Τουρκία: Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στο β' τρίμηνο - Κατά 3,8% αυξήθηκε το ΑΕΠ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρκία: Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στο β' τρίμηνο - Κατά 3,8% αυξήθηκε το ΑΕΠ
Η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε ισχυρή μέχρι τον Μάιο χάρη στις υψηλές προεκλογικές δαπάνες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιβράδυνση γνώρισε η οικονομία της Τουρκίας κατά το δεύτερο τρίμηνο, με τη δραστηριότητα να παραμένει υποτονική για το υπόλοιπο του έτους καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να βάλουν την ανάπτυξη σε πιο βιώσιμη βάση μέσα από την αύξηση των επιτοκίων.

Το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,8%, σύμφωνα με ανακοίνωση από την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Η διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg ανέμενε αύξηση 3,1%, το πιο αδύναμο επίπεδο από την πανδημία και πτώση από το 3,9% που σημειώθηκε το α' τρίμηνο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Και σε κατ' έτος όρους παρατηρείται μείωση, καθώς το δεύτερο τρίμηνο του 2022 είχε παρατηρηθεί αύξηση ΑΕΠ στο 7,6%.

Το ΑΕΠ έφτασε τα 5.502.192.000.000 τουρκικές λίρες σε τρέχουσες τιμές το β’ τρίμηνο του 2023, αυξημένο από τα 4.642.499.000.000 του προηγούμενου τριμήνου. Εκπεφρασμένο σε δολάρια το ΑΕΠ κυμάνθηκε στα 271.468.000.000 δολάρια ενώ το προηγούμενο τρίμηνο ήταν χαμηλότερο στα 246.032.000.000 δολάρια.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε ισχυρή μέχρι τον Μάιο χάρη στις υψηλές προεκλογικές δαπάνες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης αλυσιδωτού όγκου ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο ημερολογιακά προσαρμοσμένος δείκτης αλυσιδωτού όγκου ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,0% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ορισμένοι αναλυτές πίστευαν ότι οι δαπάνες ήταν αρκετές για να τονώσουν την ανάπτυξη σε ετήσιους όρους το τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις στην έρευνα κυμαίνονταν από 1,2% έως και 5,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σνάμπελ (EKT): Πιο αδύναμη ανάπτυξη της Ευρωζώνης - Παραμένει η ανάγκη αύξησης των επιτοκίων

Πληθωρισμός: Ήπια επιβράδυνση στο 3,4% τον Αύγουστο - Στάσιμος στο 5,4% ο δομικός

Γαλλία: Νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Αύγουστο - Στο 5,7%

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider