Η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε την Τρίτη σε συμφωνία για να επιτρέπει τα αντίποινα προς τρίτες χώρες που πιέζουν κράτη μέλη της ΕΕ να αλλάξουν τις πολιτικές τους μέσω οικονομικών κυρώσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, αντιπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έφτασαν σε συμφωνία για τον μηχανισμό ενάντια στον εξαναγκασμό - anti-coercion instrument (ACI)-.
Το μέτρο είναι σχεδιασμένο να αποτρέπει τη μετάδοση των γεωπολιτικών εντάσεων στο εμπόριο. Η ΕΕ είχε κατηγορήσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ και την Κίνα για χρήση του εμπορίου ως πολιτικού εργαλείου πίεσης.
Παράδειγμα αποτελεί η ένταση στις σχέσεις της Κίνας με τη Λιθουανία, αφότου η χώρα της Βαλτικής άνοιξε πρεσβεία στην Ταϊβάν. Η ΕΕ κατηγόρησε το Πεκίνο για μπλοκάρισμα των εξαγωγών προς τη Λιθουανία.
Η Ένωση έχει προσφύγει στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για το θέμα, αλλά παρόμοιες υποθέσεις μπορεί να χρειαστεί πάνω από 1 χρόνο για να επιλυθούν.
Με τον ACI, η ΕΕ θα διαπιστώνει εάν οικονομικές πολιτικές από τρίτες χώρες εφαρμόζονται για να εξαναγκάσουν κάποιο μέλος της ΕΕ να αλλάξει την πολιτική του. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση μπορεί να επιβάλει μέτρα προς την τρίτη χώρα, όπως η επιβολή υψηλότερων δασμών για την εισαγωγή προϊόντων στην ΕΕ.