Σεντένο: Ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ πιθανότατα έφτασε στο τέλος του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεντένο: Ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ πιθανότατα έφτασε στο τέλος του
O πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχωρεί ταχύτερα απ' ότι αυξήθηκε, σύμφωνα με το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να έφτασε στο τέλος του, καθώς ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχωρεί ταχύτερα απ' ότι αυξήθηκε, σύμφωνα με το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Σεντένο.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι ο κύκλος των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί μέχρι τώρα, και με τις παρούσες συνθήκες», είπε σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα. Πρόσθεσε πως η απόφαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο «ανέφερε ρητά ότι το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων είναι συμβατό με τη σύγκλιση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα προς τον στόχο» του 2%.

Η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων σε κάθε μία από τις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις της, ωστόσο σηματοδότησε μια παύση για τον Οκτώβριο.

Ο Σεντένο προειδοποίησε ότι ακόμη και αν τα ονομαστικά επιτόκια της ΕΚΤ παραμείνουν σταθερά πλέον λόγω της μείωσης του πληθωρισμού, τα πραγματικά επιτόκια που επηρεάζουν άμεσα τις εταιρείες, τα νοικοκυριά και τις οικονομίες αναμένεται να αυξηθούν, απαιτώντας «λίγη προσοχή με τις αποφάσεις στο εγγύς μέλλον».

«Η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής καθυστερεί χρονικά, χρειάζεται χρόνο για να συμβεί και δεν επηρεάζει όλες τις χώρες με τον ίδιο τρόπο την ίδια στιγμή», πρόσθεσε ο Σεντένο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Η Επιτροπή ξεκινά έρευνα για τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα

ΤτΕ: Διευρύνθηκε τον Αύγουστο το περιθώριο επιτοκίου νέων καταθέσεων και δανείων

Μπόστιτς (Fed): Πρέπει να διατηρήσουμε τα επιτόκια υψηλά «για μεγάλο χρονικό διάστημα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider