ΒΟΑΚ: Τρεις προσφορές για την Παραχώρηση των 1,7 δισ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΒΟΑΚ: Τρεις προσφορές για την Παραχώρηση των 1,7 δισ. ευρώ
Από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Μυτιληναίος, ΑΒΑΞ – Egis οι προσφορές στον διαγωνισμό για το έργο της mega παραχώρησης τμήματος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, μήκους 157 χιλιομέτρων, από Χανιά έως Ηράκλειο.

Τρεις οικονομικές προσφορές, από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Μυτιληναίος, ΑΒΑΞ – Egis - Meridiam, κατατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό για το έργο της mega παραχώρησης (τμήματος) του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, μήκους 157 χιλιομέτρων, ο οποίος θα ξεκινά από τον Κίσσαμο Χανίων και θα καταλήγει στη Χερσόνησο (Ηρακλείου), εκτιμώμενης αξίας 1,7 δισ. ευρώ.

Οι υποψήφιοι επενδυτές είχαν περιθώριο να υποβάλουν προσφορές έως σήμερα το μεσημέρι και επιβεβαιώθηκαν όσα από το Πάσχα κιόλας είχε αναδείξει το insider.gr για συγκεκριμένες ισχυρές συμμαχίες και απουσίες (δεν φαίνεται να προσήλθε η γαλλική Vinci, όπως επίσης είχαμε αναφέρει) για ένα από τα μεγαλύτερα τέτοια έργα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, και λογικά από τα τελευταία project – μαμούθ που θα «βγούνε» στην χώρα συνδυάζοντας τόσο το μεγάλο, όσο και απαιτητικό – δύσκολο τεχνικό αντικείμενο, όσο και τη συντήρηση – διαχείριση – λειτουργία.

Με ένα μοντέλο, όμως, διοδίων που στην αγορά αποκαλούνται «σκιώδη», ώστε το έργο να δώσει το απαιτούμενο πρόσθετο bonus εσόδων στον παραχωρησιούχο που θα έχει να αντιμετωπίσει σχετικά χαμηλές κυκλοφοριακές ροές σε μη τουριστική περίοδο στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο. Τα διόδια θα καλύψουν τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, ενώ υπενθυμίζεται ότι και αυτό το τμήμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 200 εκατ. ευρώ.

Το κράτος θα παρεμβαίνει δίνοντας επιπλέον ποσό πάνω στην τιμή του (ηλεκτρονικού) διοδίου, δηλαδή σαν επιδότηση στο ποσό που θα πληρώνει ο χρήστης – οδηγός. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις και του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών «δείχνουν» ότι οι μετακινήσεις στον οδικό άξονα και μεταξύ των νομών της Κρήτης δεν είναι τέτοιες που μπορούν εύκολα να στηρίξουν το κόστος και το χρηματοοικονομικό μοντέλο ενός περίπλοκου έργου, όπως πρόσφατα εννόησε ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης.

Μάλιστα, όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, θεωρείται κρίσιμο σημείο της προσφοράς κάθε επενδυτή το ύψος του ποσοστού της επιδότησης αλλά και η οικονομική προσφορά σε σχέση με την χρηματοδότηση από πλευράς δημοσίου. Να σημειωθεί ότι τα διόδια θα είναι ηλεκτρονικά - αναλογικά, άρα δεν θα υπάρχουν μετωπικοί σταθμοί παρά καταγραφή των χρηστών σε είσοδο και έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο, προκειμένου να χρεώνεται ηλεκτρονικά.

Το υπουργείο προσεχώς θα αρχίσει την αξιολόγηση, αρχικά των τεχνικών και στη συνέχεια των οικονομικών προσφορών. Θα ακολουθήσουν η ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου, οι διαδικασίες για τη σύναψη σύμβασης, ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή και η υπογραφή της συμφωνίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Πυλώνας «στήριξης» τα ιδιωτικά έργα – Γιατί αποτελούν ευκαιρία αλλά και «στοίχημα» 

gazzetta
gazzetta reader insider insider