Στο «έλεος» της πολιτικής αβεβαιότητας η αγορά ακινήτων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «έλεος» της πολιτικής αβεβαιότητας η αγορά ακινήτων

Τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης που έδειξε η ελληνική κτηματαγορά τους τελευταίους μήνες του 2014 και τους πρώτους του 2015 εξάλειψαν η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και το συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο αναφέρει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην αγορά των κατοικιών, η μείωση των τιμών συνεχίστηκε και το 2015, αν και με πιο συγκρατημένους ρυθμούς. Ειδικότερα, τα στοιχεία που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα δείχνουν ότι οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,0% τους πρώτους εννέα μήνες του 2015, έναντι μείωσης κατά 7,5% το 2014. Σωρευτικά από το 2008 (μέσο επίπεδο) έως το γ’ τρίμηνο του 2015 οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν μειωθεί κατά 40,9%.

Οι πτωτικές τάσεις στις τιµές των κατοικιών εκτιµάται ότι θα συνεχιστούν και το επόµενο διάστηµα. Η ανάκαµψη της αγοράς κατοικιών αναµένεται µε σχετική υστέρηση, καθώς συνδέεται κυρίως µε την ενίσχυση του διαθέσιµου εισοδήµατος των νοικοκυριών, την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών χρηµατοδότησης από το τραπεζικό σύστηµα.

Επαγγελματικά ακίνητα

Στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από το πρώτο εξάμηνο του 2014 δε συνεχίστηκε λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας. Παράλληλα οι πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση και μείωση των ενοικίων συνεχίστηκαν κυρίως σε συνοικιακά καταστήματα σε αποθηκευτικούς χώρους και σε λιγότερο πλεονεκτικά κτήρια γραφείων.

Τα μισθώματα γραφείων σε γραφεία υψηλών προδιαγραφών παρουσίασαν οριακή αύξηση κυρίως λόγω της έλλειψης αποθέματος. Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι ονοµαστικές τιµές γραφειακών χώρων για το σύνολο της χώρας παρέµειναν σχεδόν αµετάβλητες, ενώ τα µισθώµατα των γραφείων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σχέση µε το β’ εξάµηνο του 2014. Πάντως, τα µισθώµατα γραφείων υψηλών προδιαγραφών δεν διαφοροποιήθηκαν σηµαντικά και µάλιστα σε ορισµένες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στα επίπεδα των ζητούµενων τιµών, καθώς το απόθεµα των κενών και διαθέσιµων χώρων υψηλών προδιαγραφών συρρικνώνεται.

Αντίστοιχα, στα καταστήματα οι ονοµαστικές τιµές παρουσίασαν µείωση 4,4% για το σύνολο της χώρας, ενώ τα µισθώµατα υποχώρησαν κατά 1,8% σε σχέση µε το β’ εξάµηνο του 2014.

Στον κλάδο των αποθηκών (logistics) υψηλών προδιαγραφών, η δυναµική που καταγράφηκε το 2014, αλλά και το αυξηµένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τουριστικές ξενοδοχειακές µονάδες κατά την ίδια περίοδο έχουν προσωρινά ανακοπεί, ωστόσο αναµένεται να ενισχυθούν εκ νέου µε την αποκατάσταση του επιχειρηµατικού κλίµατος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider