Γεραπετρίτης: Από αρχές Οκτωβρίου θα λειτουργήσουν τα συστήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο – Μέχρι το Πάσχα το πόρισμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεραπετρίτης: Από αρχές Οκτωβρίου θα λειτουργήσουν τα συστήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο – Μέχρι το Πάσχα το πόρισμα
Θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από την Hellenic Train για μειωμένο εισιτήριο κατά 50% στα Intercity στους φοιτητές και τους νέους κάτω των 25 ετών.

Στις εξελίξεις στα έργα για την ολοκλήρωση των συστημάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνάντησή του με εκπροσώπους των media στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι το Πάσχα ή λίγες ημέρες αργότερα θα παραδοθεί το πρώτο πόρισμα της διοικητική επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών ενώ προχωρά η δικαστική έρευνα και σε λίγους μήνες θα υπάρχει το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων. Σύμφωνα με τον υπουργό από αρχές Οκτωβρίου θα λειτουργεί το πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης, τόσο η σηματοδότηση όσο και τα κέντρα ελέγχου κυκλοφορίας ενώ προχωρούν οι προμήθειες που πρέπει να γίνουν για τα συστήματα αυτόματης πέδησης κ.α. που περιλαμβάνονται στο ETCS. Για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου απομένει, στη βασική γραμμή, το τμήμα του προαστιακού Αθήνα – Κιάτο στο οποίο γίνονται εργασίες βελτίωσης μέσα στις σήραγγες που έχουν να κάνουν με πλήρη ηλεκτροφωτισμό. Ανακοίνωσε επίσης ότι στο τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης του Βόρειου άξονα του σιδηροδρομικού δικτύου από τη Λάρισα και επάνω, και στο τέλος Σεπτεμβρίου το υπόλοιπο τμήμα του, από την Οινόη μέχρι την Τιθορέα.

Ειδικότερα, σχετικά με τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη, σημείωσε πως θα φτάνουν μέχρι τέλους, είναι δέσμευση, θα παραδοθεί μετά το Πάσχα το πόρισμα της Επιτροπής. Οι δικαστικές έρευνες προχωρούν επίσης. Θα γίνει μια ανεξάρτητη έρευνα από το Ευρωπαϊκό Οργανισμού Σιδηροδρόμων που αναμένεται να χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Αναφορικά με τα σιδηροδρομικά έργα ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως ξεκίνησαν εργασίες ανάταξης για βελτιστοποίηση λειτουργίας όπως φωτισμός στις σήραγγες, έλεγχος συστήματος πυρόσβεσης, κάμερες για την κίνηση των συρμών σε εισόδους-εξόδους σηράγγων, έχει κινητοποιηθεί η αστυνομία για την αποφυγή κλοπών των δικτύων, συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης στις σήραγγες. Κάποιες παλιές σήραγγες χρήζουν μεγαλύτερων παρεμβάσεων. Στο σύστημα επικοινωνιών, το GSMR, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως οι φορητές συσκευές χρησιμοποιούνται και αναμένεται η έγκριση της ΡΑΣ για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη ολοκλήρωση των σχετικών έργων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, συναντήθηκε με την Τσιαπαρίκου για την ταχύτερη έγκριση της εγκατάστασης των συστημάτων. Αναφορικά με τις συμβάσεις για τη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, γίνονται συναντήσεις με ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ αλλά και τους αναδόχους. Απαιτείται συνέργεια για να μπορούν να λειτουργήσουν τα συστήματα που είναι αλληλένδετα. Όπως σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, η εγκατάσταση πλήρους τηλεδιοίκησης από Λάρισα και πάνω θα λειτουργεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου και από τη Λάρισα και κάτω μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Η εκτίμηση είναι πως από αρχές Οκτωβρίου θα λειτουργήσει όλη η τηλεδιοίκηση και τα Κέντρα Ελέγχου.

Αναφορικά με το ETCS, θα υπάρξει προμήθεια από την ΓΑΙΑΟΣΕ και θα γίνει αναβάθμιση καθώς σήμερα υπάρχει εγκατεστημένο το επίπεδο 1 και γίνεται προσπάθεια με τη Hitachi να ανέβει στο επίπεδο 2. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Το τοπικό κέντρο Ελέγχου είναι σε λειτουργία ενώ εγκαθίσταται ένα νέο υπερτοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης το οποίο είναι πιο εξελιγμένο και θα περιλαμβάνει και το τοπικό κέντρο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένεται να ολοκληρωθούν επίσης οι παρεμβάσεις στη γραμμή Αθήνα-Κιάτο. Σήμερα ξεκίνησαν τα δρομολόγια μέχρι Μαγούλα και μέχρι το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια μέχρι το Κιάτο και κατ` επέκταση και η γραμμή μέχρι το Αίγιο. Ο υπουργός επίσης ενημέρωσε πως συνεχίζεται η πρόσληψη προσωπικού. Πρόκειται για περίπου 200. Για μόνιμο προσωπικό το προσλαμβάνονται 215 άτομα για τον ΟΣΕ. Για το προσωρινό προσωπικό που είναι περίπου 200 ανανεώνεται η σύμβαση τους και οι φύλακες που είναι 165 θα ξαναπροσληφθούν.

Η σύμβαση Δημοσίου-ΟΣΕ βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση και ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε πως θα υπογραφεί σύντομα.

Ανέφερε επίσης ότι έχει γίνει συζήτηση με την Hellenic Train και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από την εταιρία για μειωμένο εισιτήριο κατά 50% στα Intercity στους φοιτητές και τους νέους κάτω των 25 ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider