Ενέργεια: Ξεκίνησε ο 1ος διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης – Προεξοφλημένη η υψηλή συμμετοχή

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενέργεια: Ξεκίνησε ο 1ος διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης – Προεξοφλημένη η υψηλή συμμετοχή
Δημοσιεύθηκε από τη ΡΑΑΕΥ η προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού, για την ενίσχυση μονάδων μπαταριών συνολικής ισχύος 400 MW. Έως τις 10 Ιουλίου η υποβολή προσφορών, οι οποίες θα αξιολογηθούν στη συνέχεια από την Αρχή, ώστε στις 10 Αυγούστου να προκύψει ο οριστικός κατάλογος των έργων που θα προκριθούν. Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν σε πάνω από 300 τις προσφορές στη δημοπρασία.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση των πρώτων μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με την προκήρυξη από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) του παρθενικού διαγωνισμού μέσω του οποίου θα κλειδώσουν επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση αυτόνομες (standalone) μπαταρίες συνολικής ισχύος 400 MW.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι επενδυτές θα υποβάλουν τις προσφορές τους έως τις 10 Ιουλίου, ώστε στη συνέχεια αυτές να αξιολογηθούν από τη ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ). Στόχος είναι στις 10 Αυγούστου να οριστικοποιηθούν τα έργα που θα προκριθούν από τον διαγωνισμό και για τα οποία, κατά συνέπεια, θα ανοίξει ο δρόμος να κατασκευασθούν. Πριν από τον οριστικό κατάλογο των προκριθέντων επενδύσεων, θα προηγηθεί στις 3 Αυγούστου η προσωρινή λίστα των μονάδων που «πέρασαν», ώστε στο 7ήμερο που θα μεσολαβήσει, να εξεταστούν τυχόν ενστάσεις που θα κατατεθούν.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον νέο αυτό κλάδο κινείται κυριολεκτικά στα ύψη, όπως δείχνει και το γεγονός ότι οι άδειες για standalone μπαταρίες ξεπερνούν τις 490. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι στη διαδικασία θα υποβληθούν περισσότερες από 300 προσφορές. Κάτι που σημαίνει πως η συνολική ισχύς των έργων που θα διεκδικήσουν να προκριθούν θα είναι υπερπολλαπλάσια των 400 MW που θα δημοπρατηθούν.

Ένας σημαντικός λόγος είναι πως, χάρις στην κρατική στήριξη, οι επενδύσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες ως προς την οικονομική τους βιωσιμότητα. Παράλληλα, η επενδυτική και λειτουργική επιδότηση θα δώσει την ευκαιρία στις εταιρείες να αποτιμήσουν στην πράξη τα οικονομικά δεδομένα μίας τέτοιας επένδυσης, στην προοπτική ανάπτυξης στην πορεία επιπλέον μονάδων αποθήκευσης, που δεν θα στηρίζονται πλέον σε κρατική ενίσχυση. Μονάδες που για τις ενεργειακές εταιρείες θα ανοίξουν τον δρόμο για συνέργειες με τις υπόλοιπες ενεργειακές τους επενδύσεις.

Οι όροι συμμετοχής

Όπως αναφέρεται και στην Υπουργική Απόφαση για την «ενεργοποίηση» του διαγωνιστικού σχήματος, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν έργα ισχύος τουλάχιστον 1 MW και έως 100 MW. Επίσης, στήριξη θα μπορούν να διεκδικήσουν και μπαταρίες που θα εγκατασταθούν στο δίκτυο της Βουλγαρίας (καθώς αυτό είναι διασυνδεδεμένο με το ελληνικό), μίνιμουμ ισχύος 31 MW, σε αυτή την περίπτωση.

Τα έργα θα πρέπει να διαθέτουν άδεια Αποθήκευσης, δηλαδή να έχουν ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο αδειοδοτικής ωρίμανσης. Από αυτά, θα προκριθούν οι standalone μπαταρίες που θα διεκδικήσουν τη μικρότερη αποζημίωση, δηλαδή το μικρότερο ετήσιο Έσοδο Αναφοράς («ταρίφα»), εκφρασμένο σε ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος. Η τιμή εκκίνησης για την ταρίφα έχει καθοριστεί στα 115.000 ευρώ ανά MW ανά έτος.

Επίσης, οι μπαταρίες που θα «περάσουν» από τη δημοπρασία θα λάβουν και επενδυτική ενίσχυση, δηλαδή κονδύλια ώστε να περιοριστεί το κόστος ανάπτυξης που θα επωμιστούν οι επενδυτές. Η επενδυτική ενίσχυση στον πρώτο διαγωνισμό ανέρχεται σε 200.000 ευρώ ανά MW, με το ποσό αυτό να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ολοκλήρωση έως το τέλος του 2025

Οι μονάδες θα πρέπει να είναι έτοιμες προς λειτουργία έως το τέλος του 2025. Παράλληλα, στο διαγωνιστικό σχήμα έχει προβλεφθεί μία σειρά προϋποθέσεων ώστε να υπάρξει «ιδιοκτησιακή διασπορά» των μονάδων που θα επιχορηγηθούν. Για να διασφαλισθεί η απροβλημάτιστη λειτουργία τους, πριν ενεργοποιηθούν θα καταθέσουν εγγυητικές επιστολές Καλής Λειτουργίας, ενώ θα υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους για την τήρηση των απαιτούμενων τεχνικών προδιαγραφών.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού προβλέπεται η δημοπράτηση έργων συνολικής ισχύος 1.000 MW. Έτσι, τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η δεύτερη δημοπρασία, για έργα 300 MW, με εγγυημένη χωρητικότητα 2 ωρών (όπως και στον παρθενικό διαγωνισμό). Στο τέταρτο τρίμηνο θα γίνει ο τρίτος και τελευταίος διαγωνισμός, για σταθμούς επίσης 300 MW, αλλά για μπαταρίες διάρκειας 4 ωρών αυτή τη φορά.

Επίσης, αυτός ο τρίτος «κύκλος» αφορά μονάδες που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.), δηλαδή στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στον Δήμο Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο. Παράγοντες του κλάδου αναμένουν υψηλή συμμετοχή και στις υπόλοιπες δημοπρασίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρεώσεις ρεύματος: Εκτιμήσεις για φρένο τον Ιούλιο στο πτωτικό σερί – Αιτία το άλμα στο αέριο

Lamda: Τα ρεκόρ των Malls, η πορεία προς το ΧΑ, τα projects στο Ελληνικό που «σπάνε τα κοντέρ»

Προς νέα αναβολή η διασύνδεση ταμειακών – POS

gazzetta
gazzetta reader insider insider