Θολό παραμένει το τοπίο στην εγχώρια αγορά τροφίμων, στον απόηχο της μεγάλης καταστροφής που προκάλεσε στη Θεσσαλία το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel κι ενώ παράγοντες του κλάδου επιχειρούν να αποκρυσταλλώσουν την επόμενη μέρα.
Την ώρα που μεγάλο μέρος της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της Θεσσαλίας «πνίγηκε» στα λασπόνερα, οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών των τροφίμων δίνουν και παίρνουν, με επίκεντρο τους κινδύνους νέων ανατιμήσεων. Ανατιμήσεων που θα προστεθούν στους ήδη «ταλαιπωρημένους» οικογενειακούς προϋπολογισμούς των καταναλωτών, μετά από σχεδόν δύο χρόνια έντονων πληθωριστικών πιέσεων.
Όσο περνούν οι μέρες, δεν είναι λίγοι οι θεσμικοί φορείς αλλά και παράγοντες της αγοράς που κρίνουν σχεδόν βέβαιο έναν νέο γύρο ανατιμήσεων σε αρκετά είδη διατροφής, δεδομένου ότι η θεσσαλική γη αποτελεί βασικό τροφοδότη της χώρας σε μια ευρεία κλίμακα αγαθών. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν εξαιρετικά πρώιμη κάθε συζήτηση για νέες αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, ιδίως όταν ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών στους νομούς της Θεσσαλίας κι ενώ ακόμη μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας βρίσκεται εγκλωβισμένος σε χωριά που «πνίγηκαν» από το νερό.
Σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς τροφίμων που συνομίλησε το insider.gr, κίνδυνος για ελλείψεις προϊόντων στα ράφια δεν υφίσταται, παρά το πλήγμα που υπέστη ο θεσσαλικός κάμπος. «Ακόμη κι αν λείψουν προϊόντα του κάμπου, οι ανάγκες της χώρας θα καλυφθούν είτε από άλλες περιοχές είτε από εισαγόμενα προϊόντα», σημείωσε. Ο ίδιος παράγοντας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσωρινών ανατιμήσεων στην αγορά τροφίμων, ωστόσο επέμεινε πως οι έλεγχοι τα τελευταία χρόνια είναι εντατικοί και μπορούν να καταπολεμήσουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Μένει ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, να δούμε ακριβώς το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί στη Θεσσαλία, κάτι το οποίο θα γίνει μόνο όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών.
Μιλώντας χθες στο insider.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος - Θεσσαλός και ο ίδιος, με καταγωγή από το Νέο Περιβόλι της Λάρισας - απέφυγε να σχολιάσει τον κίνδυνο ανατιμήσεων σε πολλά βασικά αγαθά, όπως το ψωμί, λόγω των καταστροφών που έχει υποστεί η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Θεσσαλίας, διαμηνύοντας πως τώρα εκείνο που προέχει είναι να σταθούν στα πόδια τους οι άνθρωποι που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
«Αναπόφευκτες οι ανατιμήσεις»
«Η καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου θα σημάνει τις επόμενες ημέρες και αύξηση στις τιμές των προϊόντων λόγω του μεγάλου αριθμού των ειδών που παράγονται εκεί», παραδέχθηκε στον αντίποδα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εξηγώντας πως ό,τι παράγουν οι τέσσερις νομοί (σ.σ. της Θεσσαλίας) θα λείψουν το επόμενο διάστημα από την αγορά.
«Τσίμπησαν» τα λαχανικά
Άκρως κατατοπιστικά είναι τα τελευταία στατιστικά δελτία τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), ημερομηνίας 12 Σεπτεμβρίου. Οι τιμές που ακολουθούν αφορούν στη χονδρική πώληση, οπότε δεν αποκλείεται να «τσιμπήσουν» ακόμη περισσότερο μέχρι τα προϊόντα να φτάσουν στους τελικούς καταναλωτές.
Ειδικότερα, την περασμένη Τρίτη τα αγγούρια (το ζευγάρι) πωλούνταν με επικρατούσα τιμή 0,50 ευρώ, όταν ακριβώς πριν από μια εβδομάδα πωλούνταν έναντι 0,35 ευρώ. Μεγάλη άνοδο όμως κατέγραψε η τιμή κιλού, καθώς για ένα κιλό αγγουράκια η επικρατούσα τιμή ήταν 1,35 ευρώ από 1,30 ευρώ την περασμένη εβδομάδα και έναντι 0,60 ευρώ πριν από έναν χρόνο. Τα κολοκύθια την Τρίτη πωλούνταν με επικρατούσα τιμή 1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ επτά ημέρες νωρίτερα, ενώ τα φρέσκα κρεμμυδάκια στα 1,40 ευρώ από 1,30 ευρώ πριν από μια εβδομάδα. Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές και στα μαρούλια, με την επικρατούσα στα 0,55 ευρώ από 0,50 ευρώ πέρυσι. Οι μελιτζάνες (φλάσκες) πωλούνταν στις 12 Σεπτεμβρίου με επικρατούσα τιμή στα 1,20 ευρώ, από 1,10 ευρώ πριν από επτά ημέρες και έναντι 0,80 ευρώ πριν από 12 μήνες. Τα 4,20 ευρώ ήταν η επικρατούσα τιμή στις μπάμιες, από 3,50 ευρώ την περασμένη εβδομάδα και έναντι 3,00 ευρώ πέρυσι, ενώ οι πατάτες πωλούνταν έναντι 0,72 ευρώ από 0,66 ευρώ πριν από μια εβδομάδα. Στα 1,40 ευρώ κινήθηκε η επικρατούσα τιμή για τις ντομάτες, από 1,00 ευρώ την περασμένη εβδομάδα και 0,70 ευρώ πριν από έναν χρόνο. Τα φασολάκια (τσαουλιά) πωλούνταν με επικρατούσα τιμή στα 2,00 ευρώ από 1,50 ευρώ πριν μια εβδομάδα.
«Θολό τοπίο για τους κλάδους κρέατος και γάλακτος»
Πρωτοφανές είναι, την ίδια ώρα, το πλήγμα που επέφερε η κακοκαιρία Daniel στον κλάδο της κτηνοτροφίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ανατιμήσεις είτε στον κλάδο του κρέατος, είτε στον γαλακτοκομικό κλάδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ ως νεκρά: 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά.
«Η Θεσσαλία παράγει 200.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα καταρχήν και αντίστοιχα λιγότερο αγελαδινό. Παράγει 160.000 πρόβειο και γύρω στους 40.000 τόνους γίδινο γάλα. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, υπολογίζουμε ότι η ζημιά θα ξεπεράσει τις 100.000 αιγοπρόβατα, τις 20.000 χοιρινά, τις 6.000 βοδινά και τις 50.000 κοτόπουλα», εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τη σκληρή πραγματικότητα με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία.
«Δεν βλέπω λόγο αύξησης της τιμής στο κοτόπουλο»
«Μιλάμε για μια τεράστια ζημιά συνολικά. Ωστόσο ο κλάδος της πτηνοτροφίας είναι ο λιγότερο πληττόμενος κλάδος από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αφού στα αιγοπρόβατα έχει συντελεστεί η μεγάλη καταστροφή», δήλωσε στο insider.gr o πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΑΕ, Θάνος Αγγελάκης.
«Δεν βλέπω κανένα λόγο για άνοδο της τιμής του κοτόπουλου. Το κοτόπουλο δεν θα αυξηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως ακόμη κι αν αυξηθεί η τιμή του καλαμποκιού, λόγω των καταστροφών στη Θεσσαλία, το κοτόπουλο δεν θα επηρεαστεί. Κι αυτό γιατί η ελληνική παραγωγή σε καλαμπόκι είναι μικρή, με τις ανάγκες της χώρας να καλύπτονται από εισαγωγές.