Μπιλ Άκμαν: Θα επιταχυνθούν οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες των ΗΠΑ εξαιτίας της απόφασης της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπιλ Άκμαν: Θα επιταχυνθούν οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες των ΗΠΑ εξαιτίας της απόφασης της Fed
«Περάσαμε από τη σιωπηρή στήριξη των καταθετών στη ρητή δήλωση Γέλεν ότι δεν εξετάζεται πλήρης εγγύηση, με τα επιτόκια να αυξάνονται πλέον στο 5%», έγραψε ο Άκμαν σε μια ανάρτηση του στο Twitter.

«Καμπανάκι» για εκροή καταθέσεων από τις αμερικανικές τράπεζες κρούει ο διάσημος επενδυτής της Pershing Square, Μπιλ Άκμαν, μετά από την αμφιλεγόμενη στάση που κράτησε χτες η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, για την προστασία των καταθετών, σε συνδυασμό με τη νέα αύξηση επιτοκίων της Fed την Τετάρτη κατά 25 μονάδες βάσης.

«Περάσαμε από τη σιωπηρή στήριξη των καταθετών στη ρητή δήλωση Γέλεν ότι δεν εξετάζεται πλήρης εγγύηση, με τα επιτόκια να αυξάνονται πλέον στο 5%», έγραψε ο Άκμαν σε μια ανάρτηση του στο Twitter.

Υπενθυμίζεται πως η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε την Τετάρτη πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν εξετάζει μια κάλυψη «εγγυήσεων που να διασφαλίζει τις καταθέσεις των πολιτών, στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης που συνεχίζει να επηρεάζει τη χώρα μετά από την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το ύψος των καταθέσεων που καλύπτονται από εγγυήσεις φτάνει μέχρι τα 250.000 δολάρια καταθέσεων, με πολλές φωνές το τελευταίο χρονικό διάστημα να ζητούν να ανεβεί αυτό το επίπεδο.

Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο, ωστόσο, «απαιτείται μια προσωρινή εγγύηση των καταθέσεων σε όλο το σύστημα ώστε να σταματήσει η αιμορραγία», καθώς όπως ισχυρίζεται, «όσο περισσότερο συνεχίζεται η αβεβαιότητα, τόσο πιο μόνιμη θα είναι η ζημιά στις μικρότερες τράπεζες και τόσο πιο δύσκολο να ανακτήσουν τους πελάτες τους».

Αναλυτικά, στην ανάρτησή του ο Μπιλ Άκμαν έγραψε:

«Εχθές (σ.σ. την Τρίτη) η υπουργός Γέλεν έκανε καθησυχαστικά σχόλια που οδήγησαν την αγορά και τους καταθέτες να πιστέψουν ότι όλες οι καταθέσεις ήταν πλέον σιωπηρά εγγυημένες. Αυτό σε συνδυασμό με μια διαρροή που υποστήριζε ότι το αμερικανικό υπ. Οικονομικών, η FDIC και η υπουργός Γέλεν αναζητούσαν έναν τρόπο να εγγυηθούν όλες τις καταθέσεις καθησύχασαν τον τραπεζικό τομέα και τους καταθέτες.

Σήμερα το απόγευμα (σ.σ. την Τετάρτη), η υπουργός Γέλεν οπισθοχώρησε από τη σιωπηρή υποστήριξη προς τις μικρές τράπεζες και τους καταθέτες, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν εξετάζονται εγγυήσεις καταθέσεων σε όλο το σύστημα.

Από τη σιωπηρή υποστήριξη των καταθετών περάσαμε στη ρητή δήλωση Γέλεν ότι δεν εξετάζεται καμία εγγύηση με τα επιτόκια να αυξάνονται τώρα στο 5%. Το 5% είναι ένα όριο που καθιστά τις τραπεζικές καταθέσεις πολύ λιγότερο ελκυστικές. Θα εκπλαγώ αν οι εκροές καταθέσεων δεν επιταχυνθούν άμεσα.

Απαιτείται προσωρινή εγγύηση καταθέσεων σε όλο το σύστημα για να σταματήσει η αιμορραγία. Όσο περισσότερο συνεχίζεται η αβεβαιότητα, τόσο πιο μόνιμη θα είναι η ζημιά για τις μικρότερες τράπεζες και τόσο πιο δύσκολο να ανακτήσουν τους πελάτες τους.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας σε τραπεζίτες: Αυξήστε τις ρυθμίσεις δανείων, μεριμνήστε για ευάλωτους και καταθέτες

Πολυετής προϋπολογισμός σε 2 δόσεις λόγω εκλογών – Βρυξελλών

Optima bank: Μπαίνει στο Χρηματιστήριο - Πρώτη είσοδος τράπεζας στο ΧΑ μετά από 17 χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider