Μεγάλη επιτάχυνση και βελτίωση στην αποτελεσματικότητά του παρουσιάζει το εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού για την ρύθμιση οφειλών, με τις επιδόσεις του προηγούμενου μήνα να ανεβάζουν και τους στόχους για την επίτευξη των ρυθμίσεων σε ορίζοντα πενταμήνου. Στο πλαίσιο αυτό, οι στόχοι ενισχύονται κατά 400 εκατ. ευρώ, από ρυθμίσεις 1,5 – 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπονταν τον Μάρτιο, σε 1,9 – 2,4 δισ. ευρώ.
Στο βασικό σενάριο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο διάστημα των επόμενων 5 μηνών αναμένονται ρυθμίσεις 1,9 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προέχονται από:
• αιτήσεις 554 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
• αιτήσεις 899 εκατ. ευρώ σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χρηματοδοτικούς Φορείς ή/και το Δημόσιο, και
• αιτήσεις 477 εκατ. ευρώ σε αρχικό στάδιο.
Στο αισιόδοξο σενάριο, αναμένονται ρυθμίσεις 2,4 δισ. ευρώ οι οποίες θα προέχονται από:
• αιτήσεις 554 εκατ. ευρώ σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
• αιτήσεις 1,1 δισ. ευρώ σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χρηματοδοτικούς Φορείς ή/και το Δημόσιο, και
• αιτήσεις 690 εκατ. ευρώ σε αρχικό στάδιο.
Σύμφωνα με την Έκθεση Προόδου της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τον μήνα Απρίλιο, ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τον προηγούμενο μήνα ανήλθαν σε 4.110, αυξημένες κατά 1.000 σε σχέση με τον μέσο όρο των 5 προηγούμενων μηνών. Ομοίως, σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε το τελευταίο δίμηνο και στις οριστικές υποβολές, που παρουσιάζονται αυξημένες κατά 50% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Οι συνολικές ρυθμίσεις οφειλών που έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2023, ανέρχονται σε 4.630 (+274 σε σχέση με το τέλος Μαρτίου), οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,54 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
Σημαντική είναι, επίσης, και η διατήρηση του ποσοστού της εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς, σε υψηλό επίπεδο για έξι συνεχούς μήνες. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος εγκρισιμότητας των χρηματοδοτικών φορέων τους έξι τελευταίους μήνες, κυμάνθηκε στο 72%.
Πιο αναλυτικά, από τα 8,5 δισ. ευρώ αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών που έχουν υποβληθεί οριστικά, το 53% (4,5 δισ) έχουν αξιολογηθεί και από αυτά έχει εγκριθεί ρύθμιση για το 81% (3,7 δισ). Από τα 2,1 δισ. που έχουν αξιολογηθεί από το Δημόσιο έχει εγκριθεί το 91% (1,9 δισ.). Από τα 2,4 δισ. που έχουν αξιολογηθεί από τους Χρηματοδοτικούς Φορείς έχει εγκριθεί το 72% (1,8 δισ.).
Το 61% των προτάσεων ρύθμισης έχουν γίνει αποδεκτές από τους οφειλέτες (2,1 δισ. ευρώ από τα 3,5 δισ). Η αποδοχή ρυθμίσεων των οφειλετών για τις διμερείς αιτήσεις κυμαίνεται στο 66%, ενώ για τις πολυμερείς στο 55%.
Οι ρυθμίσεις για οφειλές προς το Δημόσιο έχουν μέση διάρκεια 8 έτη και για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς τα 15 έτη.
Σημειώνεται ότι το 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.
Το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς το Δημόσιο ανήλθε σε 22,2% και για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς στο 32,3%. Το 41% (629 εκατ. ευρώ) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%.
Σημειώνεται, τέλος, ότι αναφορικά με την υποστήριξη οφειλετών και εξουσιοδοτημένων συμβούλων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myEGDIXlive, τα ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν στους 4,5 μήνες λειτουργίας της ξεπέρασαν τις 8,4 χιλιάδες.