ΟΟΣΑ: Ανεβάζει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη - «Παγίδες» από τα υψηλά επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΟΣΑ: Ανεβάζει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη - «Παγίδες» από τα υψηλά επιτόκια
Τα υψηλά κόστη δανεισμού μπορούν να «μεταφραστούν» σε ζημίες για ορισμένες τράπεζες, όπως απέδειξε και η πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.

Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την παγκόσμια οικονομία προχώρησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζας αυξάνουν τους κινδύνους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, μετά από ανάπτυξη 3,2% το 2022, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 2,6% το 2023. Στην προηγούμενη εκτίμηση του, ο ΟΟΣΑ προέβλεπε ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2,2% για το τρέχον έτος.

Το 2024, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9%, έναντι 2,7% στην προηγούμενη εκτίμηση του Οργανισμού καθώς «υποχωρεί ο αντίκτυπος των υψηλών ενεργειακών τιμών για το εισόδημα των νοικοκυριών», όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση.

Οι εκτιμήσεις ανά περιοχή

  • Στις ΗΠΑ αναμένεται ανάπτυξη 1,5% το 2023 και 0,9% το 2024, έναντι προβλέψεων 0,5% και 1% στην προηγούμενη έκθεση αντίστοιχα.
  • Στην Κίνα αναμένεται ανάπτυξη 5,3% το 2023 και 4,9% το 2024, από 4,6% και 4,1% αντιστοίχως στις προηγούμενες εκτιμήσεις του Οργανισμού.
  • Στην Ευρωζώνη αναμένεται ανάπτυξη 0,8% το 2023 και 1,5% το 2024, από 0,5% και 1,4% στην προηγούμενη πρόβλεψε.

Πληθωρισμός και επιτόκια

Για τον πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως από 8,9% που διαμορφώθηκε για το 2022 στις χώρες των G20 θα διαμορφωθεί στο 5,9% για το 2023 και στο 2024. Και τα δύο ποσοστά είναι σημαντικά από τον στόχο του πληθωρισμού που έχουν θέσει πολλές μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο Οργανισμός υπογραμμίζει πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο πλήρης αντίκτυπος των υψηλών επιτοκίων στην οικονομία, τονίζοντας ότι τα υψηλά κόστη δανεισμού μπορούν να «μεταφραστούν» σε ζημίες για ορισμένες τράπεζες, όπως απέδειξε και η πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.

Για το ύψος των επιτοκίων, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως θα φτάσουν στο 5,25% με 5% στις ΗΠΑ και στο 4,25% στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Αμετάβλητα τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, με «παράθυρο» σε μελλοντικές αυξήσεις

ΕΚΤ: Η αύξηση των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστεί, λέει ο Κάζιμιρ

gazzetta
gazzetta reader insider insider