Μπέϊλι (BoE) για τραπεζική κρίση: Δεν είναι όλες οι καταθέσεις διασφαλισμένες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπέϊλι (BoE) για τραπεζική κρίση: Δεν είναι όλες οι καταθέσεις διασφαλισμένες
«Οι αγορές τεστάρουν για αδυναμίες στο τραπεζικό σύστημα» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Άντριου Μπέϊλι, δήλωσε την Τρίτη πως οι πρόσφατες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα -με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS στην Ευρώπη- δείχνουν πως οι αγορές τεστάρουν τις αντοχές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών του βρετανικού κοινοβούλιο, ο Άγγλος τραπεζίτης είπε πως ενώ το τραπεζικό σύστημα της χώρας παραμένει σε «πολύ ισχυρή θέση», οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων έφεραν «κινήσεις που δοκίμασαν τις αντοχές μας», μετέδωσε το Bloomberg.

«Δεν θα ήθελα να πω ότι αυτές (οι κινήσεις) έγιναν βασισμένες σε γνωστές αδυναμίες» υποστήριξε ο Μπέϊλι. Ακόμα, είπε «δεν πιστεύω πως κάποια από τα χαρακτηριστικά των πρόσφατων τραπεζικών προβλημάτων προκαλούν ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο επικεφαλής της BoE αναφέρθηκε και στις καταθέσεις στις βρετανικές τράπεζες, λέγοντας «δεν πρέπει να θεωρείται νόρμα το ότι όλες οι καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες είναι διασφαλισμένες». «Μόλις θέσεις σε ισχύ ένα μηχανισμό ασφαλείας των καταθέσεων, ρισκάρεις διαφυγή κεφαλαίων τη στιγμή που θα σταματήσει η ισχύς του» τόνισε.

Από την πλευρά, ο υποδιοικητής της BoE, Ντέιβ Ράμστντεν, ανέφερε ότι «θα παρατηρούμε στενά το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για τις συνέπειες που αυτό έχει στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά».

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο Μπέϊλι υπογράμμισε πως οι «πιέσεις των τιμών παραμένουν υψηλές» και πρόσθεσε πως χρειάζεται επιφυλακή για σημάδια που δείχνουν την επιμονή του πληθωρισμού στην οικονομία.

Ο ίδιος είπε πως ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να υποχωρήσει σημαντικά, καθώς αυτή τη στιγμή παραμένει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Jefferies: Κίνδυνοι, «άμυνες» και beta στις τράπεζες της Ν. Ευρώπης - Στις προτιμώμενες επιλογές η Εθνική Τράπεζα

Goldman Sachs: Ισχυρές κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες στην τρέχουσα κρίση

Μίλερ (ΕΚΤ): Οι τραπεζικές ανησυχίες δεν θα επεκταθούν στην Ευρωζώνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider