Σημαντικό έλλειμμα στις επενδύσεις στα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού της «Γηραιάς Ηπείρου», στα οποία θα βασιστεί σε σημαντικό βαθμό η ενεργειακή μετάβαση, συμπεραίνει ανάλυση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εταιρειών (Eurelectric). Η Eurelectric εκπροσωπεί περισσότερες από 3.500 εταιρείες από 30 χώρες, ενώ αντιπρόεδρος της Ένωσης είναι ο Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.
Σύμφωνα με την ανάλυση, το επενδυτικό «κενό» ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ ετησίως, η κάλυψη του οποίου θα πρέπει να ενσωματωθεί στην επικείμενη αναμόρφωση της σχεδίασης των ευρωπαϊκών ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ επενδύει 23 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε υποδομές δικτύου.
«Το νούμερο είναι πολύ χαμηλό: οι επενδύσεις σε δίκτυα διανομής θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον τα 38 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2030 και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2050, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη πρόσθετη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιφέρει η ευρωπαϊκή πολιτική για την απανθρακοποίηση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Eurelectric.
Όπως σημειώνεται, προς το παρόν είναι περιορισμένη η δυναμικότητα των δικτύων, ώστε αυτά να ενσωματώσουν τον μαζικό εξηλεκτρισμό νέων τομέων της οικονομίας και να συμβάλουν στην επίτευξη υψηλότερων στόχων μείωσης των ανθρακούχων εκπομπών. Είναι ενδεικτικό πως, όπως προβλέπει το REPowerEU, μέχρι το 2030 θα έχουν εγκατασταθεί στην Ευρώπη περίπου 50 έως 60 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας, θα κυκλοφορούν 65 έως 70 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα (EVs), ενώ θα έχουν προστεθεί νέες ΑΠΕ ισχύος 600 GW.
Κλειδί ταχεία αδειοδότηση – ψηφιοποίηση
«Περίπου το 70% αυτής της ισχύος θα συνδέεται απευθείας στα δίκτυα διανομής – σε αυτές τις ηλεκτρικές γραμμές που διασχίζουν πόλεις και χωριά, διασυνδέοντας ολοένα περισσότερα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Αν και τα δίκτυα γίνονται ολοένα και πιο κρίσιμα για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται από περιορισμένη χωρητικότητα, ενώ αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στις αδειοδοτήσεις και ανεπαρκείς επενδύσεις».
«Η προσαρμογή των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στην κλιματική ουδετερότητα θα πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε εθνικό επίπεδο», υπογραμμίζει ο Kristian Ruby, Γενικός Γραμματέας της Eurelectric. «Για αυτό απαιτείται μια νέα νοοτροπία από τις ρυθμιστικές αρχές και τους νομοθέτες. Μία νοοτροπία η οποία λειτουργεί προβλεπτικά ως προς τις ανάγκες της Ευρώπης για την ενσωμάτωση περισσότερων ΑΠΕ και εξυπηρετεί τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, των κτιρίων και της βιομηχανίας σε πρωτόγνωρα επίπεδα, ώστε να συμβαδίζει με την ταχύτητα και την κλίμακα που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης».
Η αύξηση των επενδύσεων στα αναγκαία επίπεδα θα πρέπει να συνοδευτεί επίσης από ταχεία αδειοδότηση των έργων στα δίκτυα. Ταυτόχρονα, κατά την ανάπτυξη νέων υποδομών, τα υπάρχοντα δίκτυα διανομής θα πρέπει να βελτιστοποιηθούν στο έπακρο. Προς αυτή την κατεύθυνση, καταλύτη θα αποτελέσει η ψηφιοποίηση αλλά και οι ευέλικτες συμβάσεις σύνδεσης, που θα πρέπει να προωθηθούν για όλους τους χρήστες, με σαφές νομικό πλαίσιο.