Tην αξία της πολυεπίπεδης και πολύμορφης συναίνεσης ανέδειξε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συζήτηση με θέμα τις Οικονομικές Μεταρρυθμίσεις και το Σύνταγμα στα πλαίσια του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, μιλώντας για τις επερχόμενες εκλογές, τόνισε πως υπάρχουν λύσεις και εκδοχές οι οποίες είναι και συνταγματικά νόμιμες και πολιτικά εφικτές για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, ανέδειξε το σενάριο μίας παρατεταμένης εκλογικής διαδικασίας, αν και εφόσον το πρώτο κόμμα αποφασίσει να πάει σε δεύτερες εκλογές, όπου και εκεί, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην σχηματιστεί κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το δίλλημα για το αποτέλεσμα της κάλπης είναι, ή απόλυτη πλειοψηφία για το πρώτο κόμμα ή αναζήτηση ευρύτερων δυνατοτήτων για την κατοχύρωση δεδηλωμένης.
Ωστόσο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε πως ο πολιτικός και δημόσιος λόγος σήμερα, απέχει πολύ από το να είναι σοβαρός και υπεύθυνος, όταν επανατίθεται στο τραπέζι το κλείσιμο των τραπεζών και η έξοδος από το ευρώ, και τονίζει την αναγκαιότητα να «συμμαζευτεί η συζήτηση» για το αύριο, έτσι ώστε να μην φθείρεται η χώρα στη μιζέρια, και να υπάρξει συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων που ανήκουν στο ίδιο πλαίσιο συναίνεσης και συνταγματικού φάσματος.
Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε το γεγονός ότι η χώρα έχει κάνει σοβαρά βήματα προς τα πίσω στον πολιτικό πολιτισμό, κάτι που είναι απότοκο της τοξικότητας που κυριάρχησε την περίοδο των μνημονίων, η οποία περιείχε άφθονες προσωπικές επιθέσεις και απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρων, με αποτέλεσμα και ο δημόσιος λόγος να εστιάζεται στο επιφανειακό, στο οξύ και στο αντιπαραγωγικό και να «χάνει» τα ουσιώδη.
Σημείωσε δε, πως είτε υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, είτε υπάρξει κυβερνητικός σχηματισμός συνεργασίας, «πρέπει να απαλλαγούμε από την οπισθοδρομική θεώρηση των πραγμάτων».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε πως «δεν κινδυνεύουμε, αρκεί να θυμόμαστε».
Η ελληνική οικονομία
Αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως και ελέω πληθωρισμού το δημόσιο χρέος πλέον είναι σε καλύτερη θέση ως ποσοστό του ΑΕΠ, και υπενθύμισε πως αν σήμερα μπορούμε να μιλάμε με τόση άνεση, οφείλεται και στις κινήσεις που πραγματοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις οποίες αποτέλεσε μέρος. Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα πως η επόμενη τετραετία δεν θα έχει παράταση του πολέμου και πανδημία. Οι έκτακτες αυτές συνθήκες, της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, προκάλεσαν μία «γενναιοδωρία παροχών», σχολίασε, η οποία δεν θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας τα πιο απαιτητικά.
Συναίνεση και συνταγματική αναθεώρηση
Τοποθετούμενος για την προοπτική συνταγματικής αναθεώρησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξήγησε πως η Βουλή που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές δεν θα μπορεί να καταστεί αναθεωρητική παρά μόνο στις 29 Νοεμβρίου 2024 καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί πενταετία από την απόφαση της.
Επεσήμανε, πως η διεξαγόμενη συζήτηση γύρω από την συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι πρόωρη, αλλά είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε να προβληματιζόμαστε και να αξιολογούμε το Σύνταγμα, πού χρειάζεται αναθεώρηση και πού όχι, γιατί δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα.
Αναπτύσσοντας το επιχείρημα του, ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά ότι αυτό που χρειάζεται το Σύνταγμα είναι «ανάσκαψη», καθώς έχουν γίνει μεγάλες τομές από το 2001 αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν λυθεί κρίσιμα ζητήματα, ενώ κυριαρχεί ακόμα η γραφειοκρατικοποίηση της Δικαιοσύνης.
Επιπρόσθετα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ιδιαίτερα ένα καίριο σημείο: πως για να μπορέσει να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση, πρέπει να υπάρχει ευρύτατη πολιτική συναίνεση.
Η συζήτηση η οποία διεξάγεται αυτή την στιγμή για την έκβαση των εκλογών κάνει λόγο για κυβερνήσεις οριακής πλειοψηφίας της τάξης των 151 βουλευτών, την στιγμή που για την συνταγματική αναθεώρηση απαιτείται μία ευρεία πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Ως εκ τούτου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για συνταγματική αναθεώρηση, θα πρέπει να μιλήσουμε για μία αναθεώρηση ευρύτατων πολιτικών συναινέσεων, καθώς, όπως είπε, η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι φοβική, ενώ θα πρέπει να είναι μεταπλειοψηφική και να έχει συναινετικά χαρακτηριστικά για να είναι πραγματικά φιλελεύθερη.