Μπάρκιν (Fed): «Παράθυρο» για νέες αυξήσεις των επιτοκίων λόγω του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάρκιν (Fed): «Παράθυρο» για νέες αυξήσεις των επιτοκίων λόγω του πληθωρισμού
Ο Μπάρκιν δήλωσε ότι η οικονομία έχει αποδυναμωθεί, αλλά δεν είναι αδύναμη.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων εφόσον αποδειχθεί πως ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία παραμείνει υψηλός, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της Fed και επικεφαλής της τράπεζας στο Ρίτσμοντ, Τομ Μπάρκιν.

Σε ομιλία του την Παρασκευή στο Μέριλαντ, ο Αμερικανός τραπεζίτης επανέλαβε πως στόχος της Fed είναι να ρίξει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%, έναντι του 4% που διαμορφώθηκε για τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη η Fed «παγώσε» τα βασικά επιτόκια της στο εύρος του 5% με 5,25%, μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις στις οποίες είχε προχωρήσει από τον Μάρτιο του 2022, θέλοντας να «δει» το κατά πόσο η σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής αποτυπώνεται στην οικονομία της χώρας.

Η «παύση» της Fed οδήγησε μερίδα των επενδυτών στο να ελπίζει για μια πιο ήπια προσέγγιση της τράπεζας στη νομισματική της πολιτική.

Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται πως βρίσκει αντίθετο τον Μπάρκιν, με τον ίδιο να δηλώνει πως «θέλω να είμαι πεπεισμένος για το ότι η μείωση της ζήτησης επιστρέφει γρήγορα τον πληθωρισμό στον στόχο μας».

Ο Μπάρκιν δήλωσε ότι η οικονομία έχει αποδυναμωθεί, αλλά δεν είναι αδύναμη. Η ισχυρή ζήτηση, με τη σειρά της, έχει δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές για να βοηθήσουν τα κέρδη τους.

Ακόμα, ανέφερε ότι θα μπορούσε να δει ένα σενάριο στο οποίο η οικονομία θα αποδυναμωνόταν αρκετά ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός, σε μεγάλο βαθμό λόγω της προηγούμενης αύξησης των επιτοκίων της Fed. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Fed έχει ξεγελαστεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν για να το θεωρεί δεδομένο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider