ΗΠΑ: Αδειάζει η κλεψύδρα για το shutdown της κυβέρνησης - Παραμένει το αδιέξοδο στη Γερουσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αδειάζει η κλεψύδρα για το shutdown της κυβέρνησης - Παραμένει το αδιέξοδο στη Γερουσία
Αδειάζει η κλεψύδρα για τις ΗΠΑ καθώς η 1η Οκτωβρίου-ημερομηνία για το κλείσιμο της κυβέρνησης-είναι απελπιστικά κοντά παρά τη σχετικά αργή πρόοδο στη Βουλή και τη Γερουσία για το αντίθετο. 

Αδειάζει η κλεψύδρα για τις ΗΠΑ καθώς η 1η Οκτωβρίου -ημερομηνία για το κλείσιμο (shutdown) της κυβέρνησης- είναι απελπιστικά κοντά παρά τη σχετικά αργή πρόοδο στη Βουλή και τη Γερουσία για το αντίθετο.

Οι ηγέτες της Γερουσίας εισήγαγαν το δικό τους νομοσχέδιο για να αποτρέψουν μία πιθανή διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνηση με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και τις αγορές ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι, ξεκίνησε τη συζήτηση στη Βουλή για μια σειρά συντηρητικών νομοσχεδίων για τις δαπάνες ολόκληρου του έτους.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας, αναμένεται να κρατήσει την κυβέρνηση ανοιχτή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και προβλέπει την παροχή 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ακόμη και εκεί υπάρχουν εμπόδια καθώς ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, Ρεπουμπλικανός από το Κεντάκι, απειλεί να το επιβραδύνει λόγω της βοήθειας στην Ουκρανία, τινάζοντας ουσιαστικά στον αέρα το deadline της 1ης Οκτωβρίου για το κλείσιμο της κυβέρνησης. Από την άλλη, το σχέδιο της Γερουσίας για την Ουκρανία περιλαμβάνει 6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά 16 για βοήθεια έκτακτης ανάγκης που ζητούσε ο Λευκός Οίκος.

«Το κλείσιμο της κυβέρνησης είναι κακά νέα», δήλωσε ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ εκφράζοντας την αγωνία για τον χρόνο που περνά την ίδια στιγμή που το Σώμα αγωνίζεται να εγκριθούν νομοσχέδια χρηματοδότησης για ολόκληρο το έτος για τα Υπουργεία Πολιτείας, Γεωργίας, Εσωτερικής Ασφάλειας και Άμυνας που από μόνα τους όμως, δεν θα αποτελέσουν ανάχωμα στο shutdown της κυβέρνησης.

Με «κόκκινα πανιά» τα νομοσχέδια για τις περικοπές στις εσωτερικές δαπάνες και την αυστηροποίηση των νόμων για τη μετανάστευση, οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής και οι Δημοκρατικοί θα καταφύγουν σε αίτηση απαλλαγής, μια μέθοδο που υιοθετήθηκε από τη Βουλή το 1910 και που εξαναγκάζει την ψήφιση ενός νομοσχεδίου χωρίς την έγκρισή του.

Να σημειωθεί τέλος, πως η διαδικασία αυτή έχει αναπτυχθεί με επιτυχία μόλις δύο φορές αυτόν τον αιώνα αλλά αποτελεί μάλλον και ένα από τα τελευταία «χαρτιά» Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για να αποφευχθεί το κλείσιμο της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έγραψε ιστορία ο Μπάιντεν: Συμμετείχε σε... κινητοποίηση απεργών της αυτοκινητοβιομηχανίας

Hollywood: Συμφωνία-νίκη των σεναριογράφων μετά από 150 ημέρες απεργίας

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επισήμως την ανεξαρτησία των νησιών Κουκ και Νιούε στον Ειρηνικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider