Τα διεθνή χρηματιστήρια επλήγησαν από την «τέλεια καταιγίδα» αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τα υψηλά επιτόκια των ΗΠΑ κλονίζουν το οικονομικό κλίμα παγκοσμίως.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε τις συναλλαγές της Παρασκευής σε έδαφος bear market, σημειώνοντας πτώση 2,1% την ημέρα και σχεδόν 21% από τα υψηλά του Ιανουαρίου, αφού ο κινεζικός γίγαντας ακινήτων Evergrande υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, οδηγώντας σε ευρεία πτώση των μετοχών σε ολόκληρη την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ακολούθησε, με πτώση 1% την ημέρα και περισσότερο από 3% για την εβδομάδα. Και παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες της Wall Street παρέμειναν μεικτοί και σχεδόν αμετάβλητοι την Παρασκευή, ο απολογισμός της εβδομάδας ήταν αρνητικός συνολικά.
«Είτε είναι η κρίση στην κινεζική αγορά ακινήτων, η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων λόγω φόβου ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή η μεγάλη πτώση στις λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται κάπως άσχημα εκεί έξω», σχολίασε στο CNBC ο διευθυντής της AJ Bell Investment, Ρας Μολντ.
Η πτώση της Παρασκευής επιδείνωσε τις απώλειες που καταγράφηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, τα οποία έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επισήμαναν «ανοδικούς κινδύνους» για τον πληθωρισμό, ενώ η επιτροπή παρέμεινε ανοιχτή σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Αυτό προκάλεσε μια άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων που οδήγησαν την απόδοση 10 ετών σε υψηλό 16 ετών, ενώ τα γερμανικά ομόλογα 10ετούς διάρκειας αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον περασμένο Μάρτιο. Η αίτηση προστασίας πτώχευσης της Evergrande, αν και μεμονωμένη είναι ανησυχητική, προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία για την αγορά ακινήτων της Κίνας σε συνδυασμό με την απόφαση της Country Garden νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να αναστείλει τις πληρωμές για ορισμένα από τα ομόλογά της από τη Δευτέρα.
«Τέλεια καταιγίδα»
«Οι αγορές πλήττονται από την τέλεια καταιγίδα, εν μέσω ανόδου των επιτοκίων, επιδείνωσης των οικονομικών δεδομένων στην Κίνα, κακής καλοκαιρινής ρευστότητας και απουσίας αγοραστών», δήλωσε ο επικεφαλής της Barclays της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Μετοχών, Εμάνουελ Κάου προσθέτοντας πως: «Ο εφησυχασμός έχει φύγει, αλλά απουσία ενός διακόπτη (δηλαδή δημοσιονομικής τόνωσης μεγάλης κλίμακας) καθιστά δύσκολο να αναστραφεί το κλίμα για την Κίνα από μόνο του». Ο Cau υποστήριξε ότι αυτό δημιουργεί πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές και βρετανικές μετοχές.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέρες της κρίσης του 2008 για την παγκόσμια αγορά ομολόγων: Σε υψηλό 15ετίας οι αποδόσεις
Αν και οι αγορές φαίνεται να αναγνωρίζουν περισσότερους από τους κινδύνους που επισήμαναν οι οικονομολόγοι τους τελευταίους μήνες, ο Ντέιβιντ Ρος, πρόεδρος της Independent Strategy, εκτιμά ότι η ύφεση θα μπορούσε να συνεχιστεί περαιτέρω, μόλις αποτιμηθεί ολόκληρο το φάσμα των γεωπολιτικών και μακροοικονομικών κινδύνων.
«Νομίζω ότι όταν έρθει η διόρθωση, όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι τα κέρδη είναι μέρος της προσαρμογής στον χαμηλότερο πληθωρισμό και όταν συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά τα προβλήματα που βλέπετε από τη Λατινική Αμερική και… την Αφρική όπως ο Νίγηρας, και όταν κοιτάξετε τα προβλήματα στην Κίνα, νομίζω ότι το μειονέκτημα στις αγορές είναι πολύ μεγάλο, ακόμα, σε αυτά τα επίπεδα και δεν έχουν τιμή για αυτό», προειδοποίησε.