Γερμανία: Χρηματοδοτική «ένεση» 20 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής τσιπ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Χρηματοδοτική «ένεση» 20 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής τσιπ
Τα κεφάλαια πρόκειται να διανεμηθούν σε γερμανικές και διεθνείς εταιρείες έως το 2027 και θα αντληθούν από το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Χρηματοδοτική «ένεση» 20 δισ. ευρώ σχεδιάζει να διαθέσει η κυβέρνηση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς προκειμένου να ενισχύσει την κατασκευή ημιαγωγών στη χώρα σε μια κίνηση στήριξης του τεχνολογικού τομέα της Γερμανίας για να εξασφαλίσει προμήθειες κρίσιμων εξαρτημάτων εν μέσω αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης.

Τα κεφάλαια πρόκειται να διανεμηθούν σε γερμανικές και διεθνείς εταιρείες έως το 2027 και θα αντληθούν από το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

O εκτός προϋπολογισμού «κουμπαράς», γνωστός ως KTF, δημιουργήθηκε αρχικά για να επενδύσει στον μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα, αλλά το πεδίο εφαρμογής του έχει διευρυνθεί καθώς η Γερμανία προσπαθεί να περιορίσει τις τακτικές κρατικές δαπάνες. Η διάθεση έως και 180 δισ. ευρώ βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση εντός της κυβέρνησης και θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Το προσχέδιο για το οικονομικό σχέδιο για το 2024 και το δημοσιονομικό σχέδιο μέχρι το 2027 για το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό βρίσκονται υπό προετοιμασία», δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών. «Αυτή η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει 10 δισ. ευρώ σε βοήθεια για ένα νέο εργοστάσιο της Intel και βρίσκεται στη διαδικασία συμφωνίας για περίπου 7 δισ. ευρώ επιπλέον σε επιδοτήσεις σε εταιρείες όπως η TSMC και η γερμανική Infineon Technologies.

Το σχέδιο για υποστήριξη της κατασκευής τσιπ προβλέπει ότι τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για πρόσθετα projects. Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία. Η GlobalFoundries έχει σημαντική παρουσία στη Δρέσδη, ενώ η γερμανική Robert Bosch διατηρεί επίσης ένα εργοστάσιο τσιπ στην πόλη.

Η απόφαση για τις επιδοτήσεις έρχεται εν μέσω μεγαλύτερης συνειδητοποίησης της εξάρτησης της ευρωπαϊκής οικονομίας από προμήθειες από την Ασία μετά από την πανδημία και τις διαταραχές που πυροδοτήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στη στρατηγική της για την Κίνα νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα προσπαθήσει να μειώσει τις εξαρτήσεις διαφοροποιώντας και προσελκύοντας μελλοντικές τεχνολογίες όπως οι ημιαγωγοί.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλοι κατασκευαστές πάλεψαν να εξασφαλίσουν προμήθειες τσιπ στο αποκορύφωμα της πανδημίας πυροδοτώντας μια νέα ώθηση για επέκταση της τοπικής παραγωγής ημιαγωγών. Οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν επίσης τονίσει τους κινδύνους υπερβολικής εξάρτησης από αλυσίδες εφοδιασμού του εξωτερικού. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα πάει σε μη ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ Intel έχει εξασφαλίσει το ήμισυ της χρηματοδότησης, με 10 δισ. ευρώ σε βοήθεια για τις εγκαταστάσεις παραγωγής της στο Μαγδεμβούργο στην ανατολική Γερμανία. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής επένδυσης.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων με την TSMC, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο, για να επενδύσει σε εργοστάσιο στη Δρέσδη, στην ανατολική Γερμανία. Έως και 5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις, ή περίπου το ήμισυ της συνολικής επένδυσης, έχουν ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό, ανέφεραν οι πηγές.

Η κυβέρνηση του Σολτς έχει διαθέσει περίπου 1 δισ. ευρώ για την Infineon, περίπου το 20% της επένδυσης σε ένα νέο εργοστάσιο ημιαγωγών στη Δρέσδη. Ο γερμανικός προμηθευτής αυτοκινήτων ZF Friedrichshafen και η αμερικανική κατασκευάστρια τσιπ Wolfspeed θα λάβουν επίσης κρατικά χρήματα για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής τσιπ στην πολιτεία Saarland κοντά στα γαλλικά σύνορα. Η κοινοπραξία αναζητά επιδοτήσεις για περίπου το 25% του κόστους, το οποίο θα ανέλθει σε περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Άλλη χρηματοδότηση σχεδιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για επενδύσεις στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και σε άλλες βασικές τεχνολογίες, γνωστές ως έργα IPCEI.

Τον Ιούνιο, ο Πρόεδρος της TSMC Mark Liu είπε σε δημοσιογράφους ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει γίνει πιο πρόθυμη να δημιουργήσει νέα εργοστάσια τσιπ για να εξασφαλίσει προμήθειες.

Η Γερμανία επιδοτεί εταιρείες παρά την επιστροφή στους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Η κυβέρνηση σχεδιάζει περικοπές δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών παροχών. Μετά τις υψηλές δαπάνες κατά πανδημία και την ενεργειακή κρίση που σχετίζεται με τις κινήσεις της Ρωσίας να συμπιέσει τις προμήθειες, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ επέμεινε στην επιστροφή στα συνταγματικά όρια χρέους.

Αν και το πλάνο υπολείπεται σε σχέση με τα 50 δισ. δολάρια που παρέχουν οι ΗΠΑ με το Τσιπs and Science Act, το πακέτο επιδοτήσεων της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από αυτό που έχουν υποσχεθεί άλλες μεγάλες κυβερνήσεις για να ενισχύσουν την εγχώρια κατασκευή τσιπ. Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να δεσμεύσει περισσότερα από 14 δισ. δολάρια, ενώ η Ινδία προσφέρει 10 δισ. δολάρια για να προσελκύσει επενδύσεις.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

EV: Γιατί οι πρωταθλητές των κινητήρων καύσης, Γερμανοί, τώρα «βλέπουν την πλάτη» της Tesla και των Κινέζων

ΔΕΗ: Εξαγορά Αιολικού πάρκου 84 ΜW στη Ρουμανία

Public: Μεγάλη έκπληξη για το πρόστιμο της ΔΙΜΕΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider