HSBC: Υγιής η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας - Στο 2% η ανάπτυξη το 2023

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
HSBC: Υγιής η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας - Στο 2% η ανάπτυξη το 2023
Η HSBC δεν αλλάζει κατά πολύ τις εκτιμήσεις της αναμένοντας ανάπτυξη 2% φέτος από 2,1% και 1,3% το 2024 από 1,4%, προηγουμένως.

Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, η ζήτηση στην Ελλάδα παρέμεινε ισχυρή, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1% σε τριμηναία βάση, μετά από οκτώ διαδοχικές τριμηνιαίες αυξήσεις (εξακολουθούν να είναι σχεδόν κατά 50% υψηλότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα), όπως επισημαίνει η HSBC.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν (+5,7% σε τριμηνιαία βάση) λόγω των αγαθών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση) και των υπηρεσιών (οι εισπράξεις από τον τουρισμό αυξήθηκαν εκπληκτικά κατά 60% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ ενώ ο τζίρος στον τουριστικό κλάδο ήταν κατά 25% υψηλότερος).

Ο τουρισμός είναι πιθανό να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη φέτος, ενώ οι αφίξεις των ξένων τουριστών τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο και κατά 40% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν επίσης κατά 40%. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό αποτέλεσαν το 10% του ΑΕΠ το 2019 και περίπου στο 8,5% του ΑΕΠ πέρυσι και αν συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ρυθμό που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο, θα μπορούσαν να συμβάλουν σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ φέτος, προσθέτοντας πάνω από 1% στην αύξηση του ΑΕΠ μόνο μέσω των εισπράξεων από το εξωτερικό.

Η HSBC δεν αλλάζει κατά πολύ τις εκτιμήσεις της αναμένοντας ανάπτυξη 2% φέτος από 2,1% και 1,3% το 2024 από 1,4%, προηγουμένως. Ο επενδυτικός οίκος βλέπει την Ελλάδα ακόμη πιο κοντά προς μια δημοσιονομική ισορροπία. Ο δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 154% περίπου, πάνω από 50 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό του 206,3% το 2020.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενισχύθηκε περαιτέρω σε σχέση με τις αρχές του έτους. Οι δείκτη PMI μεταποίησης παρέμειναν σε θετικό έδαφος τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι είχαν υποχωρήσει ελαφρώς από τo υψηλό του Μαρτίου, ενώ η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται πλέον σε θετικό έδαφος ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει λάβει 31 δισ. ευρώ από το Ταμείο και η χώρα ζήτησε πρόσφατα επιπλέον δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ενέργειας REPowerEU. Η βελτιωμένη ικανότητά της χώρας να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις, που έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ 3% του ΑΕΠ πέρυσι, έχει επίσης δώσει μια ώθηση στην ανάπτυξη, καθιστώντας παράλληλα την πρόσφατη επιδείνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από 6,8% του ΑΕΠ το 2021 σε 9,7% πέρυσι, το υψηλότερο από το 2010, λίγο λιγότερο ανησυχητική. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 80% της παραγωγής ενέργειας έως το 2030, διπλάσιο από το σημερινό επίπεδο. Η Ελλάδα πέρυσι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το στόχο για έλλειμμα 1,6%, ενώ ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε 23 ποσοστιαίες μονάδες στο 171%.

Παράλληλα, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με τον ηγέτη της Κυριάκο Μητσοτάκη να εξασφαλίζει μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός. Η πρώτη θητεία του χαρακτηρίστηκε από μια ισχυρή φιλοαναπτυξιακή ατζέντα, με στόχο τις μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς και τη βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα, η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε να επιτύχει μια ισχυρή ανάπτυξη (μεσοπρόθεσμο στόχο 3%), διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία με μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους στο 120% έως το 2030. Το σχέδιο του Μητσοτάκη για την οικονομία προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ από 780 ευρώ έως το 2025, ενώ οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3,4% το 2024. Ο ειδικός φόρος των αυτοαπασχολούμενων θα πρέπει να μειωθεί κατά 20% το 2025 και 30% το 2026 και θα καταργηθεί το 2027. Το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ στις 10.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με παιδιά.

Η HSBC σημειώνει πως με την επιβεβαίωση της επικράτησης της ΝΔ και με τη συνέχιση των πολιτικών που παρατηρήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να μην απέχει και πολύ για τη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Οκτώ προτάσεις για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας – «Καμπανάκι» για πρόσθετες παροχές και αυξήσεις μισθών

UniCredit: Υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2023 - 2024 έναντι της Ευρωζώνης με «μπόνους» από πλεόνασμα

ΤτΕ: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος - Σύντομα η επενδυτική βαθμίδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider