Αέριο: «Ξεκλείδωσαν» επενδύσεις 790 εκατ. ευρώ της ΔΕΠΑ Υποδομών για επέκταση των δικτύων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αέριο: «Ξεκλείδωσαν» επενδύσεις 790 εκατ. ευρώ της ΔΕΠΑ Υποδομών για επέκταση των δικτύων
Έγκριση από τη ΡΑΑΕΥ των Προγραμμάτων Ανάπτυξης 2023-2027 των ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ, θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών που ανήκει στην Italgas.

Στη δρομολόγηση επενδύσεων συνολικού ύψους 790 εκατ. ευρώ για την επέκταση των δικτύων αερίου άναψε το «πράσινο φως» η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), εγκρίνοντας τα Προγράμματα Ανάπτυξης 2023-2027 των ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) και ΔΕΔΑ, δηλαδή των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών η οποία ανήκει στην Italgas.

Μέσω των επενδύσεων, θα υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη 5ετία νέα δίκτυα διανομής αερίου, χαμηλής και μέσης πίεσης, μήκους περίπου 3.100 χιλιομέτρων. Από αυτά, περισσότερο από το 50% αφορά έργα τα οποία θα υλοποιήσει η ΔΕΔΑ, ώστε να αναπτυχθούν υποδομές στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Σε αυτές τις περιοχές, αυτή τη στιγμή είτε τα δίκτυα είναι πολύ περιορισμένα, είτε δεν υπάρχουν καθόλου.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικός πυλώνας στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΕΔΑ Αττικής είναι η «άφιξη» του αερίου σε νέες περιοχές του Λεκανοπεδίου, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόσβαση στο καύσιμο. Όσον αφορά την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, στόχος είναι η αύξηση της διείσδυσης του καυσίμου σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, με την επέκταση των υφιστάμενων δικτύων.

Αττική

Στα 159,9 εκατ. ευρώ προβλέπεται να ανέλθουν οι επενδύσεις της ΕΔΑ Αττικής για την τρέχουσα 5ετία, με τις οποίες θα αναπτυχθούν 484 χιλιόμετρα νέου δικτύου, μέσης και χαμηλής πίεσης. Στόχος είναι καταρχάς η «πύκνωση» του υφιστάμενου δικτύου σε περιοχές του Λεκανοπεδίου, το οποίο καλύπτει αυτή τη στιγμή 52 Δήμους.
΄
Παράλληλα, πρόκειται να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο άλλοι 6 Δήμοι (Δήμοι Μεγάρων, Ραφήνας, Μαραθώνα, Αρτέμιδος, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Μάνδρας). Καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές είναι απομακρυσμένες από τις υφιστάμενες υποδομές, για την τροφοδοσία τους με αέριο έχει προκριθεί η λύση του LNG μικρής κλίμακας (small scale LNG).

Με τα παραπάνω έργα, η εταιρεία εκτιμά ότι έως το τέλος του 2027 οι ενεργές συμβάσεις θα αυξηθούν κατά 92.460 περίπου. Έτσι, θα ανέρχονται τότε σε 289.000, από τα επίπεδα των 196.000 που κινούνται αυτή τη στιγμή.

Θεσσαλονίκη

Επενδύσεις 136,6 εκατ. ευρώ δρομολογεί η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη συμπρωτεύουσα, σημαντικό μέρος των οποίων αφορά την κατασκευή νέων δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης, συνολικού μήκους 408,5 χιλιομέτρων. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ καλύπτει ήδη και τους 14 Καλλικρατικούς Δήμους, ενώ οι νέες περιοχές που θα «φτάσει» με αυτό τον τρόπο με το αέριο περιλαμβάνονται στους Δήμους Λαγκαδά (π.χ. Κολχικό, Άσσηρος), Χαλκηδόνος, Θερμαϊκού και Βόλβης.

Με την ανάπτυξη δικτύων σε καινούριες περιοχές, και την πύκνωση των υφιστάμενων δικτύων, η εταιρεία εκτιμά ότι οι νέοι πελάτες θα ανέλθουν σε 99.800 σωρευτικά κατά την τρέχουσα 5ετία. Έως και το τέλος του 2022, οι ενεργοί πελάτες κινούνταν στα επίπεδα των 275.000 με 70.800 περίπου ενεργές συνδέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία σχεδιάζει επίσης πιλοτικές επενδύσεις για το «πρασίνισμα» των δικτύων, με την έγχυση βιομεθανίου και την ανάμιξη ανανεώσιμου υδρογόνου. Έτσι, μέχρι το 2027 θα έχουν δημιουργηθεί 15 σημεία έγχυσης βιομεθανίου και 3 «εισόδου» πράσινου υδρογόνου στα δίκτυα διανομής.

Θεσσαλία

Στα επίπεδα των 113,9 εκατ. ευρώ θα κινηθούν οι επενδύσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Θεσσαλία, με σκοπό μέχρι το τέλος του 2027 να έχουν τροφοδοτηθεί με καύσιμο και οι 25 Καλλικρατικοί Δήμου της Περιφέρειας. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η σύνδεση των Δήμων Νότιου Πηλίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Λίμνης Πλαστήρα το 2026, και των Δήμων Σκιάθου (2025), Σκόπελου (2026), Αλοννήσου και Αργιθέας το 2027 αντίστοιχα.

Σε όλες τις παραπάνω περιοχές, για την τροφοδοσία των δικτύων διανομής θα χρησιμοποιηθεί η λύση του «εικονικού» αγωγού, με τον ανεφοδιασμό με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Τα νέα δίκτυα μέσης και χαμηλής πίεσης, που θα αναπτυχθούν, θα αγγίξουν τα 400 χιλιόμετρα.

Με αυτό τον τρόπο, οι νέοι τελικοί πελάτες θα διαμορφωθούν σωρευτικά στους 56.700 μέχρι το τέλος της τρέχουσας 5ετίας, οι οποίες θα προστεθούν στην υφιστάμενη πελατειακή βάση των 118.500 τελικών καταναλωτών.

Τα 7 δίκτυα της ΔΕΔΑ

Τη μερίδα του λέοντος σε επενδύσεις προγραμματίζει η ΔΕΔΑ, καθώς αυτές ανέρχονται σε 378 εκατ. Ο λόγος είναι η μεγάλη γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών της Αδείας της, και στις οποίες επομένως έχει αναλάβει να αυξήσει τη διείσδυση του φυσικού αερίου – ή να «φέρει» το καύσιμο σε περιοχές όπου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δίκτυα.

Είναι ενδεικτικό ότι στο τέλος του 2022 είχε παρουσία σε 4 Περιφερειακές Ενότητες, 21 Δήμους και 32 Δημοτικές Ενότητες, ενώ κατασκευάζει ή έχει προγραμματίσει να αναπτύξει δίκτυο φυσικού αερίου σε 8 Δήμους και 10 Δημοτικές ενότητες που ανήκουν σε αυτά τα δίκτυα διανομής. Παράλληλα, έχουν ενταχθεί από το προηγούμενο Πρόγραμμα Ανάπτυξης επιπλέον 3 Περιφερειακές Ενότητες με 16 Δήμους και 33 Δημοτικές ενότητες, έχοντας ξεκινήσει σε τμήμα τους τις εργασίες ανάπτυξης δικτύου.

Ως συνέπεια, ο συνολικός αριθμός των δικτύων διανομής που διαχειρίζεται η ΔΕΔΑ ανέρχεται σε 7, που αφορούν σε 7 Περιφέρειες: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο. Σε αυτές τις Περιφέρειες, θα δίνει το «παρών» σε 45 Δήμους και 75 Δημοτικές ενότητες.

Για την κάλυψη των παραπάνω περιοχών με υποδομές διανομής αερίου, η εταιρεία προγραμματίζει έως το τέλος της 5ετίας να κατασκευάσει πάνω από 1.826 χιλιόμετρα δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης. Με αυτό τον τρόπο, θα προσθέσει 99.000 περίπου νέους πελάτες έως το τέλος του 2027.

Παράλληλα, μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης η ΔΕΔΑ πρότεινε την ανάπτυξη δικτύων σε νέες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Αλεξάνδρεια- Βέροια- Γιαννιτσά) και της Στερεάς Ελλάδας (Στυλίδα -Πελασγία). Επίσης, η εταιρεία προτείνει στο επόμενο Πρόγραμμα Ανάπτυξης να συμπεριληφθεί το πιλοτικό πρότζεκτ «Χωριό Υδρογόνου».

Επενδύσεις 50,6 εκατ. από τη Hengas

Ο χάρτης ενίσχυσης της διείσδυσης του αερίου ανά την επικράτεια, κατά την τρέχουσα 5ετία, συμπληρώνεται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2027 της Hengas, εταιρείας η οποία διαχειρίζεται και αναπτύσσει δίκτυα διανομής αερίου στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία καθώς και την Πελοπόννησο, όπως στην Έδεσσα, τη Νάουσα το Βελβεντό, τη Μεγαλόπολη, την Τρίπολη και την Κόρινθο.

Για την πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο αέριο, μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης (που επίσης πήρε το «πράσινο φως» από τη ΡΑΑΕΥ), η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις 50,6 εκατ. στις περιοχές Αδείας της. Με τις επενδύσεις αυτές θα κατασκευασθούν 390 χιλιόμετρα νέων δικτύων, τα οποία θα «φέρουν» περίπου 22.000 νέες ενεργές συμβάσεις έως το τέλος του 2027.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Έκανε το comeback με 5,4% ο δομικός τον Ιούλιο - Ποια τρόφιμα «σέρνουν το άρμα» των ανατιμήσεων

Saxo Bank: Ο γρίφος γύρω από τις ευρωπαϊκές μετοχές και ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης που επανέρχεται

ΔΕΠΑ Εμπορίας: «Ψαλίδι» στα κέρδη του 2022 για τη στήριξη της κοινωνίας – Εκπτώσεις 109 εκατ. στους καταναλωτές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider