«Αβέβαιο» βλέπει το μέλλον ο CEO της UniCredit Αντρέα Ορσέλ, κάνοντας μνεία στους κινδύνους που «παραμονεύουν» και χτυπά «καμπανάκι» για μια νέα πιθανή κρίση, «κάτι κακό» που όπως εκτιμά, δύσκολα θα αποφύγουμε.
Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές αναταραχές, ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο Bloomberg - έχοντας διατελέσει και επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής στην UBS - δεν φαίνεται ιδιαιτέρως ανήσυχος γύρω από τη συμφωνία διάσωσης της Credit Suisse, εκδηλώνοντας τον προβληματισμό του σχετικά με τις νέες μακροοικονομικές συνθήκες.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει τραπεζική κρίση, απαντά: «Και υπάρχει και δεν υπάρχει. Είχαμε ένα σοκ στις ΗΠΑ. Είχαμε άλλο ένα σοκ στην Ελβετία. Αλλά αυτά τα σοκ είναι σχετικά τοπικά. Αν κοιτάξετε τις κεφαλαιακές δυνάμεις των τραπεζών - μιλώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - εάν κοιτάξετε τη ρευστότητα, τις καταθέσεις, και όλα αυτά μαζί, είναι πολύ δύσκολο να δείτε πού βρίσκονται τα αδύναμα σημεία».
- Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι Κεντρικές Τράπεζες επιμένουν στην αύξηση επιτοκίων παρά τις σεισμικές δονήσεις στο τραπεζικό σύστημα
Παράλληλα, ο Αντρέα Ορσέλ δεν «βλέπει» παραλληλισμούς με την παγκόσμια κρίση του 2008, σημειώνοντας - σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την περίπτωση της Credit Suisse - ότι «οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες».
Αναφερόμενος, εν τω μεταξύ, στην κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. «Βιώσαμε ένα σοκ που είναι ανησυχητικό και προφανώς πρέπει να αντιμετωπιστεί, και αντιμετωπίζεται» υπογραμμίζει πάντως.
Τέλος, σχετικά με τους κινδύνους που αναδύονται, προειδοποιεί ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον».
«Κοιτάξτε τον πληθωρισμό, ο οποίος θα παραμείνει υψηλός για διαρθρωτικούς λόγους. Κοιτάξτε τα επιτόκια. Κοιτάξτε τα γεωπολιτικά. Κοιτάξτε την οικονομία. Κοιτάξτε την απο-παγκοσμιοποίηση» λέει χαρτακτηριστικά, παραθέτοντας τους παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος αβεβαιότητας.
Μάλιστα, εκφράζει την εκτίμηση ότι «είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι κάτι κακό θα συμβεί» και οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν οδηγίες - καθώς η εμπειρία τους περιορίζεται στις παλαιότερες κρίσεις και όχι στην επόμενη.
«Γι' αυτό, λέω στην ομάδα μου: ''Η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα''» σημειώνει.