«Σήμα» από τη Scope Ratings για αναβάθμιση της Ελλάδας τον Αύγουστο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Σήμα» από τη Scope Ratings για αναβάθμιση της Ελλάδας τον Αύγουστο
Στις 4 Αυγούστου καλείται ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, Scope, να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία και κυρίως να δείξει εάν μπορεί να αποτελέσει εκ νέου τον πρώτο οίκο που θα σημάνει την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Τι δηλώνει στο insider.gr ο Dennis Shen, Director της Scope Ratings και υπεύθυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Το «σήμα» για τον Αύγουστο και η αναβάθμιση μέσω της... ΕΚΤ.

Στις 4 Αυγούστου καλείται ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, Scope, να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία και κυρίως να δείξει εάν μπορεί να αποτελέσει εκ νέου τον πρώτο οίκο που θα σημάνει πλέον την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

Τα αντανακλαστικά των αναλυτών ήταν και παραμένουν άμεσα καθώς, ήταν οι πρώτοι, πριν από περίπου επτά μήνες, που έδωσαν το θετικό outlook στην Ελλάδα με αξιολόγηση «ΒΒ+» (μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική), δείχνοντας προς την κατεύθυνση ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το επόμενο προσεχές διάστημα (την περίοδο εκείνη).

Κάπως έτσι, και μετά το πέρας της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης και τη νέα τετραετία που ανοίγεται για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το insider.gr επικοινώνησε με τον Dennis Shen, Director της Scope Ratings και υπεύθυνο για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας (καθώς αναμένεται - εκτός απροόπτου - να είναι ο πρώτος που θα μιλήσει) θέλοντας να σκιαγραφήσει τις προθέσεις του οίκου με φόντο την κρίσιμη επερχόμενη αξιολόγηση.

Με αφετηρία το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, ο Shen επισημαίνει πως «πρόκειται για ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα («credit positive» - πιστωτικά θετικό) που επιβεβαιώνει σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα του πρώτου εκλογικού γύρου, δίνοντας μια ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία για την επόμενη τετραετία, ενώ ευθυγραμμίζεται και με τις δικές μας εκτιμήσεις και προσδοκίες μετά τον πρώτο γύρο. Το αποτέλεσμα αναμένεται να εδραιώσει την οικονομική σταθερότητα, καθώς δεν υφίσταται κάποια σημαντική ή άμεση πολιτική στροφή, κάτι που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις αγορές. Επιπλέον, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γνωστοί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που τους εμπιστεύονται, εξασφαλίζοντας έναν βαθμό κρίσιμης συνεχούς υποστήριξης από το Ευρωσύστημα και την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια».

Ο ίδιος θεωρεί πως αυτό το ευρωπαϊκό «backstop» («δίχτυ ασφαλείας») είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. «Μετά τις εκλογές, επαναβεβαιώνουμε τις εκτιμήσεις μας για έναν ρυθμό ανάπτυξης, της τάξεως του 2,2% για φέτος, προτού υπάρξει μια ήπια επιβράδυνση στο 1,4% το επόμενο έτος», όπως αναφέρει στο insider.gr ο Shen.

Το πιο σημαντικό ωστόσο που τονίζει ο Shen, είναι πως «το αποτέλεσμα των εκλογών υποστηρίζει τη διαρκή σκέψη - θεώρησή μας γύρω από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα», κάτι που έμμεσα υποδεικνύει πως μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τον Αύγουστο είναι αρκετά πιθανή.

Παράλληλα με την ενισχυμένη θεσμική στήριξη, η πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους, οι δημοσιονομικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν μετά τις εκλογές, οι προσπάθειες για ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής και η ικανότητα αντιμετώπισης ζητημάτων γύρω από τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αποτελούν τους παράγοντες στους οποίους θα εστιάσει η Scope, στην προγραμματισμένη αξιολόγηση της χώρας στις 4 Αυγούστου.

Από την άλλη, ο αρμόδιος του οίκου για την Ελλάδα δεν παραλείπει να επισημάνει και το πλήθος των προκλήσεων που περικλείουν την ελληνική οικονομία. Τα επίπεδα του δημόσιου χρέους παραμένουν αρκετά υψηλά, καθιστώντας την Ελλάδα επιρρεπή σε σχετικές ανησυχίες των αγορών, γύρω από τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, χωρίς τυχόν περαιτέρω σημαντικές μειώσεις. Οι πληρωμές τόκων αυξάνονται καθώς τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένες και οι διάφορες πολιτικές θα μπορούσαν εύκολα να επιστρέψουν ως μια «πηγή» κινδύνου στις επόμενες εκλογές.

Ωστόσο, αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει σε μια «τροχιά» προόδου τα επόμενα χρόνια. Είναι πιθανό να υπάρξει ένας βαθμός χαμηλότερης απόδοσης των πολιτικών, καθώς υπάρχει πλέον ένα πολύ μικρότερο «κουστούμι» γύρω από το φάσμα της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, αναμένουμε από την Ελλάδα να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρώπης και να υιοθετήσει σε γενικές γραμμές μια φιλική προς το επιχειρείν και την αγορά μεταρρυθμιστική ατζέντα», όπως τονίζει ο Shen.

Σε ερώτημα του insider.gr σχετικά με το ενδεχόμενο να λάβει η Scope Ratings την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να ενταχθεί μεταξύ των οίκων αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψη της η τελευταία, ο Shen αναφέρει πως «βρισκόμαστε σε διαδικασία υποβολής της αίτησης ώστε να γίνουμε ο πρώτος ευρωπαϊκός οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναγνωρίζεται βάσει του Πλαισίου Αξιολόγησης της Πιστοληπτικής Ικανότητας του Ευρωσυστήματος. Η Scope τέθηκε, νωρίτερα φέτος και για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) μεταξύ των «Big 5» οίκων αξιολόγησης, ενώ το 2022, γίναμε ο πρώτος ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης που έλαβε mandate από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εκδόσεις χρέους (μαζί με τους τρεις αμερικανικούς - Moody's - Standard & Poor's - Fitch). Να τονισθεί εδώ, πως η έγκριση της ΕΚΤ αναμένεται λειτουργήσει καταλυτικά και για την Ελλάδα, εάν και όποτε, ο οίκος αποφασίσει να δώσει το «investment grade».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κλείνει το μάτι» σε αναβάθμιση της Ελλάδας η Fitch - Περιθώρια μεγαλύτερης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης

Moody's: Credit positive η νέα τετραετία Μητσοτάκη - Διασφάλιση της συνέχειας στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider