σταθεροποιηθεί μερικά bp χαμηλότερα από τα αντίστοιχα (investment grade) ιταλικά ομόλογα, ενώ παράλληλα μειώνεται σταθερά κάτω από την μία μονάδα (80 – 95 bp) η διαφορά τους, από τα αντίστοιχα πορτογαλικά και τα ισπανικά.

H «τάση» που αρχίζει να καταγράφεται είναι οτι καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει την αύξηση των επιτοκίων – τον Μάρτιο αναμένεται νέα αύξηση 0,5% - οι αποδόσεις των ευρω-ομολόγων αυξάνονται συνολικά με τα ελληνικά να ακολουθούν μεν, αλλά με μικρότερη ταχύτητα, από οτι τα ομόλογα των άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, Και αυτό παρά το γεγονός οτι τα ελληνικά έχουν χαμηλότερη διαβάθμιση.

Παράγοντας της αγοράς στον οποίο απευθύνθηκε το Insider.gr, διατύπωσε την εκτίμηση οτι η αγορά έχει αρχίσει να αποτυπώνει σ' αυτή την διακριτική διαφοροποίηση, την προεξόφληση της επερχόμενης αναβάθμισης σε investment grade βαθμίδα, πιθανώς και μέσα στο α'εξάμηνο του 2023.

Την τάση αυτή στηρίζει το γεγονός οτι το πρόγραμμα δανεισμού για το 2023, έχει περιοριστεί στα μόλις 7 δισ. ευρώ (ομόλογα), στην διατήρηση του «φουσκωμένου» μαξιλαριού και την συνέχιση της προεξόφλησης του διακρατικού δανείου (GLF) που άρχισε από τα τέλη του 2022.

Η εικόνα που προκύπτει με αυτά τα δεδομένα για το ελληνικό χρέος έχει συρρικνώσει, σε πραγματικούς όρους, σε πολύ χαμηλά επίπεδα το μεσοβραχυπρόθεσμο αλλά και το μακροπρόθεσμο country risk.

Αλλαγή... επενδυτών στο ελληνικό χρέος

Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει αρχίσει μία σταδιακή αλλαγή στο στρατόπεδο των «δανειστών» από την αγορά, καθώς οι επενδυτές της κατηγορίας «junk» αρχίζουν να αποσύρονται και οι «Investment grade» αρχίζουν να τα «βλέπουν».

Οι δυνατότητες της ΕΚΤ για παρεμβάσεις στήριξης παραμένουν βέβαια ανοικτές στο πλαίσιο του PEPP μέχρι και το 2024.

Αλλά οι... δοκιμές των προθέσεων της αγοράς όπως αυτή του τελευταίου διμήνου με την ΕΚΤ να έχει την Ελλάδα στο PEPP στην στήλη εκροές και όχι εισροές, φαίνεται θα συνεχιστούν, δοκιμάζοντας τα όρια της νέας κατάστασης και μετά την αναμενόμενη αναβάθμιση του ελληνικού χρέους.

Αναμφίβολα πέρα από το «μαξιλάρι», το σχεδόν αόρατο δανεικό πρόγραμμα και τις προεξοφλήσεις δανείων, στην επιτυχή τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων συμβάλει σε πολύ σημαντικό βαθμό και το γεγονός οτι στην δευτερογενή αγορά δύσκολα βρίσκει κανείς διαθέσιμα τέτοια «χαρτιά» για να επενδύσει και μάλιστα σε τιμές που να μπορούν να θεωρηθούν «ευκαιρία».

Όσα υπήρχαν, έχουν απορροφηθεί μέσω του PEPP από την ΕΚΤ και τα υπόλοιπα «κρατιούνται» ως κόρη οφθαλμού στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όσο το Ευρώ «διολισθαίνει» έναντι του χρυσού, τόσο θα... ανεβαίνουν τα επιτόκια

Γιατί τα πράγματα «δεν είναι έτσι όπως φαίνονται»

Το «ψηφιακό ευρώ» είναι πιο... κοντά από όσο νομίζουμε

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider