Ενέργεια: «Κλειδώνουν» τον Σεπτέμβριο οι πρώτες επιδοτήσεις για παραγωγή προϊόντων «πράσινης» μετάβασης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενέργεια: «Κλειδώνουν» τον Σεπτέμβριο οι πρώτες επιδοτήσεις για παραγωγή προϊόντων «πράσινης» μετάβασης
Υπό εξέταση τουλάχιστον δύο αιτήσεις για επιδότηση μέσω του «Produc-E Green», του πρώτου προγράμματος στη χώρα μας για τη στήριξη ανάπτυξης παραγωγικής δραστηριότητας σε «πράσινους» τομείς αιχμής. Στα 200 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της δράσης, τα οποία προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εντός του Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα «κλειδώσουν» οι πρώτες εντάξεις επιχειρηματικών προτάσεων στο «Produc-E Green», στο πρώτο πρόγραμμα στη χώρα μας για την οικονομική στήριξη ανάπτυξης παραγωγικής δραστηριότητας σε «πράσινους» τομείς αιχμής.

Όπως είναι γνωστό, η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα ξεκίνησε στις 30 Μαΐου, με το άνοιγμα της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, έως αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί τουλάχιστον δύο αιτήσεις για χορήγηση επιδότησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτή τη φάση οι αιτήσεις βρίσκονται σε στάδιο προχωρημένης αξιολόγησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω των κριτηρίων επιλεξιμότητας που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα, ώστε να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα των business plan που θα ενταχθούν, η διαδικασία της αξιολόγησης είναι αρκετά χρονοβόρα.

Έτσι, εκτιμάται ότι μέχρι τον επόμενο μήνα θα πάρει το «πράσινο φως» το πρώτο business plan που θα λάβει τα οικονομικά κίνητρα για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση.

Επιδότηση έως 70%

Υπενθυμίζεται ότι το «Produc-E Green» έχει προϋπολογισμό 199.700.000 ευρώ, ενώ χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως 70%, με σκοπό εγχώριες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν βιομηχανικές μονάδες που θα παράγουν προϊόντα της αλυσίδας της ηλεκτροκίνησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, κατά την ένταξη του προγράμματος στο «Ελλάδα 2.0», προβλεπόταν η στήριξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων οι οποίες εμπλέκονται στην ηλεκτροκίνηση, όπως π.χ. για την παραγωγή φορτιστών ή εξαρτημάτων μπαταριών οχημάτων. Ωστόσο, πλέον η ενίσχυση έχει διευρυνθεί, ώστε να καλύψει παραγωγικές δραστηριότητες που εμπίπτουν σχεδόν στο σύνολο των τομέων της «πράσινης» μετάβασης.

Επομένως, στο «Produc-E Green» μπορούν να ενταχθούν επίσης επενδύσεις που αφορούν την παραγωγή προϊόντων που εμπίπτουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση, όπως Συστημάτων Κεντρικού Ελέγχου και Ενεργειακής Διαχείρισης Κτιρίων (BEMS) ή προηγμένων αντλίες θερμότητας (και εξαρτημάτων τους). Επιλέξιμες είναι επιπλέον επενδύσεις για την παραγωγή καινοτόμων πτερυγίων ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών πάνελ ή ηλιοθερμικών συστημάτων.

Παράλληλα, στήριξη από το πρόγραμμα θα μπορούν να διεκδικήσουν και βιομηχανικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή εξοπλισμού βιομεθανίου ή «πράσινου» υδρογόνου, όπως και εξοπλισμός που σχετίζεται με τη μείωση των ρύπων της ναυτιλίας.

Στήριξη σε έως 10 business plan

Εκτιμάται ότι μέσω του προϋπολογισμού του προγράμματος θα δοθεί η δυνατότητα οικονομικής στήριξης σε έως 10 παραγωγικές δραστηριότητες που άπτονται της «πράσινης» μετάβασης. Οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν οπουδήποτε ανά την επικράτεια. Ωστόσο, έχει προβλεφθεί πριμοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων που προορίζονται για τη Δυτική Μακεδονία και την Περιφερειακή Ενότητα της Αρκαδίας, στο πλαίσιο στήριξης της αναπτυξιακής μετάβασης των πρώην λιγνιτικών περιοχών.

Επίσης, εκτός από την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα εγκατάστασης της υποψήφιας βιομηχανικής μονάδας, το ποσοστό της επιδότησης εξαρτάται επίσης από το μέγεθος της εταιρείας που θα αξιολογηθεί ως δικαιούχος της δράσης. Αναγκαία προϋπόθεση πάντως για τη χορήγηση επιδότησης αποτελεί οι παραγωγικές δραστηριότητες να λειτουργούν τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στον κλάδο της «πράσινης» οικονομίας που δραστηριοποιούνται.

Επίσης, για να μπορεί μία επένδυση να λάβει στήριξη μέσω του «Produc-E Green», θα πρέπει να προβλέπει τη δημιουργία μίας νέας μονάδας παραγωγής ή τη διαφοροποίηση μιας υφιστάμενης μονάδας, για την κατασκευή προϊόντων και υπηρεσιών που δεν παράγονταν πριν.

Παράλληλα, μία επένδυση θα μπορεί να λάβει στήριξη αν προβλέπει τη θεμελιώδη αλλαγή της διαδικασίας παραγωγής της συνολικά, ή την απόκτηση όλων των εγκαταστάσεων που ανήκουν σε κάποια κλειστή επιχείρηση και ο ιδιοκτήτης της δεν σχετίζεται με τον πωλητή. Η υποβολή αιτήσεων ένταξης ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου 2023, ή με την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Νέο ρεκόρ στη διείσδυση των ΑΠΕ το 1ο εξάμηνο του 2023

Ρεύμα: Ένας χρόνος τιμολογίων χωρίς ρήτρες – Ποια νοικοκυριά είχαν μικρότερες επιβαρύνσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider