S&P: Αναθεώρησε σε σταθερό από αρνητικό το outlook της Βρετανίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
S&P: Αναθεώρησε σε σταθερό από αρνητικό το outlook της Βρετανίας
Τα δημοσιονομικά θα μπορούσαν ακόμα να τεθούν εκτός πορείας, εάν οι πρόσφατες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο ωθήσουν τους δανειστές να περιορίσουν περαιτέρω την προσφορά πιστώσεων.

Το outlook της Βρετανίας σε σταθερό από αρνητικό αναθεώρησε η Standard & Poor’s, που εκτιμά πως οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την οικονομία της χώρας να έχουν περιοριστεί.

Ο οίκος διατήρησε σταθερή την πιστοληπτική αξιολόγηση της Βρετανίας στο ΑΑ, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ οι προσδοκίες για τα δημοσιονομικά έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες. Παρά το αυξανόμενο κόστος χρέους και τα δισεκατομμύρια σε κρατικές επιδοτήσεις για να βοηθήσουν καταναλωτές και επιχειρήσεις στην ενεργειακή κρίση, τα στοιχεία την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δείξουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πολύ χαμηλότερο από τις επίσημες προβλέψεις για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο.

«Αναμένουμε ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί μέτρια φέτος, αλλά πιστεύουμε ότι οι βραχυπρόθεσμοι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία έχουν μειωθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η S&P. «Η απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει τα περισσότερα από τα μη χρηματοδοτούμενα δημοσιονομικά μέτρα που προτάθηκαν το Σεπτέμβριο του 2022 ενίσχυσε τις δημοσιονομικές προοπτικές, όπως και η πτώση των τιμών της ενέργειας» προσθέτει.

Ωστόσο, η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη θα είναι κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο, ανέφερε η S&P. Τα φορολογικά έσοδα αποδεικνύονται πολύ ισχυρότερα του αναμενομένου και οι οικονομολόγοι είναι όλο και πιο αισιόδοξοι ότι η Βρετανία θα αποφύγει την ύφεση φέτος. Αυτό δίνει στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ περιθώριο να παραδώσει περαιτέρω δώρα ενόψει των γενικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες έως τον Ιανουάριο του 2025, αλλά πιθανότατα θα είναι νωρίτερα. Οι Συντηρητικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από 10% πίσω από την αντιπολίτευση των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοινό μυστικό η υποψηφιότητα Μπάιντεν στις εκλογές του 2024

Τσίπρας στη DW: Το στοίχημα για την Ελλάδα τώρα δεν είναι να μείνει στην Ευρώπη, αλλά να γίνει Ευρώπη

Χατζηδάκης: Η ΝΔ έχει πρόγραμμα για το ασφαλιστικό για την επόμενη τετραετία

gazzetta
gazzetta reader insider insider