Στα 900 εκατ. ευρώ τοποθετεί η Italgas τις επενδύσεις στα ελληνικά δίκτυα διανομής φυσικού αερίου έως το 2029, με στόχο να ενισχυθεί σημαντικά η διείσδυση του καυσίμου στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι στην κυριότητα της ιταλικής εταιρείας έχει περάσει η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων δικτύων διανομής, μέσω της ιδιωτικοποίησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, στην οποία ανήκουν η ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ.
Κατά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Πλάνου της ιταλικής εταιρείας για την περίοδο 2023-2029, που έγινε στο Λονδίνο, η διοίκηση της Italgas σημείωσε πως οι επενδύσεις αποτελούν τον πρώτο πυλώνα του business plan που έχει καταστρώσει για τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα έως περίπου το τέλος της τρέχουσας 10ετίας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η εταιρική αναδιοργάνωση των τριών εγχώριων εταιρειών διαχείρισης, οι οποίες θα συγχωνευτούν σε μία.
Κύριος σκοπός των επενδύσεων θα είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης του δικτύου. Για αυτό τον σκοπό, το 38% των κεφαλαίων θα αξιοποιηθεί για την πύκνωση των υποδομών στις περιοχές που έχουν ήδη παρουσία οι τρεις Διαχειριστές, ενώ ένα επιπλέον 36% προορίζεται για την επέκταση των δικτύων σε νέα περιοχές καθώς και τη συντήρησή τους. Σημαντικό μέρος των κεφαλαίων (23%) προορίζεται επίσης για την ψηφιοποίηση των δικτύων, όπως για παράδειγμα με την αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων μετρητές με «έξυπνους», ώστε το 2029 όλες οι παροχές να εξυπηρετούνται από «έξυπνα ρολόγια».
Αύξηση των εγχώριων δικτύων κατά 3.500 χλμ.
Σύμφωνα με την Italgas, το αναπτυξιακό αυτό πλάνο θα αυξήσει το συνολικό μήκος των δικτύων διανομής περίπου στα 11.000 χιλιόμετρα, από 7.491 χλμ. που ήταν το 2022. Κάτι που σημαίνει πως έως το 2029 θα κατασκευασθούν επιπλέον 3.500 χιλιόμετρα περίπου.
Κύριο «όχημα» για την παραπάνω επίδοση θα αποτελέσουν οι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στη σημερινή ΔΕΔΑ, η οποία έως το 2029 θα έχει παρουσία σε 50 Δήμους, από 21 σήμερα, «πυκνώνοντας» παράλληλα σημαντικά τις υποδομές της στα σημεία όπου έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσει δίκτυα. Επέκταση των δικτύων προβλέπεται και για τη Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία, ώστε να καλυφθούν και οι υπόλοιποι 7 Δήμοι στους οποίους ακόμη δεν έχει «φτάσει» το αέριο.
Όσον αφορά την Αττική, έως το 2029 θα προστεθούν επιπλέον 6 Δήμοι, φτάνοντας συνολικά τους 58 στο Λεκανοπέδιο. Σε κάποιες περιπτώσεις, προβλέπεται η δημιουργία αυτόνομων δικτύων, τα οποία θα τροφοδοτούνται μέσω LNG.
Πάνω από 900.000 συνδέσεις το 2029
Όπως είναι φυσικό, η ανάπτυξη νέων δικτύων θα έχει σημαντική επίπτωση στη διεύρυνση της καταναλωτικής βάσης της ΔΕΠΑ Υποδομών, δηλαδή στον αριθμό των εγχώριων χρηστών φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Στρατηγικό Πλάνο της Italgas, οι συνδέσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 900.000 το 2029, από 582.000 το 2022 και ελαφρώς πάνω από 600.000 το 2023.
Στο 100% των παροχών θα είναι εγκατεστημένοι «έξυπνοι» μετρητές, οι οποίοι προσφέρουν μία σειρά από πλεονεκτήματα – δίνοντας, για παράδειγμα, τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή την κατανάλωσή τους. Για αυτό τον σκοπό, σε όλες τις νέες συνδέσεις εγκαθίστανται εξαρχής «ευφυείς» μετρητές, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα τρέξει και πρόγραμμα για την αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών που υπάρχουν ήδη στα δίκτυα των τριών Διαχειριστών. Το σχετικό πρόγραμμα έχει πάρει ήδη το «πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ, με σχετική ρύθμιση.
Παράλληλα, με βάση την Italgas, η ενοποίηση των τριών Διαχειριστών σε ένα εταιρικό σχήμα, θα επιφέρει σημαντικά οφέλη από πλευράς αποδοτικότητας και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Η νέα εταιρεία διαχείρισης θα συνεχίσει να υπάγεται στη ΔΕΠΑ Υποδομών, με τη διαδικασία συγχώνευσης να πραγματοποιείται μάλιστα έως το τέλος του έτους.
Το Στρατηγικό Πλάνο της ιταλικής εταιρείας προβλέπει συνολικές επενδύσεις 7,8 δισ. ευρώ έως το 2029. Εκτός από τα δίκτυα διανομής σε Ιταλία και Ελλάδα, μέρος των επενδύσεων προορίζεται επίσης για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής εξοικονόμησης, καθώς και τα δίκτυα παροχής υδάτων που απέκτησε πρόσφατα η εταιρεία από τη γαλλική Veolia.