«Πληθωριστικός επιταχυντής» ο τουρισμός - Θα φέρει νέα αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ;

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Πληθωριστικός επιταχυντής» ο τουρισμός - Θα φέρει νέα αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ;
«Οι επισκέπτες μας πιστεύουν ότι εκμεταλλευόμαστε την υψηλή ζήτηση. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον υψηλό πληθωρισμό που όλοι αντιμετωπίζουμε».

Ο τουρισμός αποτελεί τον νέο καταλύτη του πληθωρισμού, δυσχεραίνοντας το έργο της ΕΚΤ να ελέγξει την άνοδο των τιμών, καθώς την ωθεί στην περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το δημοσίευμα των FT ξεκινά με αναφορά στα ελληνικά νησιά εν μέσω καλοκαιριού, μιλώντας με τη διευθύντρια ξενοδοχείου Ισιδώρα Χανδέλη και την απάντηση με τα «αυγά» που δίνει στους τουρίστες που διαμαρτύρονται για το πόσο πιο ακριβό είναι να επισκεφθεί κανείς τη Σίφνο.

«Οι επισκέπτες μας πιστεύουν ότι εκμεταλλευόμαστε την υψηλή ζήτηση. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον υψηλό πληθωρισμό που όλοι αντιμετωπίζουμε», δήλωσε η κ. Χανδέλη. «Για να καταλάβετε, ένα απλό αυγό κόστιζε πέρυσι 25 λεπτά και τώρα είναι στα 45 λεπτά» πρόσθεσε.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, η φετινή αύξηση των τιμών των δωματίων κατά 15% στο ξενοδοχείο που διευθύνει ήταν η πρώτη εδώ και τέσσερα χρόνια.

Σε όλα τα τουριστικά hotspots της Ευρώπης, οι επισκέπτες έχουν αντιμετωπίσει απότομες αυξήσεις τιμών, καθώς οι επιχειρήσεις μετακυλίουν το αυξανόμενο κόστος στους πελάτες τους.

Ο Κλαούντιο Σκάρπα, επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων της Βενετίας, δήλωσε ότι τα πλυντήρια στα οποία βασίζονται οι ξενοδόχοι της πόλης έχουν συνδέσει τις τιμές τους με τους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν πέρυσι. "Αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς μας", δήλωσε ο Scarpa. «Έχει αναγκάσει τα ξενοδοχεία να προσαρμόσουν τις τιμές τους κατά 20%».

Τώρα οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζουν να ανησυχούν ότι ένα νέο κύμα «καλοκαιρινού» πληθωρισμού που θα υποκινηθεί από τον τουρισμό θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο.

Το κόστος των πτήσεων, της διαμονής και γενικά των διακοπών έχει αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς, καθώς ο τομέας, πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα δραστηριότητας.

Η ανάκαμψη του τουρισμού συνέβαλε στην ανθεκτικότητα της οικονομίας της ΕΕ, η οποία αναπτύχθηκε κατά 0,3% μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου 2023.

Ωστόσο, συμβάλλει και στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, που μέχρι τον Ιούλιο ήταν στο 5,6% - ιστορικά υψηλό επίπεδο -και πολύ πάνω από τον συνολικό στόχο της κεντρικής τράπεζας στο 2%.

Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επέρριψε την ευθύνη για την τελευταία άνοδο των τιμών των υπηρεσιών στις μεγάλες δαπάνες για διακοπές και ταξίδια. «Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε αυτή τη συνιστώσα και τις επιπτώσεις της στους κινδύνους για τον συνολικό πληθωρισμό».

Πόσο αυξήθηκε το κόστος

Η Accor, η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στην Ευρώπη με περισσότερες από 3.000 εγκαταστάσεις σε όλη την περιοχή, δήλωσε ότι αύξησε τη μέση τιμή δωματίου της κατά 18% τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η μέση τιμή για κράτηση μέσω του ταξιδιωτικού πράκτορα Tui αυξήθηκε κατά 7% από πέρυσι, με την εταιρεία να επιστρέφει σε κέρδη για πρώτη φορά μετά την πανδημία. Ο διευθύνων σύμβουλός της δήλωσε ότι ο πρόσφατος καύσωνας και οι πυρκαγιές σε μέρη της Ευρώπης «μόνο προσωρινά μείωσαν την ισχυρή δυναμική». Η μέση τιμή των πτήσεων στην Ευρώπη φέτος αυξήθηκε κατά 31,6% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων RDC.

Η ζήτηση, εν τω μεταξύ, είναι στα ύψη παρά τις υψηλότερες τιμές. Η Ελλάδα υποδέχτηκε 5,76 εκατ. διεθνείς επισκέπτες τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους - κατά 1/3 περισσότερους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και ξεπέρασε τα προ της πανδημίας επίπεδα. Τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό ανήλθαν σε 1,75 δισ. ευρώ τον Μάιο, κατά 1/4 υψηλότερα από ό,τι τον ίδιο μήνα του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο βραχνάς του δημοσίου χρέους «στραγγαλίζει» τη Βρετανία: Στα 2,6 τρισ. στερλίνες - «Άλμα» 40%

Γιατί η HSBC στέλνει ισχυρό σήμα «αγοράς» για τις ελληνικές τράπεζες, τη Jumbo, τον ΟΠΑΠ και την Aegean

«Καμπανάκι» Bundesbank για τις τάσεις «εθνικοποίησης» στις αναδυόμενες οικονομίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider