Τζεντιλόνι για Ελλάδα: Διπλάσια ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης - «Πολλά θετικά στοιχεία»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τζεντιλόνι για Ελλάδα: Διπλάσια ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης - «Πολλά θετικά στοιχεία»
Πηγή: Associated Press
Για καλύτερες των αναμενόμενων προοπτικές μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομία.

Για καλύτερες των αναμενόμενων προοπτικές μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις φετινές εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία, αποστέλλοντας εντούτοις το μήνυμα ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», αναφερόμενος σε αυξημένους κινδύνους - μεταξύ των οποίων ο πληθωρισμός και οι τραπεζικές αναταραχές.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι η Κομισιόν αναβάθμισε σημαντικά τις προβλέψεις της, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη το 2023 θα διαμορφωθεί στο 2,4%, ήτοι διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

«Θα δούμε την εξέλιξή της το επόμενο έτος, αλλά είναι δύσκολο να υπογραμμίσουμε αρνητικά στοιχεία, επειδή έχουμε πολλά θετικά στοιχεία» σημείωσε.

«Γενικά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά. Έχουμε πρόβλεψη 2,4% για ανάπτυξη φέτος, που είναι το διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης» είπε μεταξύ άλλων.

Σε τροχιά μέτριας ανάπτυξης η ευρωπαϊκή οικονομία

Ανάμεσα στα σημεία - κλειδιά που υπογράμμισε για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι απεφεύχθη η ύφεση κατά το α' τρίμηνο, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να σημειώνει μέτρια ανάπτυξη. Παράλληλα, οι βασικοί παράγοντες που υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές έχουν αλλάξει ρότα, όπως είπε, κάνοντας μνεία στην πτώση των τιμών στην ενέργεια και στην ανθεκτική αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, όπως είπε, οι τιμές στην ενέργεια (και στο φυσικό αέριο) έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να πέφτουν.

Ακόμα, η αγορά εργασίας, όπως ανέφερε, θα παραμείνει ισχυρή, ενώ φέτος αναμένονται και αυξήσεις στους μισθούς (λόγω των αυξήσεων στους κατώτερους μισθούς σε αρκετές χώρες), ενώ η αύξηση αναμένεται να αποτυπωθεί στους πραγματικούς μισθούς το επόμενο έτος.

Αξιοσημειώτη η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά δεν εφησυχάζουμε

Αναφερόμενος σε «έναν λιγότερο θετικό παράγοντα», όπως είπε, στην πολιτική σύσφιξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), επεσήμανε ότι αναμένεται να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Επίσης, σημείωσε ότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί μέτρια φέτος, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να πλήττει την αγοραστική δύναμη.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν αναβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της ΕΕ σε 1% το 2023, από 0,8% στις χειμερινές ενδιάμεσες προβλέψεις και 1,7% το 2024 (1,6% το χειμώνα). Για την Ευρωζώνη το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σε 1,1% και 1,6% το 2023 και το 2024.

Όπως παρατήρησε ο Τζεντιλόνι, σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να γνωρίσουν ανάπτυξη φέτος, ενώ το 2024 αναμένεται αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ακόμα, όπως τόνισε ο Τεζντιλόνι, ο πληθωρισμός συνεχίζει να πέφτει λόγω της υποχώρησης των τιμών ενέργειας, εντούτοις ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός, υπογραμμίζοντας την πρόβλεψη της Κομισιόν ότι «το peak του δομικού πληθωρισμού βρίσκεται πίσω μας».

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο ίδιος παρέπεμψε πάντως στα υψηλότερα επίπεδα των αναμενομένων του δομικού πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, επιδρώντας κατά συνέπεια στην ιδιωτική κατανάλωση και στις επενδύσεις.

Σημειωτέον ότι στις εαρινές προβλέψεις, ο ονομαστικός πληθωρισμός έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στο 5,8% το 2023 και 2,8% το 2024 στην Ευρωζώνη.

Επίσης, όπως τόνισε ο Τζεντιλόνι, οι εξωγενείς κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι, φέροντας ως παραδείγματα τις τραπεζικές αναταραχές και τον πόλεμο στην Ουκρανία (στο πλαίσιο των γεωπολιτικών απειλών).

Καταλήγοντας, ο Τζεντιλόνι στάθηκε στην «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα» που επέδειξε η ευρωπαϊκή οικονομία απέναντι στα σοκ, διαμηνύοντας πάντως ότι δεν πρέπει να «εφησυχάζουμε», καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Φωτογραφία @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μια ιταλική «διαπραγμάτευση» με σημαντικό ελληνικό ενδιαφέρον

Γερμανικές ανησυχίες για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας του δολαρίου από το γουάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider