Χιλιάδες ελβετικά φράγκα θα κοστίσει σε κάθε Ελβετό πολίτη η διάσωση της Credit Suisse, καθώς ο συνολικός λογαριασμός για την αποκατάσταση της φήμης της θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια.
Η έκθεση των φορολογουμένων πολιτών στη διάσωση της Credit Suisse ανέρχεται σε 109 δισ. ελβετικά φράγκα ή σε 12.500 ελβετικά φράγκα (13.500 δολ.) ανά άτομο. Αυτό προκύπτει από τους υπολογισμούς του Bloomberg, βάσει και της συμφωνίας που ανακοινώθηκε για την εξαγορά της πολύπαθης ελβετικής τράπεζας από την UBS.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ελβετίας έχει δεσμευτεί για έως και 109 δισ. ελβετικά φράγκα - βάρος που πέφτει μοιραία στις πλάτες 8,7 δισεκατομμυρίων πολιτών.
Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αναλαμβάνει «γραμμή ρευστότητας» ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων.
Το συνολικό ποσό των 209 δισ. ελβετικών φράγκων ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας και υπερβαίνει τις συνολικές αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη το 2021.
Συνεπώς, το τίμημα για τη μεγαλύτερη διάσωση εταιρείας στην Ελβετία θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε τρεις φορές τη διάσωση της UBS (60 δισ. ελβετικά φράγκα) το 2008.
Οι εξελίξεις «πυροδότησαν» κύμα οργής και διαμαρτυρίες στην Ελβετία. Χθες, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Credit Suisse , φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας αυγά στο κτίριο.
Σημειώνεται, ακόμα, ότι η κυβέρνηση της Ελβετίας συμφώνησε να αλλάξει τη νομοθεσία, προκειμένου να παρακάμψει την έγκριση της συμφωνίας από τους μετόχους.
- Διαβάστε ακόμα: Credit Suisse: «Όπου φύγει φύγει» το προσωπικό - Μαζικές αιτήσεις για πρόσληψη σε ανταγωνιστές
Εντούτοις, ειδικοί εκφράζουν την εκτίμηση ότι είναι μικρές οι πιθανότητες η τελική τιμή να φθάσει τα όρια που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση, καθώς το κόστος ενδεχόμενης αδράνειας απέναντι στην κρίση, θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο.
Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η UBS έλαβε 6 δισ. ελβετικά φράγκα από την κυβέρνηση και διαχώρισε ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία 54 δισ. φράγκων προς ένα ταμείο που στηριζόταν από την κεντρική τράπεζα.
Αν και η κυβέρνηση επέβαλε νέους κανονισμούς για τις «too big to fail» τράπεζες, μετά την κρίση του 2008, η νομοθεσία δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τη σειρά σκανδάλων και κακοδιαχείρισης που τελικά κατέστρεψαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Credit Suisse.