Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα τον Μάιο - Πτώση για το ηλεκτρικό ρεύμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα τον Μάιο - Πτώση για το ηλεκτρικό ρεύμα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ.

Ανοδικά κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα για τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 1,4% έναντι αύξησης 4,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2023, παρουσίασε μείωση 0,6%.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,1%.

Σύγκριση Μαΐου 2023 με Μάιο 2022

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 1,4% τον μήνα Μάιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

  • Κατά 2,9% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατασκευής επίπλων.

2. Από την μείωση:

  • Κατά 3,4% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή οφείλεται στη μεταβολή του δείκτη του διψήφιου κλάδου λοιπών ορυχείων και λατομείων.
  • Κατά 3,5% του Δείκτη Παροχής Νερού.
  • Κατά 4,8% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Σύγκριση Μαΐου 2023 με Απρίλιο 2023

Η μείωση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 0,6% τον μήνα Μάιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2023, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την μείωση:

  • Κατά 6,2% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
  • Κατά 4,3% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
  • Κατά 1,7% του Δείκτη Παροχής Νερού.

2. Από την αύξηση:

  • Κατά 2,3% του Δείκτη Μεταποίησης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Ενεργοποιείται» μέχρι το φθινόπωρο το ειδικό τιμολόγιο πολυτέκνων

gazzetta
gazzetta reader insider insider