Το ποσό των 3 τρισ. δολαρίων θα πρέπει να δαπανήσουν οι διακρατικές αναπτυξιακές τράπεζες (MDBs) μέχρι το 2030 ώστε να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε σε πάνελ των επικεφαλής οικονομικών της G20 στην Ινδία.
Σύμφωαν με την έρευνα, «ατομικά και συλλογικά, οι MDBs πρέπει να γίνουν αποτελεσματικοί παράγοντες σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες για την ενσωμάτωση των προγραμμάτων ανάπτυξης και κλιματικής αλλαγής».
Οι τράπεζες, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, πρέπει να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα για τη μείωση, τον επιμερισμό και τη διαχείριση των κινδύνων και, κατά συνέπεια, τη μείωση του κόστους κεφαλαίου, προστίθεται στην έκθεση, όπως μετέδωσε το Reuters.
Η κατεύθυνση των πόρων
Θα απαιτηθούν πρόσθετες δαπάνες ύψους περίπου 3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2030 για αυξημένες επενδύσεις στη δράση για το κλίμα και για την επίτευξη άλλων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, ανέφερε η ομάδα.
Από αυτά, περίπου 1,8 τρισ. δολάρια θα πρέπει να πάνε σε βιώσιμες υποδομές, πόσο τετραπλάσιο σε σχέση με το 2019, ενώ 1,2 τρισ. δολάρια θα χρειαστούν για την επίτευξη άλλων στόχων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 75% των δαπανών για την υγεία και την εκπαίδευση, ανέφερε η έκθεση.
«Το διεθνές σύστημα χρηματοδότησης της ανάπτυξης θα πρέπει να σχεδιαστεί για να στηρίξει αυτές τις δαπάνες με την παροχή 500 δισ. δολαρίων σε πρόσθετη ετήσια επίσημη εξωτερική χρηματοδότηση έως το 2030, εκ των οποίων το ένα τρίτο θα πρέπει να είναι σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους και χωρίς τη δημιουργία χρέους και τα δύο τρίτα με τη μορφή μη παραχωρησιούχων επίσημων δανείων».
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η G20 θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση των διαφορών με σκοπό να βοηθήσει τις χώρες με χαμηλό εισόδημα να διαχειριστούν το βάρος του χρέους τους και να απελευθερώσουν χρηματοδότηση για τη χρηματοδότηση του κλίματος.