Ενδιαφέροντα ερωτηματικά μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενδιαφέροντα ερωτηματικά μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου
Το αποτέλεσμα της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου καθιστά το «χαρτί» αυτό, παρ’ ότι non investment grade, το ακριβότερο (για τους επενδυτές) ομόλογο στη διεθνή αγορά.

Αναμφίβολα τα στοιχεία που δόθηκαν επισήμως σαν αποτέλεσμα της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, πιστοποιούν τη «βελτίωση» της υποδοχής του ελληνικού χρέους από τις αγορές. Μια βελτίωση που είχε αποτυπωθεί ήδη αφενός στο εξαιρετικά θετικό δημοσίευμα του Bloomberg, αφετέρου στην Έκθεση της Goldman Sachs ανήμερα της έκδοσης (!), που προβλέπει άμεση αναβάθμιση από την S&P.

Επιτόκιο στο 3,9% με υπερκάλυψη σχεδόν οκτώ φορές των 2,5 δισ. ευρώ που απορρόφησε τελικά το ΥΠΟΙΚ.

Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτών ασφαλώς πρέπει να γίνει όχι απλά συγκριτικά με την τελευταία πριν από αρκετά χρόνια πενταετή έκδοση (επιτόκιο 3,45%), αλλά με το κυρίαρχο γεγονός ότι η έκδοση αυτή έγινε σε συνθήκες που η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 3,5% στο μεταξύ.

Η διαφορά είναι τεράστια αν σκεφτεί κανείς ότι με τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 3,5% και τον πληθωρισμό κοντά στο 8%, το ελληνικό δημόσιο δανείζεται στην πραγματικότητα με αρνητικό επιτόκιο σχεδόν – 4%.

Οι επενδυτές της σημερινής έκδοσης επέλεξαν να πληρώσουν 2,5 δισ. ευρώ για να βάλουν στο χαρτοφυλάκιό τους ένα non investment grade ομόλογο, το οποίο τους αποδίδει αρνητικό πραγματικό επιτόκιο.

Εμφανίζονται δηλαδή να αγόρασαν το... ακριβότερο (για τους ίδιους) junk ομόλογο που κυκλοφορεί στις διεθνείς αγορές.

Και το ερωτηματικό που προκύπτει είναι τι ακριβώς γνωρίζουν αυτοί που το επέλεξαν – και σύμφωνα με τις πληροφορίες περισσότερο από κάθε άλλη φορά θεσμικοί – για να πληρώσουν τόσο ακριβά ένα ομόλογο που ακόμα παραμένει non investment grade.

Η «επικείμενη» αναβάθμιση

Αρμόδιοι παράγοντες στους οποίους απευθύνθηκε το Insider.gr για μία απάντηση στο ερώτημα αυτό, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι γνωρίζουν κάτι σχετικό με επικείμενη αναβάθμιση, που ενδεχομένως θα δικαιολογούσε το γεγονός.

Βέβαια το σχετικό σημείωμα της Goldman Sachs επαναλαμβάνει την εκτίμηση για ενδεχόμενη αναβάθμιση του ελληνικού χρέους στις 21 Απριλίου, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι η βελτίωση από το BB+ σε θετική από σταθερή που είναι μέχρι σήμερα. Έτσι κι αλλιώς δεν συνηθίζεται μία κίνηση αναβάθμισης τόσο σημαντικής (από non investment grade σε investment grade), παραμονές εκλογών.

Και το ερώτημα παραμένει, τι ήταν αυτό που διαμόρφωσε στο επίπεδο αυτό τις επιλογές των επενδυτών.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον «τρόπο» διαχείρισης των εκδόσεων του χρέους από τον ΟΔΔΗΧ.

Αλλά αυτό μπορεί να αποδίδει τα μέγιστα κάθε φορά μόνο εφόσον υπάρχουν οι συνθήκες στις αγορές, τις οποίες και ξέρει να εκμεταλλεύεται - όπως έχει αποδείξει - στο έπακρον.

Μένει κατά συνέπεια να δούμε «τι ξέρουν οι αγορές» και κάνουν ανάρπαστα τα non investment grade ελληνικά ομόλογα...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας για 5ετές: Φάνηκε η ισχυρή δυναμική της οικονομίας - Υπερβαίνουν τα 38 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider