Σίμκους (ΕΚΤ): Πιθανή παύση τον Σεπτέμβριο δεν θα σήμαινε ότι τελειώσαμε με τις αυξήσεις επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σίμκους (ΕΚΤ): Πιθανή παύση τον Σεπτέμβριο δεν θα σήμαινε ότι τελειώσαμε με τις αυξήσεις επιτοκίων
Μία πιθανή παύση τον Σεπτέμβριο δεν θα σήμαινε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν φθάσει στο τέλος τους, διεμήνυσε ο Γκεντιμίνας Σίμκους, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Μία πιθανή παύση τον Σεπτέμβριο δεν θα σήμαινε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν φθάσει στο τέλος τους, διεμήνυσε ο Γκεντιμίνας Σίμκους, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Αυτό, μετά την χθεσινή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και το «παράθυρο» της Κριστίν Λαγκάρντ τόσο για μία νέα αύξηση, όσο και για παύση τον Σεπτέμβριο. «Μπορεί να είναι αύξηση, μπορεί παύση, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα ακολουθήσει μείωση των επιτοκίων» είπε η ίδια, αφήνοντας επί της ουσία ανοιχτό το τι μέλλει γενέσθαι στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

«Μία παύση τον Σεπτέμβριο δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στο μέλλον» επεσήμανε ο Σίμκους.

«Ίσως θα υπάρξει μια παύση τον Σεπτέμβριο, αλλά ίσως χρειαστεί να αυξήσουμε ξανά τον Οκτώβριο» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας.

Σημειώνοντας ότι μετά από εννέα διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, η ΕΚΤ είναι «κοντά στο peak», ο Σίμκους εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Δεν θα περίμενα γρήγορες μειώσεις στα επιτόκια» ανέφερε.

«Έχω αμφιβολίες όσον αφορά σε πιθανές μειώσεις στο πρώτο εξάμηνο» του επόμενου έτους, συμπλήρωσε. «Δεν μου φαίνεται πιθανό σενάριο» είπε.

«Όταν βρίσκεσαι κοντά στο peak, κοντά σε ένα τερματικό επιτόκιο, υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για τη λήψη αποφάσεων» παρατήρησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περιορισμένος ο αντίκτυπος για τις ελληνικές τράπεζες από το μηδενισμό του επιτοκίου στα ελάχιστα αποθεματικά

Ασθενέστερη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα «βλέπει» έρευνα της ΕΚΤ - Θα επιμείνει κι άλλο ο δομικός πληθωρισμός

BoJ: Δέσμευση για «μεγαλύτερη ευελιξία» στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider