Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αναταραχές των αγορών, εκτιμά η S&P Global Ratings, αναλύοντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις και το πώς διαμορφώνεται το τοπίο στον κλάδο.
«Την ώρα που αγορές εξετάζουν τον αντίκτυπο της διάσωσης της Credit Suisse από την UBS, οι επενδυτές ρωτούν εάν η έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών θα μπορούσε να προκαλέσει μετάδοση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Κατά την άποψή μας, η απάντηση είναι όχι». Αυτό αναφέρουν οι αναλυτές της S&P Global Ratings, σε έκθεσή τους για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το «μέτωπο» των τραπεζών και τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας.
Υπενθυμίζοντας την εκτίμησή τους ότι «οι ισχυρές καταθετικές βάσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών και η άφθονη ρευστότητα περιορίζουν τους κινδύνους για τον κλάδο», οι αναλυτές τονίζουν ότι διατηρούν την άποψή τους, ως βασικό σενάριο, ότι συνολικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες επωφελούνται μέσα στο περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων.
Εντούτοις, σημειώνουν ότι παραμένουν σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο η «σεισμική αλλαγή στη νομισματική πολιτική θα μπορούσε να φέρει τα πάνω - κάτω σε μέρος του χρηματοοικονομικού τομέα».
«Περιμένουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να υποχωρήσει η αναστάτωση στην αγορά, καθώς οι επενδυτές θα συνειδητοποιούν ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον φέρνει πολυδιάστατες, αλλά όχι και δυσμενείς συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ότι ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ισχυρός» επισημαίνουν.
Παράλληλα, θεωρούν την Credit Suisse μια ειδική περίπτωση, σε σύγκριση με τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, σημειώνοντας πως οι ανεπάρκειες που οδήγησαν στην εξαγορά της από την UBS είναι «μοναδικές» ως προς τη φύση τους και το εύρος τους, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της S&P Global Ratings εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα είναι αντιμέτωπες με τη «συνεχόμενη πρόκληση να παράγουν ισχυρά κέρδη» χωρίς τη λήψη μεγάλου ρίσκου.
Όσον αφορά στην υπόθεση της Credit Suisse, παρατηρούν ότι οι Αρχές - από όλες τις πλευρές - καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να αποφύγουν μια πιστωτική κρίση. Με φόντο τα μέτρα που ελήφθησαν για εξασφάλιση ρευστότητας στην Credit Suisse, οι αναλυτές αναφέρουν ότι θα ανέμεναν ανάλογες δράσεις από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή μεγάλη τράπεζα σε περίπτωση αντίστοιχης κατάστασης.
- Διαβάστε ακόμα: Η Fed σε ετοιμότητα εγγύησης «όλων» των καταθέσεων, η ΕΚΤ... όχι
Όπως επισημαίνουν στο σημείο αυτό, ο διπλός στόχος για νομισματική σύσφιξη και χρηματοοικονομική σταθερότητα οδηγεί σε μια «πολύπλοκη», δύσκολη, ισορροπία τις ευρωπαϊκές νομισματικές Αρχές, τη στιγμή άλλωστε που δεν εγκαταλείπουν τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός.
«Περιμένουμε ότι η ΕΚΤ θα διαχειριστεί προσεχτικά αυτήν τη διαδικασία και θα αντιμετωπίσει ρεαλιστικά τα ζητήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας που θα μπορούσαν να προκύψουν» αναφέρουν.
Τέλος, αναμένουν ότι η αγορά χρηματοδότησης για τραπεζικά κεφάλαια μπορεί να παραμείνει ασταθής για κάποιο χρονικό διάστημα. Όπως σημειώνουν, αν και η απόφαση για το «κούρεμα» των ομολόγων AT1 της Credit Suisse δεν είναι πιθανό, από μόνο του, να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σημειώνουν ότι είναι πιθανό να οδηγήσει σε περιορισμό της πρόσβασης σε νέες εκδόσεις AT1 για κάποια περίοδο.