Ρεύμα: 95 προσφορές για έργα 3.300 MW στον διαγωνισμό για μονάδες αποθήκευσης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: 95 προσφορές για έργα 3.300 MW στον διαγωνισμό για μονάδες αποθήκευσης
Διασφάλιση επαρκούς ανταγωνισμού στη διαδικασία, γεγονός που ενισχύσει τις προοπτικές υλοποίησης των πρώτων έργων στη χώρα μας, καθώς υπερκαλύφθηκε κατά 8,25 φορές η δημοπρατούμενη ισχύς, η οποία ανέρχεται σε 400 MW. Άκρως θετικό το μέγεθος της συμμετοχής, όπως επισημαίνουν στο Insider.gr στελέχη που παρακολούθησαν από κοντά την προετοιμασία του διαγωνισμού.

Με 95 προσφορές έκλεισε ο πρώτος διαγωνισμός για την ενίσχυση standalone μπαταριών, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, με τα έργα που συμμετείχαν να αθροίζονται σε ένα χαρτοφυλάκιο μονάδων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 3.300 MW. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο διαγωνισμό η δημοπρατούμενη ισχύς έχει καθοριστεί στα 400 MW, κάτι που σημαίνει ότι υπερκαλύφθηκε κατά 8,25 φορές.

Προς το παρόν, οι προσφορές παραμένουν «κλειδωμένες», καθώς δεν έχει ξεκινήσει η αξιολόγησή τους. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει εικόνα ούτε για το ποιοι ενεργειακοί «παίκτες» συμμετείχαν, ούτε και για τα οικονομικά τιμήματα που υπέβαλαν για τις υποψήφιες επενδύσεις τους.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται από τη ΡΑΑΕΥ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη των πρώτων αυτόνομων μπαταριών στη χώρα μας. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη δημοπρασίες, μία στα τέλη Σεπτεμβρίου για 300 MW, και μία στο τέλος του έτους για μπαταρίες επίσης 300 MW που προορίζονται για εγκατάσταση σε πρώην λιγνιτικές περιοχές.

Σύμφωνα με στελέχη που παρακολούθησαν από κοντά την προετοιμασία του διαγωνιστικού σχήματος, το ποσοστό υπερκάλυψης της διαθέσιμης ισχύος , στην «πρεμιέρα» των δημοπρασιών, σημαίνει πως διασφαλίστηκε υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού στη διαδικασία. Είναι ενδεικτικό, εξάλλου, ότι για να εκχωρηθεί όλη η δημοπρατούμενη ισχύς, είχε τεθεί ως προϋπόθεση μέσω της προκήρυξης να συμμετάσχουν έργα συνολικής ισχύος τουλάχιστον 800 MW.

Πρώτο βήμα θετικό

Όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, το γεγονός αυτό σημαίνει πως επιτεύχθηκε ο στόχος για την προσέλκυση μίας αρκετά μεγάλης «κρίσιμης μάζας» επενδυτών. Ως συνέπεια, ενισχύονται έτι περαιτέρω οι προοπτικές υλοποίησης των πρώτων μονάδων αποθήκευσης στη χώρα μας.

Επίσης, οι προσφορές αναμένεται να κινούνται αισθητά κάτω από την τιμή αφετηρίας, η οποία είχε καθοριστεί στα 115.000 MW ανά έτος. Τα οικονομικά τιμήματα θα αποκαλυφθούν στην πορεία, όταν η ΡΑΑΕΥ ξεκινήσει να αποσφραγίζει τις προσφορές, για να τις αξιολογήσει.

Με βάση την προκήρυξη, οι επενδυτές είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις προσφορές, καταθέτοντας μέσα στα επόμενα 24ωρα την εγγυητική επιστολή συμμετοχής, ύψους 35.000 ανά MW. Αν και από τις 95 προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες οι 5 συνοδεύονταν εξαρχής από την εγγυητική επιστολή. Ωστόσο, εκτιμάται ότι και οι υπόλοιποι επενδυτές θα ικανοποιήσουν εγκαίρως αυτή την προϋπόθεση, με δεδομένο ότι η προετοιμασία συμμετοχής στον διαγωνισμό αποτελούσε χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, που δύσκολα θα ακολουθούσε έως το τέλος ένας παραγωγός, αν δεν ήταν διατεθειμένος να καταβάλει την εγγυητική.

