Project Icebreaker: Άλλο ένα βήμα ετοιμότητας «εισαγωγής» των ψηφιακών νομισμάτων (ευρώ)

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Project Icebreaker: Άλλο ένα βήμα ετοιμότητας «εισαγωγής» των ψηφιακών νομισμάτων (ευρώ)
Πώς λύθηκε το πρόβλημα της συναλλαγής ψηφιακών νομισμάτων με το Project Icebreaker και ανοίγει ο δρόμος για το ψηφιακό ευρώ.

Η συνάντηση των Κεντρικών Τραπεζών που είχε αναλάβει υπό την εποπτεία της η Tράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) έγινε και είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: τη διαμόρφωση πρότασης για ένα σύστημα συναλλαγής μεταξύ των ψηφιακών νομισμάτων.

Η συνάντηση υπό την εποπτεία της BIS και με την συμμετοχή των κεντρικών Τραπεζών Ισραήλ, Νορβηγίας και Σουηδίας ολοκλήρωσε πρόσφατα το Project Icebreaker το οποίο αφορά στην δυνατότητα συναλλαγής «εθνικών» ψηφιακών νομισμάτων. Στο εγχείρημα αυτό, είχε συγκεντρώσει την προσοχή του πρόσφατο δημοσίευμα του insider.gr, επισημαίνοντας την κρισιμότητα των κινήσεων που γίνονται – σχεδόν εσπευσμένα πλέον – διεθνώς, για την εισαγωγή ψηφιακών νομισμάτων που θα «κυκλοφορήσουν» από τις Κεντρικές Τράπεζες και των οποίων την «αξία» και την «σταθερότητα» θα εγγυώνται οι κεντρικές τράπεζες. Το πρώτο επίπεδο αυτής της «δουλειάς» είναι η ασφαλής συγκρότηση αυτών των «άυλων» νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες.

Το δεύτερο βήμα, αφορούσε τη δυνατότητα ασφαλούς συναλλαγής μεταξύ τους. Σ' αυτό το δεύτερο βήμα απαντάει το Project Icebreaker, το οποίο μελέτησε τα πιθανά οφέλη και τις προκλήσεις από τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας λιανικής (CBDC) στις διεθνείς πληρωμές.

Το project αυτό ολοκληρώθηκε μέσα από την συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Καινοτομίας BIS Nordic Centre, της Τράπεζας του Ισραήλ, της Norges Bank και της Sveriges Riksbank και πρακτικά το «έργο» δοκίμασε την «τεχνική σκοπιμότητα και δυνατότητα διεξαγωγής διασυνοριακών και διασυνοριακών συναλλαγών μεταξύ διαφορετικών πειραματικών συστημάτων CBDC λιανικής».

Τα αποτελέσματα σύμφωνα με την Έκθεση της BIS είναι τα επιδιωκόμενα. Όπως περιγράφεται λεπτομερώς στην σχετική Έκθεση, το Project Icebreaker επιδιώκει «να διερευνήσει έναν συγκεκριμένο τρόπο διασύνδεσης των εθνικών συστημάτων (μια λεγόμενη λύση hub-and-spoke)».

Σύμφωνα με το σύστημα αυτό «μια διασυνοριακή συναλλαγή αναλύεται σε δύο εγχώριες πληρωμές», οι οποίες διευκολύνονται από «πάροχο συναλλάγματος που δραστηριοποιείται και στα δύο εγχώρια συστήματα».

Με άλλα λόγια ένα ψηφιακό ευρώ μπορεί να λειτουργήσει ως νόμισμα «λιανικής» συναλλαγής με ψηφιακό νόμισμα άλλης χώρας, χωρίς τα CBDC λιανικής να χρειάζεται να εγκαταλείψουν ποτέ τα δικά τους συστήματα.

Σύμφωνα με το report της BIS:

  • Στα περισσότερα υφιστάμενα διασυνοριακά συστήματα πληρωμών, ο πληρωτής δεν έχει επιλογή όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία, καθώς δεν ελέγχει ποιος είναι ο πάροχος της μετατροπής συναλλάγματος.
  • Στο μοντέλο που αναπτύχθηκε από το έργο Icebreaker, πολλοί πάροχοι συναλλάγματος μπορούν να υποβάλουν προσφορές στον κόμβο του συστήματος, ο οποίος επιλέγει αυτόματα το φθηνότερο για τον τελικό χρήστη.

Κατά την ανάλυση των εισηγητών του Project Icebreaker «αυτή η ανταγωνιστική ρύθμιση μετριάζει τον κίνδυνο ανεπαρκούς ρευστότητας στο επιθυμητό ζεύγος νομισμάτων που με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τελών και ακόμη και να καθυστερήσει τη συναλλαγή».

«Το σύστημα Icebreaker εφαρμόζει τη χρήση νομισμάτων γέφυρας εάν οι συναλλαγές μεταξύ δύο συγκεκριμένων τελικών νομισμάτων δεν είναι διαθέσιμες ή δεν είναι ευνοϊκές, προωθώντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων συναλλάγματος».

Το project Ιcebreaker έδειξε επίσης σύμφωνα με τους εισηγητές του ότι «το ακτινωτό μοντέλο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διακανονισμού και αντισυμβαλλομένου με τη χρήση συντονισμένων πληρωμών σε χρήμα κεντρικής τράπεζας· και να διευκολύνει την ολοκλήρωση διασυνοριακών συναλλαγών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Για τις κεντρικές τράπεζες που εξετάζουν την εφαρμογή των CBDC λιανικής, το αποτέλεσμα του Project Icebreaker παρέχει βαθύτερη κατανόηση των τεχνολογιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και των διαθέσιμων τεχνικών και πολιτικών επιλογών. Το έργο προϋποθέτει ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις ώστε να είναι δυνατή η ενοποίηση των εγχώριων συστημάτων που λειτουργούν με διαφορετικές τεχνολογίες (όπως συνέβη με τις αποδείξεις ιδέας που χρησιμοποιούν οι τρεις κεντρικές τράπεζες), προωθώντας έτσι την επεκτασιμότητα, τη διαλειτουργικότητα και την απλότητα...».

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του project Ιcebreaker από την BIS ουσιαστικά δίνει πλέον το πράσινο φως από πλευράς προϋποθέσεων τόσο στην ΕΚΤ όσο και στο Eurogroup να έχουν «ώριμες» προτάσεις για το πώς θα κινηθούν μέσα στο φθινόπωρο για την δρομολόγηση του ψηφιακού ευρώ σε συγκεκριμένο πλέον χρονικό ορίζοντα.

Το ενδεχόμενο μιας ανάλογης παράλληλης κίνησης από την Fed – που επίσης έχει ξεκινήσει – ανοίγει πλέον τον δρόμο για μια νέου τύπου Μπρέτον Γουντς διεθνή νομισματική συμφωνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ αυξάνει επιτόκια και «καλεί» τις τράπεζες να αναδιαπραγματευθούν τα δάνεια, «θα ακούσουν»; 

«Παταγώδες λάθος» η διακοπή ή χαλάρωση της νομισματικής σύσφιξης

Whatever it Takes: Οι αγορές εξακολουθούν να «πιστεύουν» τον Ντράγκι και όχι την Λαγκάρντ

gazzetta
gazzetta reader insider insider