Η ώρα της Fed: Τι θα γίνει με τα επιτόκια - Παύση ή αύξηση;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ώρα της Fed: Τι θα γίνει με τα επιτόκια - Παύση ή αύξηση;
Διάλειμμα από τις αυξήσεις των επιτοκίων για δεύτερη φορά φέτος μετά από την επιβράδυνση του πληθωρισμού. «Πόρτα» για νέα άνοδο από Νοέμβριο.

Η Fed αναμένεται να κάνει ένα διάλειμμα από τις αυξήσεις των επιτοκίων την Τετάρτη, για δεύτερη φορά φέτος μετά από την επιβράδυνση του πληθωρισμού, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή την πόρτα για μια νέα άνοδο από τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η FOMC θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 19-20 Σεπτεμβρίου σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%, που αποτελεί υψηλό 22 ετών, ενώ οι επενδυτές κρέμονται από τα χείλη του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ και τη Συνέντευξη Τύπου που θα δώσει μετά την ανακοίνωση, ώστε να «χαρτογραφήσουν» τις μελλοντικές κινήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Πάουελ έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του προτιμούν να περιμένουν για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που είχαν στην αμερικανική οικονομία οι προηγούμενες επιτοκιακές αυξήσεις, καθώς το τέλος του τρέχοντος κύκλου συσταλτικής πολιτικής φτάνει στο τέλος του, όμως τα σενάρια για «χαλάρωση» της νομισματικής σύσφιξης είναι απίθανα.

Με τον πληθωρισμό να είναι ακόμη πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed και την οικονομία των ΗΠΑ να παρουσιάζεται ανθεκτική, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι μέλλει γενέσθαι. «Οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής δεν μπορούν να πουν ότι έχουν νικήσει τον πληθωρισμό», επισημαίνει η Τζούλια Κορονάδο, ιδρύτρια της MacroPolicy Perspectives LLC και πρώην οικονομολόγος της Fed. «Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ακόμα πολύ ψηλά. Οπότε κρατάς όλες τις επιλογές σου ανοιχτές. Δεν νομίζω ότι ο κ. Πάουελ θα μας δώσει σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα» πρόσθεσε.

Η Wall Street θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο τα forecasts των αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια, το λεγόμενο dot plot, δείχνουν ότι η FOMC φαίνεται αποφασισμένη να τα αυξήσει ξανά. Η κεντρική τράπεζα είναι διχασμένη μεταξύ των «περιστεριών» που επιθυμούν διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα και των «γερακιών» που θέλουν να τα ωθήσουν στο 5,6% ή και ακόμη υψηλότερα.

«Πιστεύουμε ότι η Fed έχει παλέψει αρκετά και το επιτόκιο είναι αρκετά περιοριστικό», τονίζει η Ρουμπέλα Φαρούκι, επικεφαλής οικονομολόγος στην High Frequency Economics. «Αλλά εάν η αγορά εργασίας δεν ψυχρανθεί και υπάρξουν ανοδικές εκπλήξεις για τον πληθωρισμό, τότε υπάρχει κίνδυνος η Fed να ωθήσει τα επιτόκια ακόμη υψηλότερα» συμπλήρωσε.

Ο Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου του, θα πιεστεί για το αν αναμένει νέα αύξηση των επιτοκίων φέτος και εάν συμφωνεί με τα forecasts των επιτοκίων. Δεν αποκλείεται να τονίσει ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα «παραμείνουν πιστοί στο μονοπάτι που έχουν χαράξει» μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, όπως διαπιστώνει η Λίντσεϊ Πιέζγκα, επικεφαλής οικονομολόγος της Stifel Financial.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Σε προχωρημένες συζητήσεις για να πουλήσει την GreenSky

«Overweight» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Διαχειρίσιμο το κόστος των πλημμυρών - Αυξάνει τις τιμές στόχους

Goldman Sachs: Χαμηλότερο το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες έναντι των ευρωπαϊκών από μια αλλαγή στο MRR

gazzetta
gazzetta reader insider insider