Το «παρών» και μικρές μονάδες

Την ίδια στιγμή, με βάση το πλήθος των προσφορών, και το συνολικό χαρτοφυλάκιο που μπαίνει στη διεκδίκηση ενίσχυσης, προκύπτει πως η μέση προσφορά αντιστοιχεί σε μία μονάδα 35 MW. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Insider.gr, στον διαγωνισμό δίνουν το «παρών» και ακόμη μικρότερες μονάδες, ισχύος 25 MW.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, ο λόγος είναι πως ένας επενδυτής μπορούσε να συμμετάσχει με έργα συνολικής ισχύος έως 100 MW. Επομένως, για να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόκρισης, αρκετές εταιρείες φαίνεται να επέλεξαν να «σπάσουν» τα 100 MW σε δύο και τρία έργα, εφαρμόζοντας διαφορετικές στρατηγικές για τη διαμόρφωση της προσφοράς για κάθε ένα από αυτά.

Από την άλλη πλευρά, το εύρος της συμμετοχής δεν συνάδει με τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των προσφορών – εκτιμήσεις που μιλούσαν ακόμη και για 300 προσφορές, με βάση το ενδιαφέρον που είχαν εκδηλώσει επενδυτές για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία. Ένας σημαντικός λόγος φαίνεται να είναι οι επιφυλάξεις που δημιουργεί η υψηλή εγγυητική (ύψους 250.000 ευρώ ανά MW) που πρέπει να καταβληθεί για τα έργα τα οποία θα προκριθούν.

Αυτό σημαίνει πως ο διαγωνισμός προορίζεται για μεγάλες εταιρείες, που διαθέτουν σημαντική ρευστότητα. Επίσης, είναι πιθανόν μία μερίδα επενδυτών να προτίμησαν να μην συμμετάσχουν στον πρώτο διαγωνισμό, ώστε να δουν σε ποια επίπεδα θα διαμορφωθούν οι προσφορές που θα «περάσουν» και να προετοιμάσουν κατάλληλα τις προσφορές τους για την επόμενη δημοπρασία που θα ακολουθήσει.

Στις 10 Αυγούστου τα επιλέξιμα έργα

Πλέον, τη σκυτάλη παίρνει η αξιολόγηση των προσφορών από τη ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ). Στόχος είναι τα έργα που θα περάσουν να οριστικοποιηθούν μέχρι τις 10 Αυγούστου, έπειτα και από την εξέταση τυχόν ενστάσεων στα προκαταρκτικά αποτελέσματα που θα δημοσιεύσει νωρίτερα η Αρχή.

Τα επιλέξιμα έργα θα «κλειδώσουν» λειτουργική ενίσχυση, στη βάση των προσφορών που θα υποβάλουν στη διαδικασία. Οι μονάδες που θα «περάσουν» θα είναι κι εκείνες για τις οποίες οι κάτοχοί τους θα ζητήσουν τη μικρότερη λειτουργική ενίσχυση, ενώ θα λάβουν και επενδυτική ενίσχυση (ύψους 200.000 ευρώ ανά MW) η οποία θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η διπλή ενίσχυση εξασφαλίζει επενδυτική ασφάλεια για την ανάπτυξη και τη διαχείριση των έργων. Επομένως, πολλοί ενεργειακοί Όμιλοι «βλέπουν» την πρόκριση έργων τους μέσω των διαγωνισμών ως μία ευκαιρία να δοκιμάσουν στην πράξη τα οικονομικά δεδομένα συμμετοχής μίας μπαταρίας στις εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές, ώστε να προετοιμάσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για την εγκατάσταση στο μέλλον νέων μονάδων αποθήκευσης, αυτή τη φορά χωρίς κρατική στήριξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Στη μάχη» και οι λιγνίτες για την αυξημένη ζήτηση λόγω καύσωνα – Άλμα στις τιμές

Ενέργεια: «Συνωστισμός» επενδυτών αναμένεται σήμερα στον 1ο διαγωνισμό για μονάδες αποθήκευσης

Ρεύμα: «Ενεργοποιείται» μέχρι το φθινόπωρο το ειδικό τιμολόγιο πολυτέκνων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider