Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άντλησαν κεφάλαια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών αυτή την εβδομάδα, εκμεταλλευόμενες τις σταθερές συνθήκες της αγοράς πριν από τη συνήθη «εορταστική ανάπαυλα» του δανεισμού και την περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων.
Οι πωλήσεις χρέους μέσω τραπεζών έφτασαν κοντά στα 27 δισ. ευρώ, με την Ισπανία να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ, αφού αξιοποίησε ζήτηση άνω των 85 δισ. ευρώ για να πουλήσει 13 δισ. ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθε δεύτερη με πώληση διπλής δόσης ύψους 7 δισ. ευρώ την Τρίτη.
Αγοράζοντας τώρα, οι οργανισμοί διαχείρισης χρέους μπορούν να αποφύγουν τον αντίκτυπο των ακόμη υψηλότερων επιτοκίων, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού τουλάχιστον άλλη μισή μονάδα για να αποθερμάνει τον πληθωρισμό.
Ενώ οι αγορές φαίνονται σχετικά ήρεμες τώρα, φέτος έχει ήδη σημειωθεί μεγάλη αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ενώ είδαμε έναν αριθμό τραπεζών να καταρρέουν. Αυτή η κρίση φαίνεται να έχει περάσει, αλλά οι εκδότες χρέους ενδέχεται να είναι επιφυλακτικοί για περισσότερους κραδασμούς στην πορεία, γεγονός που επίσης τους ωθεί να δράσουν τώρα. Η επιθετική νομισματική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις αγορές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω αναταραχή.
Το ποσό των 26,85 δισ. ευρώ χρέους που πωλήθηκε αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο από τον Οκτώβριο του 2020. Αν εξαιρεθεί αυτός ο μήνας, οπότε η ΕΕ πρόσφερε τα πρώτα της κοινωνικά ομόλογα, πρόκειται για το υψηλότερο ποσό από τον Ιούνιο του 2020.