Επιτόκια: Αύξηση 4,79% στο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων - Πιο ακριβά κατά 3,70% τα στεγαστικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτόκια: Αύξηση 4,79% στο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων - Πιο ακριβά κατά 3,70% τα στεγαστικά
Οι διαδεχόμενες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους δανεισμού προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι διαδεχόμενες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους δανεισμού προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με την ΕΚΤ να ανακοινώνει επίσης την Τετάρτη και τις μεταβολές στα επιτόκια καταθέσεων.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Τράπεζα, ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 22 μ.β. στο 4,79% ενώ ο δείκτης για νέα δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας διαμορφώνεται στο 3,70% με αύξηση 12 μ.β.

Επιπλέον, το σύνθετο επιτόκιο για νέες καταθέσεις εταιρειών με συμφωνημένη διάρκεια από αυξήθηκε κατά 20 μ.β. στο 3,16% ενώ το επιτόκιο για καταθέσεις εταιρειών μίας ημέρας αυξήθηκε κατά 6 μ.β. στο 0,55%. και τα δύο λόγω της επίδρασης των επιτοκίων.

Όσον αφορά στα νοικοκυριά, το σύνθετο επιτόκιο για νέες καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 23 μ.β. στο 2,70%, ενώ το επιτόκιο για καταθέσεις μίας ημέρας παρέμεινε γενικά αμετάβλητο στο 0,23%.

Κόστος δανεισμού και επιτόκια καταθέσεων για εταιρείες

Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού, ο οποίος συνδυάζει τα επιτόκια όλων των δανείων προς επιχειρήσεις, αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2023 με εκείνο των νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου έως τρεις μήνες να αυξάνεται κατά 25 μ.β. στο 4,71%.

Αντίστοιχα, το επιτόκιο νέων δανείων ίδιου μεγέθους με αρχική περίοδο καθορισμού άνω των τριών μηνών και έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 31 μ.β. στο 4,88%.

Το επιτόκιο νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 10 μ.β. στο 3,77%.
Στην περίπτωση νέων δανείων έως 250.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου έως τρεις μήνες, το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 19 μ.β. στο 5,23%.

Όσον αφορά στις νέες συμφωνίες καταθέσεων, το επιτόκιο των καταθέσεων από εταιρείες με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 21 μ.β. στο 3,16% τον Ιούνιο του 2023, ενώ το επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από εταιρείες αυξήθηκε κατά 6 μ.β. στο 0,55%.

Το επιτόκιο των νέων δανείων σε ατομικές επιχειρήσεις και ανεξάρτητες εταιρείες με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο καθορισμού έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 4 μ.β. στο 5,27%.

Κόστος δανεισμού και επιτόκιο καταθέσεων για νοικοκυριά

Όσον αφορά στα στεγστικά δάνεια για αγορά κατοικίας από νοικοκυριά, ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού, αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2023, και το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 16 μ.β. στο 4,39%.

Το επιτόκιο στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο καθορισμού άνω του ενός και έως πέντε ετών αυξήθηκε κατά 9 μ.β. στο 4,07% και το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου άνω των πέντε και έως δέκα ετών αυξήθηκε κατά 6 μ.β. στο 3,71%.

Το επιτόκιο στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο καθορισμού άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 10 μ.β. στο 3,41% ενώ και για την ίδια περίοδο το επιτόκιο των νέων δανείων προς τα νοικοκυριά για κατανάλωση μειώθηκε κατά 23 μ.β. στο 7,43%.

Όσον αφορά τις νέες καταθέσεις από νοικοκυριά, το επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 24 μ.β. στο 2,73%, και το επιτόκιο των καταθέσεων με δυνατότητα εξαγοράς με προειδοποίηση τριών μηνών αυξήθηκε κατά 7 μ.β. στο 1,37%. Το επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο στο 0,23%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός για Όλους: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα

Μητσοτάκης: 1 εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο για τουρίστες που έφυγαν λόγω πυρκαγιών

Καύσιμα: Φλερτ με τα 2 ευρώ για τη βενζίνη – Τι συμβαίνει με τις τιμές στα νησιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider