«Φόκους» στις οικονομικές εξελίξεις των αναδυόμενων χωρών -με έμφαση στις τάσεις ενίσχυσης των δικών τους οικονομιών- κάνει η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο της.
Σε πολλές αναδυόμενες χώρες, η οικονομική ανάπτυξη έχει εξασθενήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αναφέρει. Η διαδικασία ανάκτησης του χαμένου οικονομικού εδάφους σταμάτησε. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Λατινική Αμερική, το εισοδηματικό χάσμα με τις βιομηχανικές χώρες διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο.
Οι λόγοι για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες χώρες είναι πολλαπλοί, τονίζει η ίδια έκθεση. Ένα σημαντικό ρόλο έπαιξε το τέλος της άνθησης στην Κίνα, αφού το εξαγωγικό μοντέλο ανάπτυξης εκεί είχε φτάσει όλο και περισσότερο στα όριά του. Ως αποτέλεσμα, η κινεζική ζήτηση για εμπορεύματα εξασθένησε, με αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες που εξάγουν εμπορεύματα. Επιπλέον, οι προσπάθειες για τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της εγχώριας ανάπτυξης με τη βοήθεια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων χαλάρωσαν σε πολλές αναδυόμενες αγορές.
Πρόσφατα, εμφανίστηκαν ορισμένες νέες προκλήσεις για τις αναδυόμενες οικονομίες. Σε πολλά μέρη οι πολιτικές προσπάθειες να τεθούν σε δοκιμασία οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις βρίσκονται σε έξαρση και να προωθηθεί η εγχώρια παραγωγή. Αυτό θα μπορούσε να έχει διαρκή αντίκτυπο στη διαδικασία παγκοσμιοποίησης που έχει ανοίξει νέες ευκαιρίες για πολλές αναδυόμενες αγορές.
Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα είναι η πρόσφατη απότομη αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως. Εμπεριέχει μακροοικονομικούς κινδύνους, ιδίως για τις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες. Και τέλος, οι αναδυόμενες οικονομίες καλούνται επίσης να συμβάλουν στην προστασία του κλίματος και να αναδιαρθρώσουν ανάλογα τις οικονομίες τους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Συνολικά, οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει πιθανότατα να προσαρμοστούν σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία οικονομικής σύγκλισης μέσω μεταρρυθμίσεων ευρείας βάσης.
Οι επιπτώσεις της επιβράδυνσης των αναδυόμενων αγορών
Πιο αναλυτικά, η Bundesbank αναφέρει πως η υποτονική οικονομική ανάπτυξη των αναδυόμενων χωρών έχει επιβραδύνει την παγκόσμια την παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ εξασθένησε την περίοδο από έως το 2022 επιβραδύνθηκε σε μέσο όρο 3,1% ανά μέσο όρο 3,1% ετησίως από το 2013 έως το 2022, από 4,2% δεκαετή περίοδο. Σε καθαρά αριθμητικούς όρους οι αναδυόμενες αγορές ήταν πρακτικά αποκλειστικά υπεύθυνες για αυτή την επιβράδυνση.
Το παγκόσμιο οικονομικό τους βάρος συνέχισε να αυξάνεται λόγω του εναπομείναντος αναπτυξιακού πλεονεκτήματος τους. Πιο πρόσφατα συνέβαλαν σχεδόν το 60 % της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Η οικονομική επιβράδυνση στις αναδυόμενες χώρες συνοδεύτηκε από μια εξασθένηση ζήτηση για εισαγωγές. Κατά μέσο όρο από το 2013 έως το 2022, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών τους αυξήθηκαν μόνο κατά 2,8 % ετησίως μετά από ετήσια αύξηση σχεδόν 10 % προηγουμένως. Αυτή η απότομη επιβράδυνση ήταν ο σημαντικότερος λόγος για την υποτονική εξέλιξη του παγκόσμιου εμπορίου το τελευταίο διάστημα.
Οι εισαγωγές από τις βιομηχανικές χώρες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 3,2 % ετησίως κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία ετησίως, ελαφρώς ταχύτερα από εκείνες των αναδυόμενων χωρών. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές των αναδυόμενων χωρών έχασαν επίσης τη δυναμική τους . Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των αναδυόμενων στο παγκόσμιο εμπόριο αγαθών, το οποίο είχε αυξηθεί έντονα μέχρι το 2012, παρέμεινε στάσιμο στο 40 % περίπου.
Η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ταχεία ανοδική κίνηση των αναδυόμενων αγορών στη δεκαετία του 2000. Σε αυτό συνέβαλε η γερμανική εξαγωγική γκάμα με την εστίασή της στα κεφαλαιουχικά και μεταφορικά αγαθά, τα οποία ταίριαζαν καλά με τις εισαγωγές
πολλές αναδυόμενες αγορές. Σύμφωνα με τη χαμηλή δυναμική των εισαγωγών των αναδυόμενων αγορών το τελευταίο διάστημα, οι γερμανικές εξαγωγές αγαθών προς τις χώρες αυτές μειώθηκαν στη συνέχεια απότομα. Αυτό μείωσε σημαντικά τη συνολική αύξηση των εξαγωγών της Γερμανίας.
Οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα έχουν επίσης αυξηθεί μόνο μέτρια τα τελευταία δέκα χρόνια αφού είχαν επεκταθεί εξαιρετικά έντονα κατά την είχαν επεκταθεί πολύ έντονα. Ο λόγος γι' αυτό ήταν όχι μόνο στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, αλλά και στην επανεξισορρόπηση του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας με γνώμονα τις επενδύσεις και τις εξαγωγές προς την ιδιωτική κατανάλωση. Η Κίνα κατάφερε επίσης να αντικαταστήσει τις εισαγωγές με εγχώρια παραγωγή σε ορισμένες ομάδες προϊόντων, όπως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.